Scott Speedman - akiért érdemes háromezer mérföldet utazni

Vágólapra másolva!
Szeretett volna Robinként hősködni Batman oldalán, de vérfarkasként végezte. Forgatott Magyarországon, benne van a színész-kosárlabdaválogatottban, ugrott már be Brad Pitt helyett. Szereti a komoly témákat, nem retten vissza egy halálos betegség történetétől sem. A tengerentúlon rengeteg néző szívét elrabolta már, többen a hatására kaptak kedvet a New York-i egyetemhez, itthon jelenleg a Hívatlanok című horrorban láthatjuk.
Vágólapra másolva!

Hazánkban sajnos ismeretlen a Felicity című tévésorozat, ahonnan általában ismerős lehet a 33 éves, londoni születésű, Torontóban nevelkedett színész. Ezért elmaradt a megszokott rajongói roham is, amikor az Underworld-öt forgatta Magyarországon. Mondjuk, ő ennek csak örülhetett, mivel rendkívül visszahúzódó típus.

16 évesen a kanadai úszóválogatott tagja volt, indulhatott volna az olimpián is, ha nem sérül meg a nyaka. Szülei is aktív sportolók voltak, édesanyja például világcsúcstartó volt az egyik síkfutó számban.

A Torontói Egyetem első évét nem fejezte be, de kipróbálta magát egy neves színitanodában, és kedvet kapott a színjátszáshoz. 18 éves korában a barátnője beszélte rá, hogy készítsen egy kétperces videót az egyik kanadai tévécsatorna Speaker's Corner című műsorában, ahol bárki szalagra rögzíthette vágyait. "Leültem, és azt mondtam, szívesen játszanám Robint a Mindörökké Batman című filmben" - nyilatkozta Speedman. "Nem kaptam meg a szerepet, de a rendező összehozott egy ügynökkel." "Fogalmam sincs, miért hívtak fel. Megnéztem a barátaimmal a videokazettát, és úgy nézek ki rajta, mint egy 16 éves drogfüggő, béna Cézár-frizurával."

Nem sokkal később kapott néhány kisebb tévés szerepet, és elkezdett válogatásokra járni. 1995-ben szerepelt a Nancy Drew című sorozat néhány epizódjában. Scott annyira büszke volt erre a szerepére, hogy egyszer egy online chaten azt mondta az egyik rajongójának, hogy bármennyit fizetne azért, ha a lány elégetné a sorozat kópiáit. "A legrosszabb szerepem az volt, amikor Nedet játszottam, Nancy Drew fiúját. Mindig vinnyogva mászkált Nancy után, hogy 'Na, Nancy, ne csináld már, úgy volt, hogy ma lemegyünk a tengerpartra.'"

Felicity és Ben első csókja


A nagy áttörés a Felicity volt. "Épp Torontóban voltam, és az anyám kanapéján húztam meg magam, amikor felhívtak, hogy szeretnék, ha meghallgatásra mennék egy új tévésorozat miatt. Kibéreltem egy videoszobát, és felvettem magam kazettára. Egy 16 éves fiú kezelte a kamerát. Flörtölős szerelmi jelenetet kellett, hogy készítsek vele. Ő játszotta Felicityt, a női főszereplőt."

Forrás: [origo]
Keri Russellel a Felicityben

A sorozat alkotói gondban voltak. "A problémánk az volt, hogy rengeteg helyes srácot megnéztünk, de hiányzott belőlük az a bizonyos plusz. A történet szerint Felicity háromezer mérföldet utazik ezért a fiúért" magyarázza J. J. Abrams, a sorozat egyik alkotója. "És ehhez nem elég, hogy valaki szimplán jól néz ki, mert akkor nem lesz hiteles a történet." Speedmanben megtalálták az alkotók az általuk elképzelt külső és belső tökéletes kombinációját.

Az első forgatási napra egy olyan pólóban érkezett, amit biztosítótűk tartottak össze. "Még mindig megvan az a pólóm, mert arra a nyárra emlékeztet. Az első epizódot forgattuk, amikor megkértek, hogy maradjak Los Angeles közelében. Nem ismertem senkit Kaliforniában, ezért elhívtam a legjobb barátomat Torontóból, 100 dollárból buliztunk egy hétig és nagyon jól éreztük magunkat. Két hónapig hordtam egyhuzamban azt a pólót."

Megkapta a Tuti duók című film egyik szerepét, amit eredetileg Brad Pittnek szántak. Van egy furcsa szokása Scottnak. Muszáj, hogy fusson egy tömböt ahhoz, hogy készen álljon a forgatásra. Megkérdezi, hogy "Tudnátok várni egy percet?" és szalad, amilyen gyorsan csak bír. A Tuti duók-ban szintén játszó Maria Bellot annyira nem szórakoztatták ezek a felvétel előtti sprintek. "Épp egy nagyon érzelmes részt forgatsz vele, és hirtelen felkiáltasz, hogy "Scott? Hol a francban vagy!?"

"Mit találsz szexinek egy nőben?" - kérdezték tőle egyszer egy interjúban. "Szeretem, ha a külső sejteti, hogy mi lehet belül. Nem szeretem az erőltetett dolgokat. Észreveszem, ha az emberek próbálkoznak, és azt nem szeretem. A farmer pokolian szexi tud lenni. Ugyanakkor észrevettem, hogy New Yorkban a nők tudják, hogy kell felöltözni, megjelenni, viselni magukat, és ez is gyönyörű."

A Los Angeles-i nőkről már nincs ilyen jó véleménnyel. "A szerelmi életem eléggé pang mostanában. Valószínűleg egy meglehetősen önző időszakot élek éppen át. Nem a randizás jár az eszemben, hanem a filmes munkáim, amikben nagyon hiszek. Los Angeles meg egyébként sem a legjobb hely arra, hogy olyan elbűvölő hölgyekkel találkozz, akiket haza szeretnél vinni. Nagyon sok a kétségbeesett, törtető ember, aki a kiugrási lehetőségre vár." Egyetlen ismert komoly kapcsolata Keri Russell-lel volt, a Felicity csinos főszereplőjével, bár idén februárban a pletykalapok összeboronálták Cameron Diazzal is.

Forrás: [origo]
Dark Blue


A James Ellroy (Szigorúan bizalmas) regényén alapuló Dark Blue című filmben Speedman egy Los Angeles-i nyomozót alakít, aki rendőri korrupció sűrűjébe csöppen tapasztaltabb társa hatására, akit Kurt Russell játszik. Kurt Russellről elismerő szavakkal nyilatkozik: "Sosem prédikált nekem, hogy így csinálod és amúgy kellene. Inkább barátian közelített hozzám. Nem éreztem, hogy nyomás alatt lennék. Nem hozott olyan helyzetbe, melyben azt éreztem volna, hogy ő tudja mit csinál, én meg nem." A rendezőről, Ron Sheltonról: "Olyan volt, mint egy edző. Sport-analógiákat használt. Nagyon jól ismeri azt a világot, és én is meglehetősen jól ismerem, szóval egy hullámhosszra tudtunk kerülni." Arra a kérdésre, hogy az úszómúltja segített-e neki a színészi munkájában, ekképp válaszolt: "Megvannak az előnyei és a hátrányai annak, ha valaki sportoló, és az egyik fő dolog a megfelelő fegyelem és agresszivitás."

Ezután egy független filmben kapott szerepet, Az élet nélkülem-ben. Egy fiatal családanya megtudja, hogy rákos, és elhatározza, hogy megteszi azokat a dolgokat, amiket igazán szeretett volna az életben, de nem tehette, mert korán férjhez ment. Scott Speedman játssza a szerető férjet, ami szerinte nagyon távol áll tőle, mivel ő nem ilyen fészekrakó típus.

Forrás: [origo]
Sarah Polley-val Az élet nélkülem című filmben


Szabadidejében kosarazik, kosárlabdafüggőnek nevezi magát. "Michael Jordan a példaképem. Ha látnám őt vagy Kobe Bryantet, elkezdenék szédülni, és csak bámulnám őket. Meg sem tudnék mukkanni."

Scott Speedman tényleg ilyen, nem szeret a középpontban lenni, nem akar szépfiú lenni. Napi vitái voltak a Felicity jelmeztervezőjével, mert nem volt hajlandó feszes pólót felvenni. A rajongókat is nehezen kezeli, nem sztártípus: " Nem arról van szó, hogy nem szeretem, csak nem tudom hogy viselkedjek. Annyira furcsa, hogy emberek tudják a nevedet, amikor te nem tudod a övéket, és minden ok nélkül beszélgetni kezdenek veled."

Nyilatkozata ellenére, a tapasztalatok alapján, kedvesen és érdeklődően elbeszélget, ha megszólítják. Szeret egyedül túrázni, futós gyalogtúráknak hívja ezeket a kiruccanásokat. Feszélyezi, ha táncolnia kell egy jelenetben. Kedvenc színészei is visszahúzódó típusok. "Felnézek Paul Newmanre. Fegyelmezett színész, és megvan az a mozisztár-adottsága, amitől imádják az emberek nézni a filmvásznon. Ugyanez igaz Robert Redfordra. Újra és újra meg tudnám nézni őket a Butch Cassidy és a Sundance kölyök-ben.

Nem vágyik újabb tévésorozat szerepre, de nem is zárkózik el tőle: "Ha valami nagyon jó adódna, megcsinálnám. De ahhoz tényleg kiemelkedően jónak kellene lennie. Tévésorozatban szerepelni nagyon jó, ha szeretsz egy családias közösséget és egy helyszínen dolgozni. De például négy filmet, amiben szerepeltem, négy különböző helyszínen forgattuk, és ez is nagyon izgalmas volt."

Forrás: [origo]
Az Underworld című filmben a kisföldalatti egyik megállójában


A Magyarországon forgatott filmjével, az Underworld-del kapcsolatban ezt nyilatkozta: "Ez egy fantasy film, amihez általában nem vonzódom, de elolvastam, és egy kicsit rémisztő volt és természetfeletti. Ki akartam próbálni. Egy csomó smink, menekülés a golyók elöl, sok köteles mutatvány. Gyakorolnom kellett rá, és tetszett. Sosem tudom, hogy mit szeretnék csinálni, amíg el nem olvasok egy forgatókönyvet. Ha felcsigáz vagy megijeszt, akkor meg akarom csinálni." Az Underworld második részében, az Underworld: Evolution-ben szintén szerepelt.

A 24. nap című filmben Tomot játssza, aki 24 napja tudja, hogy HIV-pozitív. Alkoholba fojtja bánatát, és túszul ejti Dant, az egyetlen férfit (James Marsden), akivel szexuális kapcsolata volt. Kényszeríti a véradásra, és az AIDS-teszt elvégzéséig fogva tartja. A történet alapjául egy színdarab szolgált. A film is ilyen jellegű, mivel megőrzi a kétszereplős, egy helyszínes felállást. Ennél a filmnél nagyobb gondot okozott Scott jelenetek közti feszültséglevezető futása, mivel egy speciális anyagot kellett a cipőtalpára ragasztani, hogy ne nyikorogjon a jelenetben, és ezek egy-egy sprint után valósággal eltűntek.

Forrás: [origo]
Kate Beckinsale-lel az Underworld második részében


"Jobban szeretem a kisebb dolgokat... mindenki a független filmekről beszél, de igazából ezek csak emberekről szóló filmek, és csak azért lesznek függetlenek, mert a nagy stúdiók ritkán fizetnek ilyen filmekért. Úgy érzem, ezek állnak hozzám a legközelebb, ezekben vagyok a legjobb. Szeretek dolgozni, de sokkal jobban szeretem a jó színjátszást annál, hogy csak azért elvállaljak egy szerepet, hogy jogom legyen egy forgatáson ott lenni."