Egy zseniálisan groteszk figura a tévéből

Vágólapra másolva!
Rainn Wilson már eddigi karrierjével is maximálisan elégedett lehetne, hiszen az ezredforduló óta eltelt időszak három legjobb amerikai tévésorozatában is szerepelt. Mégis, ahogyan az lenni szokott, filmsztár-babérokra vágyik. A meztelen dobos ugyan messze elmarad a várakozásoktól, de kiváló ürügy, hogy áttekintsük Wilson pályafutását a Sírhant művek boncasztalától a fergeteges Office íróasztaláig.
Vágólapra másolva!

1. Rainn Wilson különleges ábrázatát a Sírhant művek harmadik és negyedik évadjából jegyezték meg legtöbben, pedig már az első szezonban is feltűnt a boncasztalon hullaként. Később a melegkórus egyik tagjának szerepére felvételizett, de szerencséjére pont akkor keresték Arthur Martin, a boncmester-gyakornok megformálóját is. "Az egész életedet fel fogja forgatni, ha megkapod ezt a szerepet" - figyelmeztette az ügynöke. Igaza lett.

2. Mielőtt azonban ennyire előreszaladnánk az időben, érdemes megemlíteni, hogy az évtized legjobb sorozatai közül még egyben feltűnt Rainn, mégpedig a Törtetők második évadjában. Ő játszotta azt az elvetemült, képregény-geek internetes újságírót, aki egy korábbi interjúval zsarolja Vince-t és bosszút esküszik, hogy megbuktatja az Aquaman-t. A figurát állítólag az Ain't It Cool News filmes site főszerkesztőjéről, Harry Knowlesról mintázták.

Forrás: [origo]
Sírhant művek | Frances Conroy és Rainn Wilson


3.
A Sírhant művek-beli, 13 epizódra kiterjedő mellékszerepe végre lehetőséget adott rá, hogy bizonyítsa az azóta is védjegyévé vált groteszk humorát. Vicces, de mégis hátborzongató és gusztustalan, de mégis szeretetre méltó - ez a kettősség a sorozat mater familiasának (Frances Conroy) is megtetszett, ám végül pont ez a vonzalom pecsételte meg Arthur boncmesteri pályafutását. Szerencsére addigra egy újabb remek sorozat szerepére szemelték ki.

Office | Best of Dwight Schrute


4.
Papíron nagyon rossz ötletnek tűnt A hivatal című fergetegesen kínos, brit munkahelyi áldokumentumfilm amerikai remake-je, hiszen sokan pont attól tartottak, hogy Hollywoodban elolvad a széria kompromisszumok nélküli, politikailag inkorrekt humora. A félelem szerencsére alaptalan volt. A Mackenzie Crook által legendássá tett főnök jobb- (azaz inkább bal-) keze szerepkör például Rainn Wilson előadásában még sokkal bizarrabb és irritálóbb lett. Az ő láttán mindenki kicsit jobban elkezdhette értékelni saját hivatali padszomszédját, de a hihetetlen karakter öt évad során mégis elengedhetetlen összetevője lett az Office sikerének. Sőt amikor egyszer felmondott, a nézők is kénytelenek voltak beismerni, hogy imádják Dwight Schrute-ot. Dwight blogját (Schrute Space) egyébként idén nyárig Wilson személyesen vezette. (Lazán ide kapcsolódó adalék-információ, hogy az Office-ból Pam (Jenna Fischer) is szerepelt a Sírhant művek-ben.

Forrás: [origo]
Juno | Rainn Wilson és Ellen Page


5.
Az Office-ból már ketten is két vasat tartanak a tűzben, hiszen az agyalágyult főnököt megformáló Steve Carell jóval a sorozat előtt is hollywoodi sztárnak számított, John Krasinski pedig egy George Clooney-buktával (Bőrfejek) próbálkozott a vászonra dobbantani. Ezúttal Dwighton a sor, és a Junó-beli rövid vendégszereplése ígéretes kezdetnek tűnt, A meztelen dobos azonban kb. pont egy Office-nyi ideig (25 perc) tudja fenntartani az érdeklődést Wilson féktelen lúzer-karaktere irányában. Az irányvonal mindenesetre világos: Rainn Wilson szeretne lenni az új Jack Black, amihez csak szorítani és leginkább (a tévés sikereihez hasonló) jobb forgatókönyveket tudunk kívánni. Jövő nyáron a Transformers második részében fog feltűnni.