Egy sármos görény

Vágólapra másolva!
Az Érzékeny pont liliomtipró szomszédja szerepében Aaron Eckhart ismét egy szemét alakot játszik, pedig még alig épültünk fel A sötét lovag-beli sokkoló metamorfózisából. Áttekintjük az öt leggenyóbb karaktert Eckhart filmográfiájából, és megállapítjuk, hogy senki másnak nem áll ilyen jól a tenyérbemászóság.
Vágólapra másolva!

5. Erin Brockovich (2000, Steven Soderbergh)

Forrás: [origo]

Azért került csak az utolsó helyre Julia Roberts karrierjének legünnepeltebb darabja, mert Aaron nem is gennyládát alakít benne, csupán egy szelíd motorost, aki végül azért hagyja cserben a környezettudatos asszonykát és gyermekeit, mert jobban vonzza az országút, mint a bébiszittelés. Azért is kakukktojás ez az Eckhart-életműben, mert a jólfésült, nyálas stílust torzonborz hippi-frizurára cserélte - sokan meg sem ismerték.

Csúcs: Erin Brockovich megadja a számait a zajos szomszédnak (a hetedik percnél)

+ + +

4. Thank You For Smoking! - Köszönjük, hogy rágyújtott! (2006, Jason Reitman)

Forrás: [origo]

A Juno rendezőjének első sikerében viszont abszolút fullra járatta Aaron a kíméletlen és tenyérbemászó sármját; a dohánykészítők washingtoni lobbistájaként lyukat beszélt az emberek tüdejébe, anélkül, hogy ő maga egyszer is rágyújtana a filmben. Egy fergetegesen gonosz vígjáték, ami már a zseniális főcímtől kezdve kifejti súlyosan addiktív hatását.

Csúcs: Nehéz kedvencet választani a mókásabbnál mókásabb jelenetek közül, hiszen a tömegpusztító team (cigi-, fegyver- és alkohol-lobbisták) barátias csúcstalálkozója és az iskolában tartott előadás is felejthetetlen, de talán a Mónika-show-típusú erős kezdést érdemes leginkább kiemelni.

+ + +

3. A sötét lovag (2008, Christopher Nolan)

Forrás: [origo]

Az rendben van, hogy Heath Ledger Jokerje lenyúlta a show-t minden idők legjobb képregény-adaptációjában, de az ő semmiből jött, anarchista pszichopatája mellett kellett egy ellentmondásosabb gazfickó is, akinek érdekes a háttér-története. Az igazságszolgáltatás fehér lovagjaként Eckhart szimpatikusabb volt, mint filmen eddig valaha, ezért is ütött annyira a pálfordulása. Kétarc ábrázata kissé trashfilm-gyanús, de a maszk mögött lévő remek színésznek köszönhetően végig hiteles marad.

Csúcs: Joker nővérke és kétarcú betege

+ + +

2. Érzékeny pont (2008, Alan Ball)

Forrás: [origo]

Egy csomó lányt ismerek, aki egyáltalán nem bánná, ha Eckhart lenne a szomszédja. Így van ezzel a 13 éves, libanoni származású Jasira is, csak azt nem fogja fel, hogy dinamikus ütemben fejlődő "barátságukra" rá lehet húzni a Btk. egynémely passzusát. A fekete humorban és kínos pillanatokban bővelkedő kertvárosi tabló - ahogyan azt a Sírhant művek-es Alan Balltól megszokhattuk - tele van jobbnál jobb karakterekkel, akiket nem lehet a jó/rossz értékduál mentén kategorizálni. Ennek megfelelően a liliomtipró karakterét sem démonizálták - talán pont ez okozta a film vesztét Amerikában.

Csúcs: Megnézni csak a moziban lehet, hogy Mr.Vuoso hogyan veszi el Jasira szüzességét az előszobában, de íme egy fokkal ártatlanabb interakció kettejük között.

+ + +

1. Férfitársaságban (1997, Neil LaBute)

Forrás: [origo]

Akár programkiáltványnak is tekinthetjük Aaron első kritikai sikerét, hiszen botrányos debütálása óta mindig visszatér a magabiztos gennyládák bőrébe, de későbbi figurái közül egy sem volt nagyobb görény, mint Chad, a nőgyűlölő menedzser, aki fogadásból porig aláz egy hallássérült titkárnőt. Durvább, mint az Érzékeny pont és kegyetlenebb, mint a Thank You For Smoking! - aki látta itt, sose felejti el többé Eckhart ábrázatát. A film rendezője, Neil LaBute is így lehetett vele, hiszen azóta szinte minden filmjében (Gyere! Csere - Egy erkölcstelen mese, Betty nővér, Költői szerelem, Rejtélyek szigete) szerepeltette.

Csúcs: Chad szerint a siket titkárnőnek olyan lehet a hangja, mint egy delfinnek

+ + +

Aaron Eckhart további szerepei: A skatulyából kitörésként is értékelhetjük Aaron romantikus hős szerepkörben való bemutatkozását az Ízlések és pofonok című émelyítően giccses filmben, ahol a fagyos Catherine Zeta-Jonest bűvölte bókokkal és spagettivel. Ennél lényegesen érdekesebb volt Helena Bonham-Carterrel alkotott párosa a Conversations With Other Women című kísérletező függetlenfilmben. Sajnos osztott képernyős egyéjszakás kalandjuk nálunk hiánycikknek számít. Nem sok jót lehet mondani viszont a Fekete dália című félresiklott film noirról, noha Aaron mentette a menthetőt, de totális tévedésként kiválasztott szereplőtársai (Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Hilary Swank) teljesítményét ő sem tudta felemelni. Kommerszfilmes próbálkozásai A sötét lovag előtt szinte sohasem sültek el túl jól, de emlékezhetünk rá ezekből a filmekből: A felejtés bére, A mag, vagy a Zéró gyanúsított.

Forrás: [origo]
Uma Thurmannal A felejtés bére című filmben


Legközelebb Jennifer Anistonnal láthatjuk romantikázni a Travelling című vígjátékban, majd a Battle: Los Angeles című sci-fiben alakítja a főszerepet. Azokat a pletykákat pedig, hogy Kétarcként feléledne Christopher Nolan harmadik Batmanjében saját maga cáfolta: "Én is megkérdeztem Christől, hogy »akkor most...« - de mire befejezhettem volna, félbeszakított, hogy »Igen, meghaltál!«".