Will Smith nagyobbat bukhat, mint Tom Cruise

2008.12.19. 17:28

Az utóbbi napokban minden jelentősebb amerikai kritikusi szövetség kikürtölte, hogy mely filmeket és alakításokat tartja az év legjobbjainak. Választottjaik természetesen 90%-ban az év utolsó két hónapjának terméséből kerültek ki, ami alapján már meg lehet jövendölni, hogy mely filmek esélyesek az Oscarra, és melyeknek nem terem babér ebben a díjszezonban. Az Ausztrália mellőzésére már lehetett számítani, de feltűnő, hogy Tom Cruise és Will Smith újdonságairól is teljesen megfeledkeztek a kritikusok. Ennek oka, hogy a Valkűr-t és a Seven Pounds-ot is utálják.

Forrás: [origo]
Valkűr | Tom Cruise


Cruise merénylete Hitler ellen ugyan nem az a nevetséges bukta, amire a színész ellendrukkerei számítottak, de a legtöbb kritikában sem anyagi, sem díjkiosztói sikert nem jósolnak neki. A Variety szerint "a második felében korrekt thriller, de sohasem kap igazán erőre", Anne Thompson azt írja, hogy "nem olyan rossz", Jeffrey Wells szerint pedig "elmegy". Tom Cruise-t sem tartják Arany Málna-várományosnak, de dicsérő szavak inkább csak a mellékszereplőknek (Tom Wilkinson, Terrance Stamp, Kenneth Branagh) jutottak. A langymeleg reakciók azonban valószínűleg nem bizonyulnak elégnek ahhoz, hogy kirángassák Cruise (vagy lassan Bryan Singer) karrierjét a kátyúból.

Forrás: [origo]
Seven Pounds | Will Smith


Az évezred elején még Tom Cruise számított Hollywood egyetlen kritika-álló szupersztárjának, de helyét időközben átvette Will Smith, aki minden műfajban magabiztosan szállítja a bevételi adatokat, még akkor is, ha a filmjét lehúzzák a sajtóban (lásd Hancock). Karácsonyi könnyfacsarója azonban nagy kihívásnak néz elébe, hiszen a kritikák gyakorlatilag lemészárolták a Seven Pounds-ot és Smith karrierjének leggyengébb láncszemeként emlegetik. A Village Voice szerint "a közönség szenvedni fog", a Variety pedig "mesterkélt és végtelenül szentimentális"-nak bélyegezte a filmet és mindenhol kiemelik, hogy nyomába sem ér Smith és olasz rendezője (Gabriele Muccino) előző együttműködésének, A boldogság nyomában-nak, amiért két éve Smitht Oscarra is jelölték. Hétvégén kiderül, hogy az amerikai közönség egyetért-e a kritikusokkal.