Mindenki kedvenc haverja

Vágólapra másolva!
Paul Rudd egyformán otthon érzi magát Judd Apatow agyas vígjátékaiban, romantikus komédiákban és komoly drámai szerepekben, akár a színpadon is. Mindig vicces, de soha nem hivalkodó. Ő a szimpatikus szomszéd srác, aki mindenkivel jóban van. Ezen a héten vőfélyt keres magának a mozikban.
Vágólapra másolva!

1. Paul Ruddot lehetetlen nem kedvelni. Úgy jóképű, hogy nem fenyegető, és úgy vicces, hogy hagyja a többieket is szóhoz jutni a szobában. Természetét és humorát saját meglátása szerint a gyerekkori edzésnek köszönheti: mivel családjuk folyton költözött, megtanult mindenhol hamar beilleszkedni, a rázós helyzeteket pedig humorral elütni.

Első filmszerepét a Halloween-széria hatodik részében játszotta (és ezt egy ideig komolyan szégyellte is), de ezt később mutatták be, mint a Spinédzserek-et, amivel rögtön ismert lett az Alicia Silverstone figurájára jó hatást gyakorló, komoly fiú szerepében. Az azonnali sztárrá válást frappánsan elkerülte azzal, hogy a film sikere után egy évig csak színházban szerepelt. Most már úgy véli, igencsak sznob volt akkoriban, az viszont biztos, hogy emiatt nem dugták be rögtön a romantikus komédiák skatulyájába.

2. Bár keveset szerepel tévében, valószínűleg egyik mozifilmjét se látták annyian, ahányan a Jóbarátok utolsó két évadjában nézték hétről hétre Mike Hannigan, Phoebe pasija és végül férje szerepében. Ruddot ellenben nem hatja meg a viszonylag könnyen megszerzett népszerűség, és nem rejti véka alá, hogy a Jóbarátok-szerep koránt sem tartozott a kedvencei közé: "kreatív szempontból nem volt éppen a legkielégítőbb munka, pedig ez még egy jó sorozat, jó színészekkel. A tévés sitcomok szabályrendszere megfojtja az embert. Nincs tere a spontaneitásnak, ami nélkülözhetetlen a legtöbb komédiához."

Forrás: [origo]
Paul Rudd a Lepattintva című filmben

3. Biztos álomszép vele dolgozni, mert a legtöbb rendező, aki egyszer felkérte egy szerepre, utána újra és újra munkát ad neki. Így tett például a Spinédzserek alkotója, Amy Heckerling is, aki 2007-ben az Anyád lehetnék-ben Rudd legnagyobb örömére összehozta őt Michelle Pfeifferrel. Legtöbbször eddig David Wain komikus-rendező foglalkoztatta: Rudd mindhárom nagyjátékfilmjében szerepelt és rövidéletű Stella című tévésorozata egyik epizódjában is felbukkant. Első együttműködésük a legnevezetesebb: a 2001-es Wet Hot American Summer (állítólag van magyar címe is, de azt nem vagyunk hajlandók leírni) a 80-as évek amerikai nyári táborozós filmjeit parodizálta, és humorára ugyan a többség nem volt vevő, a kisebbség viszont kultstátuszba emelte. Rudd a tábor egyik felügyelőjének rosszfej pasiját játszotta, amint az ebből a videóból is kiderül. A The Ten és a tavalyi Role Models című Wain-vígjátékokan is szerepelt, de ezek egyelőre nem jutottak el Magyarországra.

4. Persze nem Wain az egyetlen komikus zseni, aki lecsapott Ruddra, A híres Ron Burgundy legendája (Anchorman) óta a színész a Judd Apatow-csapat tiszteletbeli tagjai közé tartozik. Kapcsolata Apatow-val még korábbra nyúlik vissza: egy interjúban elmesélte, hogy Steve Martin iránti elképesztő rajongásuknak köszönhetően hogyan lettek levelezőpartnerek jóval azelőtt, hogy szemtől szemben találkoztak volna. Részben biztos azért találta meg olyan jól a helyét a csapatban, mert Seth Rogennel szuperül működik köztük a kémia, amint arról a 40 éves szűz legviccesebb jelenetei is tanúskodnak. Az improvizált, zseniális "Tudod, honnan tudom, hogy meleg vagy?"-jelenet után a Felkoppintva forgatásán ismét nem bírtak magukkal a fiúk, és továbbvitték a poént. Ez a jelenet ugyan kimaradt a film moziverziójából, de a DVD-n megtalálható és mivel baromi vicces, nagyon ajánljuk, hogy idekattintva rögtön nézd is meg (angolul, felirat nélkül).

Forrás: [origo]
Jason Segel és Paul Rudd a Spancserek című filmben

5. Lepattintvá
SpancserekYear OneDilisek vacsorája How Do You Know? Howl