A kalózok esküdt ellensége

Vágólapra másolva!
Jack Davenportnak a vérében van a kalózok iránti gyűlölet: nem érte be azzal, hogy A Karib-tenger kalózaiban Jack Sparrow-ra vadászott, most mindenféle trükkhöz folyamodik, hogy leszerelje az Északi-tengeren lazuló kalózrádiósokat. Elmeséljük, mit csinál, amikor kivételesen nem a tenger törvényen kívüli lakóival viaskodik.
Vágólapra másolva!

1. Jack Davenportnak az édesanyja, Maria Aitken és édesapja, Nigel Davenport is színész, ennek ellenére ő nem tervezte, hogy színész lesz. Filmtörténetet és angol irodalmat tanult, és kacérkodott a gondolattal, hogy filmezéssel foglalkozzon, de a gyártási oldal érdekelte, nem a színészkedés. Édesanyja javaslatára írt John Cleese-nek abban a reményben, hogy kap valami munkát a Fészkes fenevadak (1997) stábjában, azonban a színész a casting-osztályra küldte tovább a levelet, így Jack végül is egy apró szerepet kapott a filmben mint állatkerti diákmunkás.

2. A Fészkes fenevadak forgatásán rákapott a színészkedés ízére, és jelentkezett az Amíg még élünk (This Life, 1996-97) című tévésorozat szereplőválogatására. Hosszas procedúra után megkapta Miles szerepét, amely egyből ismertté tette, sőt, sokan azóta is ezzel a szereppel azonosítják. Az együtt lakó fiatal londoni jogászok sajnálatos módon csak két évadot megélt sztorijában Miles volt a nagyszájú, csajozós, néha agresszív lakótárs, akit a többiek nem mindig viseltek könnyen, különösen a szókimondó Annával csatároztak gyakran. A sorozat rajongóinak némi megkésett vigasszal szolgált, hogy tíz évvel később kaptak egy nagyjátékfilmnyi This Life +10-t, amelyben összegyűltek a régi arcok egy kis nosztalgiázásra és persze acsarkodásra.

ForrA!s: [origo]
Gwyneth Paltrow-val és Matt Damonnal A tehetséges Mr. Ripley-ben

3. Jack tévés karrierje ezután is szépen alakult - ha leszámítjuk azt az apróságot, hogy a legtöbb sorozat, amiben szerepelt, hamar lekerült a műsorról. Az Amíg még élünk után jött a '98-as Ultraviolet, amelyben egy vámpírok után nyomozó detektívet játszott (hat epizódot ért meg), aztán 2000-ben a lényegesen sikeresebb, négy évadot bíró Páran Párban (Coupling), amely Anglia sajátos válasza volt a Jóbarátok-ra fél tucat hol szerelembe eső, hol csalódó, és amikor lehet, szexelő fiatallal. A tavalyi Swingtown megint csak mellélövésként könyvelhető el: a 70-es évek kertvárosi Amerikájában játszódó sorozat tizenhárom rész után került le a műsorról.

ForrA!s: [origo]
Jack Davenport és Amy Adams a Lagzi-randi-ban

4. Hollywood sem váratott soká magára: Jack Jude Law után nyomozott a Krokodilok bölcsességé-ben, felbukkant a Rochester grófja - Pokoli kéj című Johnny Depp-filmben és a Lagzi-randi-ban is, de a legizgalmasabb szerepet A tehetséges Mr. Ripley-ben kapta, amelynek a végére Matt Damon szeretője lett. A Karib-tenger kalózai-trilógiában James Norringtont, Elizabeth egykori vőlegényét alakította, de Johnny Depp árnyékában nem vált igazán izgalmassá a figurája annak ellenére, hogy a második és harmadik részbe csak azért írták bele, mert az elsőben bejött a közönségnek.

ForrA!s: [origo]
Jack Davenport és Keira Knightley A Karib-tenger kalózai 2-ben

5. E hét csütörtökétől a Rockhajó zseniális szereplőcsapatában láthatjuk, ahol pechjére nem a lazán hajózó rádiósok közé tartozik, hanem Kenneth Branagh nyársat nyelt miniszterének fiatalabb verziója hasonlóan nyársat nyelt habitussal és rondán lenyalt hajjal. Újabb filmszerepéről egyelőre nem tudunk, de a tévében hamarosan megint láthatjuk, méghozzá Joseph Fiennes oldalán a Flash Forward című, a Lost-ra hajazó sci-fi-sorozatban. Tizenhárom részt már megrendelt belőle az ABC-tévéadó, az elsőt ősszel adják majd le.