Egyszer csak híres

Vágólapra másolva!
Van az úgy, hogy egyik nap még fogalma sincs az embernek, hogy ki az a Robert Pattinson, másnap pedig már a csapból is ő folyik. A hirtelen berobbanó fiatal színészek egy része képes remekül meglovagolni a sikert, mások viszont sosem tudják reprodukálni az első nagy durranást. Megnéztük, hogy az elmúlt évek instant sztárjai közül ki hogyan tudta kamatoztatni hatásos belépőjét.
Vágólapra másolva!

Robert Pattinson

A Harry Potter Cedric Diggoryjának megformálása arra pont elég volt, hogy a megszállott Potter-rajongók és a brit sajtó felfigyeljenek rá, de ha az Alkonyat szereplőválogatásán nem nyomja le háromezer vetélytársát Edward Cullen szerepéért, most nem az ő fejével lenne kitapétázva minden serdülő lányka szobája. Az Alkonyat-franchise önmagában elegendő lesz arra, hogy Pattinsont jó pár évig ellássa munkával és a reflektorfényben tartsa, amíg mind a négy könyvet megfilmesítik, de úgy tűnik, előrelátóbb annál, mint hogy kizárólag erre hagyatkozzon.

ForrA!s: [origo]
Robert Pattinson mint Dalí a Little Ashes-ben

A Little Ashes című, Salvador Dalí és Federico García Lorca fiatalkori kapcsolatáról szóló életrajzi filmet még az Alkonyat előtt forgatták, de az Egyesült Államokban fél évvel később, idén májusban mutatták be. A projekt teljesen elhibázottnak bizonyult: az Alkonyat-rajongókat nem csak hogy nem érdekelte a hülyebajszos Pattinson, hanem esélyük se volt rá, hogy lássák, mert miután tizenhat moziban nem teljesített jól a film, országosan be se mutatták. A kritikusok többsége fanyalgott, a New York Times például okoskodó szappanoperának titulálta az alkotást. Pattinsonnak viszont egyelőre nincs vesztenivalója, hiszen novemberben már jön is az Újhold, közben pedig leforgatja a Remember Me-t, amiről egyelőre annyit tudni biztosan, hogy a sikítozó Edward-rajongók rendszeresen megzavarják a film munkálatait.

Az Alkonyat összbevétele: 382,1 millió dollár
A Little Ashes összbevétele: 0,4 millió dollár

* * *


Ellen Page

A 2007-es torontói filmfesztiválon három olyan filmet mutattak be, amelynek főszereplői közt ott volt a Cukorfalat-ban korábban már némi feltűnést keltett Ellen Page. A The Tracey Fragments című, kollégám által "igazi emófilmnek" titulált alkotásról csak néhány megrögzött fesztiváljáró hallott, a The Stone Angel című drámáról pedig még ők sem. Ha viszont azt mondom, hogy Juno, mindenki tudja, miről van szó.

Forrás: [origo]
Ellen Page a The Tracey Fragments-ben

A kis függetlenfilmet és nagyszájú főhősnőjét a szájhagyomány hatalmas lendülettel vitte az Oscar-díj és az anyagi siker felé, társai viszont nem tudták meglovagolni a Juno-jelenséget, és hiába virított 2008 májusában már nagy betűkkel a The Tracey Fragments plakátján Ellen Page neve, a film megbukott, akárcsak a The Stone Angel. Utóbbiban Page csak mellékszerepet játszik, és célcsoportja amúgy sem azonos a Junó-éval (tavalyi filmjére, a szintén elfeledett Smart People-re ugyanez áll), előbbi viszont akár sikeres is lehetet volna, de bukásából levonható a következtetés: az emósok nem járnak moziba. Page a Juno óta nem kapott igazi terepet tehetsége csillogtatására, ezután jönnek még csak az igazi poszt-Juno filmjei. Jónak ígérkezik a görkoris Whip It!, amelyben a biztonság kedvéért megint egy felnövés küszöbén álló kamaszlányt játszik, az első felnőtt szerep pedig a Peacock című thriller lehet majd.

A Juno összbevétele: 231,4 millió dollár
A The Tracey Fragments összbevétele: 0,04 millió dollár

* * *

Zach Galifianakis

Galifianakis a 90-es évek közepén kezdte pályafutását komikusként, és jó néhány filmben is feltűnt, de ha Todd Phillips nem olyan csökönyös, amilyen, most is csak azok ismernék, akik bennfentesként mozognak a New York-i stand-up szcénában. Phillips több élő fellépését is látta, és bölcsen ragaszkodott hozzá, hogy a Másnaposok-ban rá oszthassa az egyik főszerepet. (Igaz, hogy cserébe le kellett mondania rendezői fizetéséről, de végül 35 millió dollár magasságában részesedett a film hasznából.)

ForrA!s: [origo]
Zach Galifianakis a Másnaposok-ban

Galifianakis Jack Black újabb, feljavított kiadásaként robbant be a köztudatba a Másnaposok-kal, és a stúdió a tesztvetítések után rögtön tudta, hogy jó lóra tettek. Azonnal elhatározták, hogy lesz Másnaposok 2 ugyanezzel a három figurával, és Galifianakis ezen kívül is csomó ajánlatot kapott - többségüket Phillipstől. A megérzései jónak tűnnek: az idióta sztorijú, eredetileg Jack Blacknek szánt Man-Witch-t végül nem vállalta el, helyette még a Másnaposok 2 előtt megcsinálják Phillipsszel a Due Date című komédiát, ami bevált recept szerint készül: Galifianakis egy különc pasit alakít, aki segít egy kispapának eljutni az Egyesült Államok átellenes felén vajúdó feleségéhez. Szóval már most tudni, hogy jövő nyáron és azután sem maradunk Galifianakis nélkül. Addig is meg lehet nézni tőle a Visioneers című tavalyi komédiát, amit Galifianakis hirtelen támadt népszerűségére tekintettel most előástak az alkotók: bárki számára elérhetővé teszik, aki vállalja, hogy szervez egy vetítést neki.

A Másnaposok eddigi bevétele: 301 millió dollár (még műsoron)

* * *

James Caviezel

Bár Caviezel szakmai körökben kapott néhány jó szót már Az őrület határán-ért, a közönség pedig megismerte az arcát a Frequency-ben, a mélyen vallásos színész számára akkor jött el a Kánaán, amikor Mel Gibson kinézte őt A Passió-ba Jézus szerepére. Soha senki nem mondta, hogy Caviezel amúgy teljesen kielégítő alakításának bármi köze lenne a film sikeréhez (Roger Ebert egyenesen úgy fogalmazott a kritikájában, hogy A Passió esetében fölösleges az egyéni alakításokra szót fecsérelni), és ez megerősítést nyert, amikor néhány hónappal A Passió után bemutatták a Bobby Jones: Egy legenda születésé-t.

ForrA!s: [origo]
James Caviezel a Bobby Jones: Egy legenda születésé-ben

A világ egyik legsikeresebb golfozójáról szóló életrajzi filmet átitatja a vallásos jellegű pátosz, és Caviezelnek itt is bőven akad lehetősége rá, hogy átszellemülten tűrje a fizikai szenvedést, azonban mégis hiába próbálták a filmet eladni a vallásos közönségnek. A mozikasszáknál vált bizonyossá, aminek addig is nyilvánvalónak kellett volna lennie, azaz, hogy Caviezel nem egy Mel Gibson, Bobby Jones nem egy Jézus Krisztus, a golf pedig nem egy izgalmas sport. A gyártócégek mindenesetre észbe kaptak, és azóta sem igen próbálnak filmet Caviezelre építeni. Kivétel a tavalyi Outlander, ami szintén hatalmasat bukott.

A Passió összbevétele: 611,9 millió dollár
A Bobby Jones: Egy legenda születése összbevétele: 2,7 millió dollár

* * *

Megan Fox

Összeállításunkból Foxra igaz a leginkább, hogy egyik pillanatról a másikra lett sztár - hála a kanos tinédzsereknek. Az Ocean Ave. című rémes tévésorozatot vagy az Egy hisztérika feljegyzései-t aligha nevezhetjük áttörésnek, azonban 2007-ben mindent megváltoztatott a Transformers. Fox rögvest felkerült az összes létező férfimagazin "az év legszexisebb csaja"-listájára, és sztár lett anélkül, hogy igazán kiderült volna, tehetséges-e vagy csak a motorháztetőt tartja szexisen. (Tény, hogy maga Fox is kijelentette interjúkban, hogy Michael Bay filmjeiben színészként nem kell sokat nyújtani.)

ForrA!s: [origo]
Megan Fox a Transformers 2-ben

A Transformers bemutatása idején kezdték forgatni a How to Lose Friends and Alienate People című komédiát, amit Simon Pegg és Kirsten Dunst helyett megpróbáltak az ő vizes pólós képeivel eladni (annek ellenére, hogy viszonylag kis szerepe van a filmben), de még így sem cuppant rá a közönség az amúgy tényleg kevéssé emlékezetes filmre. A Transformers 2 viszont magától értetődő volt, és a siker a folytatásnál csak fokozódott. Hamarosan kiderül majd, mit tud Fox a nagy robotok nélkül. Igaz, a Jennifer's Body című vámpírkomédia fiúfaló főszerepében is részben a megjelenésére kell hagyatkoznia, azért humorára is szüksége lesz, de azt meg a forgatókönyvíró Diablo Cody szállítja neki, úgyhogy nem aggódunk. Jövőre az ígéretesnek tűnő Jonah Hex című westernben látjuk majd Josh Brolin oldalán, viszont úgy fest, arra még várnunk kell, hogy eldőljön, Fox "leading lady"-ként egymaga elvisz-e a hátán egy filmet.

A Transformers összbevétele: 708,3 millió dollár
A How to Lose Friends and Alienate People összbevétele: 17,4 millió dollár

* * *

Csányi Sándor

Furcsa belegondolni, hogy Csányi Sándor még csak hat éve van velünk folyamatosan a mozivásznon, holott olyan, mintha mindig is itt lett volna. Persze szerepelt a Nincsen nekem vágyam semmi-ben (1999) és egyéb apróságokban, de a 2003-as Kontroll-lal robbantott. A magyar mozibajáró fiatalok rácuppantak a filmre, ami végre nem volt olyan magyarosan kínos, mint amit megszoktak, és rögtön elkezdték imádni Csányit is.

ForrA!s: [origo]
Csányi Sándor az Állítsátok meg Terézanyut!-ban

Csak a vak nem látta, hogy simán rá lehet építeni egy filmet, de persze Magyarországon nem terem annyi remek főszerep fiatal férfiszínészeknek, mint Hollywoodban, így hát Csányit csak 2004 végén láttuk legközelebb az Állítsátok meg Terézanyut! egyik mellékszerepében. 2005-ben is kisebb szerepeket játszott csak, amíg meg nem jelent a színen Goda Krisztina, aki a Csak szex és más semmi-vel végre megmutatta, mire kell használni Csányit. Azóta Csányi és Fenyő Iván folyamatosan versenyben állnak egymással az ország első számú szívtiprójának címéért, és a közeljövőben biztos nem kell nélkülöznünk egyiküket sem.

A Kontroll össznézőszáma: 269 312
Az Állítsátok meg Terézanyut! össznézőszáma: 157 874

* * *

Seth Rogen

Természetesen szeretnénk azt írni, hogy pontosan tíz évvel ezelőtt, a Freaks and Geeks című tinisorozat tévés premierjekor vált evidenssé, hogy Rogenből hatalmas sztár lesz, de kénytelenek vagyunk belátni, hogy ez csak egy mozi-geek perspektívájából igaz. A nézők többségének emlékezetében valószínűleg még a 40 éves szűz után is csak homályos nyomot hagyott, és csak akkor tudatosult a létezése, amikor eljátszotta a Felkoppintva váratlanul apahelyzetbe kerülő férfi főhősét. Rogen tizenéves kora óta dolgozott forgatókönyveken (legjobb barátjával, Evan Goldberggel együtt), a Felkoppintva után csak annyi változott, hogy lett, aki el is olvassa őket.

ForrA!s: [origo]
Seth Rogen a Zack és Miri pornót forgat-ban

Így született meg gyors egymásutánban a Superbad, a Fúrófej Taylor (felejthető, nálunk csak DVD-n jött ki) és az Ananász expressz. Rogen tuti tipp lett a stúdiók számára: egy fickó, aki iszonyatosan vicceseket ír és iszonyatosan viccesen el is játssza, amit írt. Ráadásul jellegzetes a hangja és felejthetetlen az intenzív, öblös nevetése, úgyhogy rögtön egy halom szinkronszereppel is megdobták (pl. Kung Fu Panda, Szörnyek az űrlények ellen). Hirtelen annyira keresett lett, hogy Kevin Smith örömében a fenekét verdeste a földhöz, amikor Rogen elvállalta a Zack és Miri pornót forgat főszerepét. (Később pláne verdeshette, amikor ez lett eddigi karrierje legsikeresebb filmje.) És Rogennek nincs más teendője, mint hogy tovább dolgozzon azokkal, akikkel már tíz éve - hamarosan jön Judd Apatow Funny People-je, aztán Greg Mottola Paul-ja -, csak most már kíváncsi rá a közönség is. Alig várjuk, hogy Michel Gondryval mit hoznak ki a Green Hornet-ből.

A Felkoppintva összbevétele: 219,1 millió dollár
A Zack és Miri pornót forgat összbevétele: 40,1 millió dollár