Vászonra vele: Kocsis Gergely

Vágólapra másolva!
Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben olyan nagyszerű színésznőket és színészeket mutatunk be, akiket sokkal többet szeretnénk látni a mozivásznon. Kocsis Gergely ismerős lehet a Boldog születésnapot című romantikus vígjátékból és a Katona színpadáról, ahol már tizedik éve csillogtatja a tehetségét. Mi azt szeretjük legjobban, amikor undok, ostoba, pitiáner tahót játszik, de a szerethető figurákat is precízen oldja meg. Nem az a hivalkodó típus, finom eszközökkel operál, ezért kifejezetten filmre termett. (A számozás nem jelent semmiféle rangsorolást, csak azért használjuk, hogy követhető legyen a sorozat.)
Vágólapra másolva!
Korábbi cikkek a Vászonra vele-sorozatbólhttp://www.origo.hu/cimkek/vaszonra-vele/index.html?tag=V%E1szonra+vele

#24 - Kocsis Gergely

Született: 1975. március 24.

Ő lehetne a magyar...: Tim Roth.

Hol figyeltünk fel rá? Kocsis Gergely játékát már évek óta élvezzük a Katonában, de igazán pár hónappal ezelőtt a TÁP Színház egyik előadásán győzőtt meg minket a zsenialitásáról. Tízperces jelenetében egy röhejesen modoros humoristát alakított, aki magát szerényen csak a stand-up comedy királyaként aposztrofálja (hivatkozott valami szófiai humorfesztiválra, amit megnyert). Végtelen rezignáltsággal kezdte, mint akinek már maga a beszéd is nehezére esik, nyavalygott egy sort azon, hogy ő ilyen későn már nem tud humorizálni, aztán belevágott a tényleges produkcióba, és az volt a vicc, hogy a fickó színpadi énje is pont ugyanolyan unott és savanyú volt, mint a civil, csak sokkal harsányabb. Elképesztően rossz poénokat nyomott, és mi halálra röhögtük magunkat. Lehet, hogy ez perverzió, de örülnénk, ha ez a Király kapna egy önálló estet, saját tévésorozatot vagy esetleg egy ál-életrajzi filmet. (A cikk végén Gergely mesél a figuráról.)

- Miket csináltál eddig?

- 1999-ben végeztem a főiskolán bábszínész osztályban. A bábszínházzal igazán soha nem kötöttem össze a sorsomat. Mi voltunk az első bábszínész osztály, nem speciális érdeklődésű embereket válogattak oda, én például színésznek jelentkeztem, de áttanácsoltak oda. Aztán volt, aki megszerette négy év alatt ezt a műfajt, én maradtam a tiszteletnél. Ugyanannyira rokon műfaj a bábszínészet és a színészet, mint amennyire az ég és a föld.

A főiskola után egyből a Katonába kerültem, és rengeteg bemutatóban vettem részt. Szép nagy szerepeket is játszottam, szép kicsiket is, és szép közepeseket is. Ezt a fajta elfoglaltságot kerestem mindig is, és ezért aztán nem nagyon zúgolódom miatta. Az utóbbi néhány évben játszom a TÁP Színházban is, de az inkább szabadidős tevékenységnek tekinthető.

Rögtön első évben csináltam a Paszport című filmet Gothár Péterrel, amit nagyon élveztem. Aztán csináltam egy picit híresebb filmet, amiből végül nem lett annyira közönségfilm, ez volt a Boldog születésnapot. Barátaimmal közösen készítettünk egy Papsajt című költségvetés nélküli, lelkesedésből készült produkciót. Tréfadolognak indult, de végül is egy egész filmszerű dolog lett belőle, még a Filmszemlén is levetítették 2002-ben. Nagyon jó élmény volt, beleszagoltunk a filmkészítés mindenféle részébe, de soha többet nem csinálnék ilyet, mert szerintem ennyi szívességet csak egyszer lehet kérni és kapni az életben.


- Miben láthatunk legközelebb?

- Több előadásban szerepelek a Katona József Színházban: A karnevál utolsó éjszakája, Barbárok, A hős és a csokoládékatona, Trakhiszi nők. A legutolsó bemutatóm november 8-án volt a Kamrában a Kutyakeringő című orosz színdarabban, Gothár Péter rendezésében. Utána kezdjük majd próbálni Weöres Sándor A kétfejű fenevad című drámáját, amit Máté Gábor rendez.

- Mi az, amit te tudsz legjobban a magyar színészek közül?

- Lehet, hogy szaxofonozni én tudok legjobban a színészek közül, de az is lehet, hogy nem. Egyébként meg fogalmam sincs.

- Mit mutatnál meg a munkáidból egy olyan rendezőnek, aki színészt keres a filmjébe?

- Mindig az a legfontosabb munka, amit éppen csinál az ember, és mivel most éppen a finisében vagyunk a Kutyakeringő-nek, most természetesen ez izgat a legjobban, ez jut eszembe először. Remélem, ezt megmutathatnám.


- Mondj három filmrendezőt, akivel szívesen dolgoznál együtt!

- Atyaúristen! Nem szabad a válasz elől elhajolni, ugye? Szeretném, ha Gothár csinálna még egy szép filmet, és akkor abban szeretnék benne lenni. Szeretnék még együtt dolgozni Pálfi Györggyel, mondjuk, és egyáltalán mindenkivel ebből a generációból. Nagyon hosszú azoknak a listája, akikkel szívesen együtt dolgoznék filmen és színházban is, és van egy nagyon rövid és semmilyen szinten nem nyilvános lista azokról, akikkel, ha lehet, akkor nem. De nem azzal töltöm az időmet, hogy forgatókönyveket utasítok vissza.

- Melyik színészt/színésznőt szeretnéd többet látni a vásznon?

- Bármelyiket azokon kívül, akiket állandóan látok. Hadd ne mondjak neveket, mert napokig azon fogok őrlődni, hogy kit kellett volna még vagy inkább mondani. Rengeteg jó színész van (és nem csak fiatalok), akik még nem, vagy alig forgattak. Érdekesebb lehetne talán a magyar film, ha új és új arcokkal találkozhatna a néző. Ehhez persze a rendezőknek és főleg a producereknek le kéne néha merészkedni a kitaposott útról...


- Láttál valami jó filmet mostanában?

- Borzalmas filmnéző vagyok sajnos. Moziba nem járok, otthon pedig egy 12 centiméter képátlójú televízióval rendelkezem pillanatnyilag, mert most költöztünk. Mostanában, ha a saját sorsomat levetítenék, azon is képes lennék elaludni. Olyan életfázisban vagyok, hogy csak állva nem alszom el. A Taxidermia és A nyomozó volt az utolsó két magyar film, ami nagyon tetszett. Talán nem tévedek, ha azt mondom, ezek hasznos filmek.

- Láttál valami jó darabot mostanában?

- A színházat még nem soroltam azok közé a helyek közé, ahova nem járok.

- Mi a véleményed Tim Rothról?

- Hízelgő, hogy őt választottátok hozzám. Nem mondom, hogy az összes friss alkotását láttam, de csípem, bírom, kedvelem. Meglep, hogy rólam ő jutott eszetekbe, de azon kívül, hogy meglep, semmi rossz érzésem nincs.

+ + +

A STAND-UP COMEDY KIRÁLYA

Valószínűleg onnan jött a figura, hogy gyűlölöm a stand-up comedyt. Nagyon kevés jót láttam ebben a műfajban. Nem mintha kutatnám a témát, járkálnék ilyen helyekre vagy néznék ilyen műsorokat, de ez a mai felvirágzása Magyarországon szerintem nem túl színvonalas. Az, hogy "nem fogják elhinni, mi történt, az egyik haverom ment az utcán...", szerintem marha ciki. Nálam körülbelül Eddie Izzardnál kezdődik a stand-up comedy.


Nem volt minta, aki alapján megalkottam a figurát, mert egyáltalán nem tudok parodizálni, még Kabos Gyulát sem, pedig őt mindenki tudja. Vajdai Vilmos azt mondta, én vicces fiú vagyok, csináljak valami vicceset. Gondoltam, ennek a fonákját igyekszem majd megvalósítani valahogy. Nem fényezni akarom magamat, de az egész ott történt. Annyit tudtam, hogy egy marha leszek, aki rossz vicceket mond, de ott alakult ki. Ráadásul lusta ember vagyok, egy TÁP színházas fellépésen maximum addig gondolkodom, amíg odaérek a helyszínre. Erre persze nem vagyok büszke.