Kiszállt a főszereplő a botrányos indiai Hitler-filmből

2010.06.18. 16:25

Élesen tiltakozik India néhányezres zsidó közössége egy Adolf Hitler utolsó napjait feldolgozó bollywoodi film ellen; a tiltakozások hatására a film főszereplője már vissza is lépett. "Figyelembe véve azt az indulatot, amelyet a film kivált egyes rajongóimból, úgy döntöttem, visszalépek a szereptől, mivel tiszteletben tartom az érzéseiket" - indokolta döntését Anupam Kher, aki a náci diktátort alakította volna. Az 55 éves színész karrierje során eddig több, mint 300 filmben szerepelt, köztük olyan Magyarországon is bemutatott alkotásokban, mint a Csavard be, mint Beckham, vagy az Ellenséges vágyak.

Forrás: [origo]
Anupam Kher

A Kedves barátom, Hitler (Dear Friend Hitler) című film az alkotók közleménye szerint bepillantást enged a Führer "bizonytalanságába, karizmájába, paranoiájába és merő zsenialitásába". Rakes Randzsán Kumár rendező kiemelte, hogy Hitler India iránti szeretetét akarja bemutatni, és azt, hogy hogyan járult hozzá a német vezető tevékenysége az ország függetlenségének elnyeréséhez. A film címe onnan származik, hogy ezzel a megszólítással írt leveleket Mahatma Gandhi Hitlernek (érdekes megjegyezni, hogy Anupam Kher korábban Gandhit is játszotta már egy tévésorozatban). A rendező azt is hangsúlyozta, hogy filmje nem dicsőíti a náci vezért.

A tervek szerint augusztustól forgó alkotás híre felháborodást váltott ki India mintegy ötezer fős zsidó közösségében. "Bárki is készíti ezt a filmet, az tudatlan, vagy egyenesen kétes, sötét szándékkal teszi ezt. Megsértik egy olyan közösség érzéseit, amelynek tagjai nagyon sokat szenvedtek" - hangoztatta Jonathan Solomon, az indiai zsidók szövetségének elnöke.

Három órával ezelőtt Anupam Kher az apjával folytatott beszélgetését osztotta meg a Twitteren. "Hallom kiszálltál a Hitler-filmből. Kár, pedig anyád tudott volna tippeket adni a szerephez." - viccelődött a színész édesapja.