Pár magyar film még elkészül

Vágólapra másolva!
Most épp senki se tudja, mi lesz a következő pár évben magyar filmgyártással: a pénzosztók csaknem nyolcmilliárd forintos tartozását valahogy le kell dolgozni, leginkább úgy, hogy egy ideig nem készülnek filmek. Utánajártunk, hogy ez mit jelent a 2011-es Filmszemlére nézve, és az derült ki, hogy a magyar filmek szerelmeseinek még nem kell aggódniuk: annyi már fiókban levő vagy éppen készülő alkotás van, hogy simán megtölthető velük a jövő évi Szemle. Forog többek közt mindenki kedvenc Üvegtigrisének a harmadik része, majdnem kész Koltai Róbert legújabb vígjátéka és akár még a Zimmer Feri folytatását is megkaphatjuk. Jön Mundruczó Kornél és Kocsis Ágnes Cannes-t megjárt alkotása, és lassan elkészülnek olyan rég várt alkotások is, mint Miklauzic Bence második filmje vagy az Aglaja Ónodi Eszterrel. Más kérdés, hogy 2012-ben mi lesz.
Vágólapra másolva!

Aglaja
Rendező:
Deák Krisztina
Főszereplők: Ónodi Eszter, Bogdán Zsolt, Jávor Babett, Móga Piroska, Kamarás Iván, Lázár Kati, Jordán Adél

Az Aglaja a román-magyar írónő, Aglaja Veteranyi A gyermek a forró puliszkába esett című önéletrajzi regényén alapul, és hat éves korától tizenhat éves koráig követi a cirkuszoscsaládba született főhősnő fordulatos életét. A rendezőnő, Deák Krisztina elmondta nekünk, hogy a történet középpontjában az áll, hogy "a nyolcvanas években egy Kelet-Európában híres cirkuszoscsalád megpróbál Nyugat-Európában is a manézsban maradni. Aglaja mamája (Ónodi Eszter) egy különleges számmal próbálkozik, a saját haján lóg a cirkuszkupolában, és ez aggodalommal és félelemmel tölti el a gyerek Aglaját. Ezen keresztül arról is szól, hogy áldás vagy átok egy tradíciókkal terhelt család". Bár az írónő élete tragikus véget ért - harminckilenc évesen öngyilkosságot követett el -, a film ezzel az időszakkal már nem foglalkozik, és egyáltalán nem tragikus hangvételű, éppen ellenkezőleg: "egy erős és szabad személyiség függetlenné válásáról szól, a különös hangulatú, inkább szabadvershez, mint regényhez hasonló írás alapján".

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Ónodi Eszter az Aglaja című filmben

"Ez az eddigi filmjeimnél nehezebb, nagyobb, sok helyszínen játszódó produkció volt, ezért sok technikai nehézséggel meg kellett küzdenünk, de ezeket végül sikerült mind megoldanunk. A film le van forgatva, nagyszerű munkatársakkal dolgozom. A hangi és képi utómunka, a zenefelvétel és a digitális utómunka van még hátra, amelyekre ősszel kerül majd sor." A film bemutatója Deák Krisztina tervei szerint a Filmszemlén lesz, a mozibemutatóra leghamarabb jövő tavasszal kerülhet sor.

* * *

Magic Boys
Rendező: Koltai Róbert
Főszereplők: Szabó Győző, Pindroch Csaba, Vinnie Jones, Michael Madsen

Koltai Róbert legújabb vígjátéka két gyári munkásról - Szabó Győző és Pindroch Csaba - szól, akik véletlenül belekeverednek egy nehézsúlyú gengszter, Jack Varga - Vinnie Jones - egyik piszkos ügyletébe, amelynek következtében chippendale-fiúknak álcázva egyszer csak Londonban találják magukat. Itt keresztezi az útjuk Terence-ét - Michael Madsen -, aki szintén nem arról híres, hogy példaértékű életet élne, de Jones teljesen gátlástalan főgonoszával szemben egy laza és vicces figura.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Michael Madsen a Magic Boys című filmben

A magyar-angol-amerikai koprodukcióban készült film nagy része tavaly leforgott Magyarországon, de mint P. Koltai Gábor producer elmondta, augusztusban még londoni külsőket vesznek fel, szeptemberben pedig itthon tartanak még néhány pótforgatási napot. Ezekre részben egy korábbi technikai probléma miatt van szükség, részben pedig azért, mert takarékosságból néhány, nem annyira jellemző helyszínen játszódó londoni jelenetet is itthon forgatnak le. Párhuzamosan azonban már zajlik az utómunka, így a tervek szerint még karácsony előtt mozikba kerülhet a film. A producer annak ellenére bízik ebben, hogy még bizonyos összeg hiányzik a film befejezéséhez, ezt hitelfelvétellel próbálják meg áthidalni. A Magic Boys szelektív, nem visszatérítendő támogatást nem kapott az MMKA-tól, de amennyiben lehetőségük nyílik rá, Koltaiék szeretnének újra pályázni abban a reményben, hogy a hiányokat utólag az elnyert összeggel pótolhatják.

Olvasnivaló: riportunk a filmet beharangozó sajtótájékoztatóról

* * *

Utolér
Rendező:
Dyga Zsombor
Főszereplők: Ónodi Eszter, Andrew Hefler, Bartsch Kata, Seress Zoltán, Heinz Trixner

Az Utolér három szálon futó, sötét thriller, amely Dyga Zsombor elmondása szerint "öt teljesen hétköznapi emberről szól, akik akarva-akaratlanul, lépten-nyomon rossz döntéseket hoznak". A sztori középpontjában egy baleset és annak következményei állnak, a cím pedig arra vonatkozik, hogy a főhősöket hogyan éri utol saját lelkiismeretük. Az angolul forgatott, de majd magyar szinkronos verzióban is látható filmben Ónodi Eszter egy pincérnőt és anyát alakít, Bartsch Kata egy volt korcsolyázónőt játszik, a Magyarországon élő amerikai Andrew Hefler pedig egy mentőorvost formál meg.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Bartsch Kata az Utolér című filmben

A film tavaly év végén leforgott, és Dyga kérdésünkre elmondta, hogy a film vágójával, Czakó Judittal február eleje óta dolgoztak a vágáson, amivel mostanra lettek nagyjából készen, már csak apró csiszolások vannak hátra. A vágás azért vett igénybe ilyen hosszú időt, mert "az Utolér háromezer snittből és százötven jelenetből áll, ami körülbelül kétszer annyi, mint amennyi egy átlagos filmben van. Az első vágott verzió százötven perces volt, ezt rövidítettük le száztíz percre". Hamarosan elkezdődik a film hangutómunkája, amivel valószínűleg október végére lesznek készen az alkotók. A producer, Tóth Péter Miklós elmondta, hogy talán már ősszel mozikba kerül a film, de ez függ a világforgalmazó elképzeléseitől, illetve a lehetséges fesztiválszereplésektől is. A Filmszemlén mindenesetre szeretnének ott lenni vele.

Olvasnivaló: riportunk az Utolér forgatásáról

* * *

Német egység a Balatonnál (munkacím)
Rendező: Forgács Péter

Can Togay-nak, a berlini Collegium Hungaricum igazgatójának az ötlete alapján született meg tavaly Forgács Péter és Hámos Gusztáv Német egység a Balatonnál című kiállítása, az azonos munkacímű film az ehhez összegyűjtött anyagot dolgozza fel egész estés film formájában. A részben már leforgatott alkotás arról szól, hogy a berlini fal felhúzása után hogyan vált a Balaton kelet- és nyugatnémetek találkozóhelyévé. Bemutatja majd az NSZK eltérően alakuló pályáját: a gazdaságilag és a múlt feldolgozásában is élenjáró államot szemben az NDK-val, amit Forgács "krumplipürés, formalinszagú, undorító rendőrállam"-ként ír le, és az ebből a kontrasztból származó "teljes német skizofréniát".

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Jelenet a Német egység a Balatonnál című filmből

A film sok építőkockából áll majd össze: részben a Balatonon nyaraló kelet- és nyugatnémetek házi filmfelvételeiből, az őket megfigyelő, sokfelé beépülő Stasi jelentéseiből és a magyar BM iratokból és megfigyelési kiképzőfilmekből (mert még ilyenek is készültek!), de a film "szíve" az az interjúsorozat lesz, amelyeket az amatőrfilmek tulajdonosaival készítettek. Forgács tervei szerint kilenc történet kerül majd bele a filmbe: nyolc családi sztori és egy stasi-ügynök visszaemlékezése. Az egyik történet például egy Mercedes csomagtartójában szerelméhez nyugatra szöktetett lányról szól, akinek az apja Stasi-tiszt volt, egy másikban pedig egy olyan nő szólal meg, aki szeretett volna nyugatra szökni, de a szerelme elárulta, és másfél évet ült, míg végül fogolycserével mégis kijutott. A rendező reményei szerint a történet elsősorban ezeken az emberi sorsokon, arcokon keresztül bomlik majd ki a néző számára.

A film producere, Kántor László elmondta, hogy az MMKA 15 millió forintot ítélt meg a projektnek, az alkotók jelenleg a ZDF-arte és egy holland televízió támogatási döntésére várnak. Terveik szerint a film a Filmszemlére készül majd el.

* * *

Visszatérés
Rendező:
Elek Judit
Főszereplők: Kathleen Gati, Demeter András, Philip Zandén, Sarah Clark, Kenderesi Manna

A Visszatérés több idősíkban játszódó történet egy romániai magyar nőről (Kathleen Gati), aki 1944-ben, a háború után kisgyerekként menekül külföldre az édesapjával, majd felnőttként a Ceausescu-diktatúra alatt, 1980-ban tér vissza szülőhelyére Svédországból. 1980-ban két párhuzamos szálon zajlik a történet: az egyiken a nőt követjük, a másikon egy Romániában maradt gyerekkori barátját (Demeter András). A film többnyelvű: a főhősnő részben angolul beszél, de mint Elek Judit elmondta nekünk, "a visszatérés során a nyelv is visszatér, azt is visszakapja" a főhősnő, aki tehát magyarul is megszólal, és persze román beszéd is hallható lesz majd a filmben.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kathleen Gati a Visszatérés című filmben

A film tavaly nyáron forgott, és eredetileg a 2010-es Filmszemlén mutatták volna be, de végül mégsem lett készen. Elek Judit elmondta, hogy a digitális utómunka van még hátra, amelyet az Eurimage támogat, de egyelőre még nem tudni, pontosan mekkora összeggel. Valószínűleg szeptemberben derül ki, hogy mekkora támogatást kapnak, ezután körülbelül egy hónapot igényel majd a munka. A Visszatérés-t Magyarországon a Mozinet forgalmazza, és a tervek szerint a Filmszemlét követően már februárban bemutatják a mozikban is.

* * *

Szellem Feri
Rendező:
Tímár Péter
Főszereplők: Reviczky Gábor, Pogány Judit, Kovács Vanda, Szarvas József, Növényi Norbert

Az 1998-as Zimmer Feri folytatásában a Fikász család a Balatonról egy kastélyszállóba teszi át a székhelyét: a családfő, Feri szinte ingyen hozzájut egy lerobbant kastélyhoz, ezt próbálják meg felvirágoztatni. Eleinte nem megy túl jól az üzlet, de Feri elhíreszteli, hogy a kastélyt szellemek járják, és éjszakánként kísértetnek öltözve ijesztgeti a vendégeket. A terv be is válik, egészen addig, amíg Feri össze nem akad egy igazi szellemmel.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Reviczky Gábor és Pogány Judit a Zimmer Feri című filmben

A film előkészítése megtörtént, és a tervek szerint augusztusban kezdik forgatni, azonban, mint a producer, Kálomista Gábor elmondta, és ahogy azt mi is megírtuk, "még nincs lezárva a finanszírozása". Ha összeáll a költségvetés, akkor a film december elején máris mozikba kerülhet. A Filmszemle intézményét különböző fórumokon rendszeresen kritizáló Kálomista hangsúlyozta, hogy "ha rajtam múlik, a Filmszemle versenyében semmiképp nem indul a film, mert ez nem az én versenyem, de esetleg egy információs vetítést tartunk belőle a Szemle alatt".

* * *

A halálba táncoltatott leány
Rendező:
Hules Endre
Főszereplők: Hules Endre, Melkvi Beáta, László Zsolt

A halálba táncoltatott leány a híres ballada modernizált, szimbolikus adaptációja, amelynek középpontjában egy szerelmi háromszög áll: Steve (Hules Endre) táncimpresszárió, aki húsz év távollét után tér vissza Magyarországra, ahol újra találkozik fivérével, a táncos Gyulával (László Zsolt), és egykori szerelmével, Marival (Melkvi Beáta), aki azóta Gyula felesége lett. Együtt meg akarják valósítani régi álmukat, A halálba táncoltatott leány színpadra állítását, de a munka közben a két testvér szakmai és magánéleti rivalizálása egyre durvább formát ölt. A táncos drámában párhuzamosan látjuk a táncpróbákat és a főszereplők életét, "a három főszereplő életében tükröződik a tánc dramaturgiája" - magyarázza Garami Gábor producer.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Melkvi Beáta és László Zsolt a Halálba táncoltatott leány című filmben

A forgatás áprilistól június végéig zajlott Budapesten, Szlovéniában és Ottawában. Jelenleg a vágáson dolgoznak az alkotók, az első verzió szeptemberben lehet készen. Garami tervei szerint év végéig teljesen elkészül a film, és januárban már kópiát gyártanak belőle - erre a határidőre egyébként az Eurimage-zsal kötött szerződésük is kötelezi őket. A producer szeretné, ha részt vehetnének a filmmel a Szemlén, de a magyar bemutatóra valószínűleg jövő ősznél korábban nem kerül majd sor. A nemzetközi forgalmazás egy kanadai ügynökség kezében van, külföldön is magyar nyelven, angol felirattal mutatják majd be a filmet. A halálba táncoltatott leány előtanulmányaként az alkotók a Honvéd táncegyüttessel 2008-ban színpadra állították a balladát, és úgy tervezik, ezt az előadást felújítják, és a film premierjével egy időben ismét bemutatják majd.

* * *

A zöld sárkány gyermekei
Rendező:
Miklauzic Bence
Főszereplők: Rátóti Zoltán, Yu Debin, Bánfalvi Eszter

A film javarészt egy budapesti raktárépületben játszódik: itt találkozik egymással a három főhős, a kínai raktáros, aki nagyösszegű tartozását ledolgozandó őrzi más áruját, a pánikbeteg magyar ingatlanügynök, akinek a raktárépület értékesítése a feladata és a robogón közlekedő pizzafutárlány. A két férfi teljesen eltérő közegből érkezett, céljaik ellentétesek és még egymás nyelvét sem beszélik, de mindketten magányosak, és a kényszerű összezártság órái alatt mégiscsak szövődik köztük valamilyen kapcsolat.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
Yu Debin és Bánfalvi Eszter A zöld sárkány gyermekei című filmben

A zöld sárkány gyermekei tavaly ősszel forgott, azonban, mint Miklauzic Bence elmondta nekünk, az utómunkával le kellett állniuk egy pénzforrásuk kiesése miatt. Végül Berger József producer szponzorok segítségével, valamint pár millió forintos önrész bedobásával összeszedte a hiányzó pénzt. A vágás már lezajlott, már csak a hangkeverés és a HD-re forgatott film nagyítása van hátra, ami azt jelenti, hogy heteken belül kész lehet a film nullkópiája. A világpremier az A kategóriás varsói filmfesztiválon lesz októberben, ahol a versenyprogramban szerepel majd a film. A magyar mozibemutató időpontja még bizonytalan, lehet, hogy már késő ősszel vagy tél elején bemutatják, de lehetséges az is, hogy megvárják vele a Filmszemlét. A film iránt egy nemzetközi forgalmazó is komolyan érdeklődik, de még nem született konkrét megállapodás.

Olvasnivaló: riportunk a film forgatásáról

* * *

Womb
Rendező:
Fliegauf Benedek
Főszereplők: Eva Green, Matt Smith

A Womb szerelmes sci-fi egy nőről (Eva Green), aki elveszíti a szerelmét (Matt Smith), és mivel úgy érzi, nem tud élni nélküle, elhatározza, hogy megszüli a férfi klónját, azonban ez nem jól sül el.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Eva Green a Womb című filmben

A forgatás tavaly tavasszal zajlott Németországban, a film időben elkészült az idei cannes-i filmfesztiválra, ahova azonban nem válogatták be, így a szintén A kategóriás, augusztus 4-én kezdődő locarnói filmfesztiválon debütál majd. Muhi András, a film producere elmondta, hogy bár még nem biztos benne, hogy mikor kerül sor a film hazai mozibemutatójára - jelenleg tárgyalnak egy forgalmazóval -, ő szeretné, ha ősszel, az Inforg Stúdió tízéves születésnapja alkalmából rendezett vetítéssorozat nyitó- vagy zárófilmjeként kerülhetne moziba az alkotás, és aztán műsoron is maradna. A Filmszemlén is szeretnék levetíteni a filmet, de Muhi még nem tudja, hogy a külföldi sztárok főszereplésével, angol nyelven készült film eléggé magyarnak számít-e ahhoz, hogy a versenyben indulhasson.

* * *

Pál Adrienn
Rendező:
Kocsis Ágnes
Főszereplők: Gábor Éva, Znamenák István, Horváth Ákos, Pokorny Lia, Hegyi Izabella

Piroska egy munkájába belekeseredett, kiégett ápolónő, aki elhidegült a férjétől és az egész élettől. Az egyik betegről viszont eszébe jut általános iskolai barátnője, Pál Adrienn, és nekivág, hogy megkeresse az életéből rég eltűnt lányt. Volt iskolatársakkal, tanárokkal és ismerősökkel beszélgetve lassan rátalál valamire, amit elveszített.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Gábor Éva a Pál Adrienn című filmben

A Pál Adrienn-t a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard-szekciójában mutatták be, és el is nyerte a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját. Pusztai Ferenc producer kérdésünkre elmondta, hogy a filmen lényegileg már nem változtatnak a cannes-i verzióhoz képest - nem vágják például rövidebbre a 136 perces alkotást -, legfeljebb bizonyos zenei betétek változhatnak, a jogdíjak miatt. A Pár Adrienn decemberben kerülhet a hazai mozikba, és a Filmszemlén is szerepelni fog.

Olvasnivaló: kritikánk a filmről

* * *

Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv
Rendező:
Mundruczó Kornél
Főszereplők: Frecska Rudolf, Mundruczó Kornél, Csíkos Kitty, Monori Lili

A Szelíd teremtés Mary Shelley Frankenstein-jének modern városi környezetre értelmezett, szabad adaptációja, amelyben egy szülei által megtagadott kamaszfiú (Frecska Rudolf) helyettesíti a szörnyet, filmrendező apja (Mundruczó Kornél) pedig Frankensteint. A thriller műfaja csak álca: a kevés dialógussal, inkább tekintetekkel kommunikáló filmben Mundruczó korábbi, a szereplők jelenlétét előtérbe állító törekvései jelennek meg minden eddiginél tisztább formában.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Frecska Rudolf a Szelíd teremtés című filmben

A film világpremierje a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában volt, hazai mozibemutatója szeptember 9-én lesz. Az alkotók szeretnék majd a Filmszemlén is bemutatni.

Olvasnivaló: kritikánk a filmről

* * *

Üvegtigris 3
Rendező:
Rudolf Péter
Főszereplők: Rudolf Péter, Csuja Imre, Gáspár Sándor, Reviczky Gábor, Szarvas József, Horváth Lajos Ottó, Kamarás Iván

A 2001-es Üvegtigris és a 2006-os folytatás után most készül a népszerű vígjáték harmadik része, amelyben a lúzer büfést és béna haverjait a sors összehozza egy gazdag ügyvéddel (Kamarás Iván), aki által Budapestre jutnak, és egy luxusvillában és egy hajón is különféle kalandokba keverednek. Szerelmi szálak is dúsítják a sztorit: Rudolf Péter figuráját dögös modell (Szabó Erika) veszi le a lábáról, Pikali Gerda Kamarás feleségének szerepében tűnik fel, Ruttkay Laura pedig egy gazdag szeretőre vadászó nőt alakít.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Gáspár Sándor, Kamarás Iván, Csuja Imre és Szarvas József az Üvegtigris 3-ban


A film forgatása július 12-e óta zajlik, a mozibemutató december 16-án lesz, és az alkotók a Filmszemlére is viszik a filmet.

Olvasnivaló: riportunk a film forgatásáról

* * *

A torinói ló
Rendező:
Tarr Béla
Főszereplők: Derzsi János, Bók Erika, Volker Spengler

A film történetéről továbbra is csak annyit tudunk, hogy helyszíne egy tanya, főhőse egy fuvaros (Derzsi János), a lánya (Bók Erika) és öregedő lova (vagy lovai - Derzsi nekünk két lóról is mesélt még a film próbái idején). A cím arra a szerencsétlen, gazdája által ütlegelt lóra utal, amelyet Nietzsche Torino főterén pillantott meg: a filozófus ekkor összeomlott és őrületbe süllyedt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Képünk illusztráció | Készítette: Fekete Miklós

Év elején még olyan hírek terjedtek, hogy a filmet bemutatják a cannes-i filmfesztiválon, azonban Tarr nem lett kész vele, és tudomásunk szerint a fesztivál kezdete előtt nem sokkal telefonon mondta le részvételét. Hogy azóta elkészült-e, nem tudjuk, mert a rendező nem nyilatkozik a filmről, és a tervezett bemutatóra vonatkozó kérdésünkre mindössze annyit felelt, hogy "majd időben mindenki megtud mindent".

* * *

Pillangók
Rendező:
N. Forgács Gábor
Főszereplők: Rudolf Péter, Kéri Kitty, Sipek Nicolas, Galkó Balázs, Andorai Péter, Nádasy Erika, Vencel Valentin

A film Magyari Mónika novelláján alapul és egy nagyon rossz körülmények közt élő, eladósodott család történetét meséli el, amelyben az anya alkoholista, a kilencéves kisfiú viszont született zenei tehetség, és a hegedű jelentheti számára a kitörési pontot a szegénységből.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Rudolf Péter a Pillangók című filmben

Cikkünk megjelenéséig nem sikerült utolérnünk a külföldön tartózkodó rendezőt, de korábbi információink szerint a film forgatása már lezajlott. A Filmhu cikke szerint a film vágása elkezdődött, de a költségvetésből még hiányzik az utómunkához szükséges körülbelül negyvenmillió forint. Ha sikerül megszerezniük a pénzt, a film elkészülhet a Szemlére.

Olvasnivaló: interjúnk N. Forgács Péterrel