Magyarország a Bibliotheque Pascalt nevezi az Oscar-díjra

2010.09.07. 16:40

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2010. szeptember 7-én meghozta döntését: Magyarországot a 2011. évi legjobb idegennyelvű film kategóriában Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal (kritika) című filmje képviseli. A díjra minden ország egy olyan filmjét nevezheti, amelyet 2009. október 1. és 2010. szeptember 30. közt mutattak be a magyar mozikban. Az Amerikai Filmakadémia januárban választja ki a nevezett filmek közül az öt Oscar-jelöltet, amelyet január 25-én hoznak nyilvánosságra. Az Oscar-díjátadóra 2011. február 27-én kerül majd sor.

Forrás: [origo]
Jelenet a Bibliotheque Pascal-ból

A bizottság döntésében a Magyar Filmművészek Szövetségét Varga Balázs, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Kende János, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Monory-Mész András, a Független Magyar Producerek Szövetségét Szita Miklós, a Magyar Producerek Szövetségét Mikulás Ferenc és az Magyar Mozgókép Közalapítvány Kuratóriumát Bakonyi Veronika képviselte. A bizottság egyhangú szavazással hozta meg a döntést. Indoklásában kiemelte, hogy a filmben a fantáziavilág és a kelet-európai valóság friss és eredeti módon ötvöződik.

Forrás: [origo]
Jelenet a Bibliotheque Pascal-ból

A Filmszemle fődíjával és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díjával kitüntetett Bibliotheque Pascal nemzetközi premierjére a Berlinálén került sor februárban, ezt követően a Los Angeles-i és a melbourne-i fesztiválon is vetítették. A július végi szarajevói filmfesztiválon a művészmozik nemzetközi szövetségének díja mellett a Cineuropa filmes portál díjával is a Bibliotheque Pascal-t méltatták a szakmai zsűrik.

Forrás: Magyar Filmunió