Vágólapra másolva!
Kihirdették a május 11-én kezdődő 64. cannes-i filmfesztivál programját. Almodóvar, Lars von Trier, Kaurismaki és Terrence Malick szereplésére számítani lehetett, de a nagy cannes-i kedvencek mellett jó pár meglepetés is becsúszott a válogatásba, köztük a Mel Gibson főszereplésével készült Jodie Foster-film. Magyar film idén nincs a versenyben.
Vágólapra másolva!

A 64. cannes-i filmfesztivál hosszú idő óta a legerősebb programot vonultatja fel. Tavaly több film nem készült el időben a fesztiválra - legfájóbban Terrence Malick Brad Pitt és Sean Penn főszereplésével készült The Tree of Life-ja hiányzott, ami az idei fesztiválon debütál -, idén viszont Cannes szinte összes kedvence új filmmel jelenik meg a Croisette-en. Versenyben lesz Pedro Almodóvar nemváltós horrorja Antonio Banderasszal, Lars von Trier lélektani katasztrófafilmje Kirsten Dunsttal, valamint a Dardenne testvérek és Aki Kaurismaki új filmje is.

Gus Van Sant szintén nagy cannes-i kedvenc, és az, hogy Restless című tinifilmjét nem a versenyprogramba, hanem az Un Certain Regard-szekcióba tették, arra utal, hogy a film vagy túl populáris, vagy nem sikerült valami jól, vagy mindkettő. Hasonlóan baljós előjel, hogy Bruno Dumont Hors Satan-ja is ebben a szekcióban kapott helyet, annak ellenére, hogy a rendező korábban már kétszer elnyerte a zsűri nagydíját.

Forrás: melancholiathemovie.com
Lars von Trier: Melancholia

Tizenkilenc versenyfilmet jelentettek be, és a következő hetekben ezekhez még három csatlakozik majd. Ezek közt lehet a korábban rebesgetett filmek közül David Cronenberg A Dangerous Method-ja, Steve McQueen Shame-je, Walter Salles Úton-ja vagy esetleg Alexander Payne The Descendants-e is. Meglepetés viszont, hogy bekerült a programba Nicolas Winding Refn Drive-ja, amit korábban nem emlegettek a lehetséges filmek közt. A thrillerben Ryan Gosling egy autós kaszkadőrt alakít, aki szabadidejében rablásoknál segédkezik sofőrként, és amikor egy akció rosszul sül el, menekülőre kell fognia a dolgot.

Idén a szokásosnál több, négy női rendező került a versenybe: Lynne Ramsay, aki kilenc év kihagyás után jelentkezik a Tilda Swinton főszereplésével készült We Need to Talk About Kevin-nel, a japán Naomi Kawase, a francia Maiwenn, valamint az ausztrál Julia Leigh, aki első, Sleeping Beauty című filmjével került be a programba. Emily Browning játssza a főhősnőt, aki prostituáltnak áll, és bealtatózva adja át magát a kuncsaftok kívánságainak.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=iIRRL7L01TEGVu7e


A fesztivál megfelelő sztárfelhozataláról szokás szerint a versenyen kívül vetített, hollywoodi sztárokat felvonultató, populárisabb darabok beválogatásával gondoskodnak. Idén elsősorban a negyedik A Karib-tenger kalózai-film lesz ilyen, amelynek a premierjére egészen biztosan Cannes-ba megy Johnny Depp és Penélope Cruz is. Izgalmas meglepetés, hogy versenyen kívül bemutatják a Jodie Foster rendezte The Beaver-t is, amelynek Mel Gibson a főszereplője, így ez lesz az első alkalom, hogy a volt barátnője bántalmazásáért nemrégiben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt színész megjelenik a nagy nyilvánosság előtt.

Magyar film ezúttal nem került a versenybe. Bár korábban az a hír járta, hogy Szabó István Az ajtó című Szabó Magda-adaptációja Cannes-ban debütálhat, a film információink szerint nem készült el időben, és valószínűleg az év második felében mutatják majd be valamelyik hasonlóan neves fesztiválon. A hivatalos programon kívüli mellékszekciók - a Rendezők kéthete és a Kritikusok hete - programját csak az elkövetkezendő napokban hirdetik majd ki, és elképzelhető, hogy ezek valamelyikében még magyar film is felbukkan.

Nyitófilm:

Woody Allen: Midnight in Paris

Forrás: Premier PR
Sean Penn a This Must Be the Place-ben

Hivatalos program, versenyfilmek:

Pedro Almodóvar: La Piel Que Habito
Bertrand Bonello: L'Apollonide: Souvenirs de la maison close
Alain Cavalier: Pater
Joseph Cedar: Footnote
Nuri Bilge Ceylan: Once Upon a Time in Anatolia
Jean-Pierre és Luc Dardenne: Le gamin au vélo
Aki Kaurismäki: Le Havre
Naomi Kawase: Hanezu no Tsuki
Julie Leigh: Sleeping Beauty
Maiwenn: Polisse
Terrence Malick: The Tree of Life
Radu Mihaileanu: La source des femmes
Takashi Miike: Ishimei (Hari-Kiri: Death of a Samurai)
Nanni Moretti: Habemus Papam
Lynn Ramsey: We Need to Talk About Kevin
Nicolas Winding Refn: Drive
Markus Schleinzer: Michael
Paolo Sorrentino: This Must Be the Place
Lars von Trier: Melancholia

Versenyen kívül:

Xavier Durringer: La conquete
Jodie Foster: The Beaver
Michel Hazanavicius: The Artist
Rob Marshall: A Karib-tenger kalózai 4 - Ismeretlen vizeken

Forrás: CANNES FILM FESTIVAL
Gus Van Sant: Restless

Un Certain Regard-szekció:

Gus Van Sant: Restless (nyitófilm)
Bakur Bakuradze: The Hunter
Andreas Dresen: Halt auf freier Strecke
Bruno Dumont: Hors Satan
Sean Durkin: Martha Marcy May Marlene
Marco Dutra és Juliana Rojas: Trabalhar cansa (Travailler fatigue)
Robert Guédiguian: Les neiges du Kilimandjaro
Oliver Hermanus: Skoonheid
Hong Sang-soo: The Day He Arrives
Cristián Jiménez: Bonsái
Eric Khoo: Tatsumi
Kim Ki-duk: Arirang
Nadine Labaki: Et maintenant on va ou?
Catalin Mitulescu: Loverboy
Na Hong-jin: Yellow Sea
Gerardo Naranjo: Miss Bala
Pierre Schoeller: L'exercice de l'Etat
Ivan Sen: Toomelah
Joachim Trier: Oslo, August 31st

Éjféli vetítések:

Peter Chan: Wu Xia
Everardo Gout: Dias de gracia

Speciális vetítések:

Frederikke Aspöck: Labrador
Rithy Panh: Le maitre des forges de l'enfer
Michael Radford: Michael Petrucciani
Christian Rouaud: Tous au Larzac