Vágólapra másolva!
Mi a fenéért kell folytatni, és ha kell, akkor hogyan? A legtöbb Csillagok háborúja-fanatikus valószínűleg ezen agyal, mióta kedden kiderült, hogy a Disney megvásárolta George Lucas cégét, és folytatni szeretné az űreposzt. Vajon Leia hercegnő utódairól szól majd a hetedik rész, vagy egy kék színű birodalmi parancsnok lesz a középpontban? És főleg: jogos-e, hogy egy generáció van most kiakadva a Disney szándékán?
Vágólapra másolva!

"Mindig is úgy gondoltam, hogy a Star Wars túlél majd engem" - indokolta George Lucas a Csillagok háborúja-franchise eladását. Az is kiderült, hogy a hetedik, nyolcadik és kilencedik rész sztorivázlata tulajdonképpen már készen is van, és most kezdenek neki a történet kidolgozásának. Vagyis ezek szerint az már eldőlt, hogy milyen irányban megy tovább a sztori, egyelőre azonban ebből még semmit nem árultak el.

TM & © Lucasfilm
TM & © Lucasfilm
George Lucas A Jedi visszatér forgatásán 1982-ben

A Csillagok háborújá-ban kevésbé járatosak talán nem tudják, hogy A Jedi visszatér-nek már van folytatása több tucat képregény, könyv vagy videojáték formájában. A történetek rendkívül szerteágazóak: némely téma főleg a Birodalom bukása után újjászületett Új Köztársaság sorsával foglalkozik, más regények a főszereplők sorsát követik, vagy a jedi rend újraalapításával foglalkoznak, de vannak történetek, amelyek több száz évvel ugranak előre az időben. Megismerhetjük belőlük például Han Solo és Leia hercegnő gyermekeit, Luke látogatását a sötét oldalon, sőt, néhány fontos karaktert el is veszítünk az idők során. Ezekre a a nagyfilmeken kívüli, nem kanonikus eseményekre összefoglaló néven expanded universe-ként szoktak hivatkozni.

Ezek közül a történetek közül a leginkább hivatalosnak a Thrawn admirálisról szólót tartják. A kék bőrű, vörös szemű birodalmi admirális az Új Köztársaság ádáz ellensége, története A Jedi visszatér befejezése után kezdődik öt évvel. (A róla szóló regényeket Timothy Zahn írta 1992 és 94 között.) A regénytrilógia izgalmas sztorijával, politikai intrikákkal, jól kiagyalt csatákkal teli történetével méltán vált a rajongók egyik kedvenc folytatásává.

TM & © Lucasfilm
TM & © Lucasfilm
Timothy Zahn két Star Wars-könyvének borítója

Mi azonban nem vennénk rá mérget, hogy a kék főgonosz lesz az új Csillagok háborúja-filmek hőse. Ugyanis az eddigi nagyfilmek készítésekor is úgy tűnt, a Lucasfilm forgatókönyvírói nem nagyon törődtek a kánonban nem szereplő eseményekkel, annak ellenére, hogy a Lucasfilmnél külön szakosztály foglalkozik a szövevényes történetek szálainak kibogozásával és egybefogásával. A mi tippünk inkább egy eddig teljesen ismeretlen sztori, amit teljes egészében a Lucasfilm írói ötölnek ki, de ilyen információs vákuumban tippelni sincs nagyon értelme.

Az viszont biztos, hogy George Lucas számtalanszor hangoztatott kijelentése volt, hogy a hat rész Anakin Skywalker életét öleli fel, így a halála és a sötét oldal legyőzése teljesen lezárja az eddigi történetet. Ezek alapján annyi valószínűnek tűnik, hogy ennek a vonalnak a toldozott-foldozott folytatása helyett a készítők teljesen új irányt választanak majd. Mindamellett az előzménytrilógia készítésének módszeréből az is sejthető, hogy a filmek közti kohézió és a kontinuitás végett néhány főszereplő további sorsát is megismerhetjük majd. Igaz, dönthetnek úgy is, hogy a történet egy teljesen más pontján vesszük föl a fonalat, és akkor ilyesmire sincs szükség.

TM & © Lucasfilm
TM & © Lucasfilm

Most sokan - főleg azok a harmincasok, akiknek gyerekkora a fénykard bűvöletében telt - azt érzik, meggyalázzák eredeti Star Wars-élményüket. Nálunk nagyobb Star Wars-rajongót nehéz találni, de most mégsem értünk velük egyet.

Mert a Star Wars nem a miénk. Persze érezhetjük annak, de a változtatás, a csiszolgatás, a továbbfűzés a szerző joga. George Lucas pedig arról beszélt a friss felvételen, hogy a Star Wars önálló életre kelt, és igazán csúnya dolog lenne tőle, ha nem hagyná felnőni, elszakadni a gyermekét. Példát vehetnének tőle a rajongók is, hiszen az eposz rengeteg lehetőséget rejt magában, és önző dolog lenne részünkről, ha komfortérzetünk megzavarása miatt megfosztanánk az újabb generációkat a friss Star Wars-filmek élményeitől.

TM & © Lucasfilm
TM & © Lucasfilm

Így volt ez már az előzménytrilógia megjelenésekor is: a fiatalabb rajongók kaptak fogatversenyt, vagány Obi-Want, igazi intrikus Dooku grófot és Palpatine-t, meg egy rakás jó karaktert, űrhajót és izgalmat. Többször futottam bele olyan beszélgetésekbe, ahol tizenévesek ugyanolyan lelkesedéssel meséltek az arénába ömlő jedik összecsapásáról a droidsereggel, mint a mai harmincasok annak idején arról, amikor Han Solo végre lekapcsolja a második Halálcsillag pajzsát. Ha vége lett volna a Star Wars-sorozatnak A Jedi visszatér-rel 1983-ban, egy rakat élménnyel lennék már most szegényebbek. Ha a továbbiakban hagyják kiaknázatlanul ezt a rendkívül gazdag aranybányát, az unokáinknak is csak a régi filmek nyújtanak majd hidegrázós, tenyérizzadós szórakozást, márpedig a fiatal jellemzően olyan, hogy jobban örül a friss dolgoknak, mint a régieknek.

Így most sok-sok fiatal ember megismerheti és átélheti azt a bizsergést, amit mi is éreztünk, mikor egy-egy újabb epizód készítésekor vártuk, hogy kiszivárogjanak apró információmorzsák, izgalmas látványtervek, nem beszélve az előzetesekről. És aztán később, a mozivászon előtt ülve nekik is borsódzhat a hátuk meglátva a legendás logót. Ha ezt nem sikerül elfogadnunk, arra is van megoldás: őrizzük meg szívünkben (és valamilyen adathordozón) az 1977-es Star Wars-t úgy, ahogy a legjobban szerettük, és hagyjuk figyelmen kívül a további féregnyúlványokat. Ha ragaszkodunk a Junoszty tévé mellett az Új remény-felirat nélküli ős-negyedik részhez, az először lövő Han Solóhoz, a Muppet-báb Yodához, ám legyen szívünk joga.

TM & © Lucasfilm
TM & © Lucasfilm

Aztán, ha ennek ellenére, a vasárnapi ebéd készítése közben mégis jól szórakozunk egy-egy izgalmas A klónok háborúja-részen a gyerekünk mellett, akkor engedjük meg magunknak, hogy élvezzük. De legalább a gyereknek, ha mi már ennyire reménytelenül felnőttünk. Ha meg - ne adj' isten! - rossz lesz a folytatás, nem nézzük meg a moziban, nem vesszük meg Blu-rayen, nem veszünk több yodás Legót. Nem olyan bonyolult ez.