Meghalt Alekszej German

2013.02.21. 14:34

Hetvennégy éves korában meghalt Alekszej German orosz rendező. 60-as évek végén indult karrierje során German mindössze négy nagyjátékfilmet csinált (plusz egyet társrendezőként), de a Sztálin-kor egyik legjelentősebb filmes krónikásának tartják. Első önállóan rendezett filmje az apja, Jurij German írásán alapuló 1971-es Ellenőrzés az utakon volt, amely 1942 telén, a nácik által megszállt Oroszországban játszódik, és egy partizáncsoportról szól, akiknek el kell téríteniük egy muníciót szállító vonatot. A filmet a Szovjetunióban betiltották, és csak tizenöt évvel később mutatták be.

Forrás: Perm Festival
Alekszej German a Nehéz istennek lenni forgatásán

Ezt követte az 1977-es Húsz nap háború nélkül, amely a második világháború fordulópontját jelentő sztálingrádi csata idején játszódik, de nem a háborús eseményeket mutatja be, hanem azokat a dolgokat, amik egy szabadságra menő katonával történnek. Ennek az útja simább volt: rögtön bemutatták a rendező hazájában. Az 1984-es, szintén apja regényén alapuló Barátom, Ivan Lapsin a 30-as években játszódik, és lazán összefűzött epizódokból áll, amelyekből kibontakoznak egy kisváros besúgást, kegyetlenkedéseket, prostitúciót is felvonultató mindennapjai az időszakban. Utolsó befejezett filmje, az 1998-as Hrusztaljov, a kocsimat! egy 50-es évekbeli zsidó orvossal szembeni koncepciós pert dolgoz fel. German itt stílust váltott: hallucinációszerűen, rémálomra emlékeztető módon meséli el a történetet.

Részlet a Barátom, Ivan Lapsin című filmből

German évtizedek óta tervezte a Sztrugackij fivérek Nehéz istennek lenni című sci-fijének adaptációját, amit az ezredfordulón végre elkezdhetett forgatni. 2006-ig készültek felvételek, de a filmet sosem fejezte be. Készült azonban Dur d'etre Dieu / Playback címmel egy dokumentumfilm, ami a film forgatásáról szól. Fia, ifj. Alekszej German szintén rendező, aki Az utolsó vonat és a Papírkatonák című filmet is csinálta.