Láttad azt a csajt?

Marine Vacth francia színésznő, a 66. Cannes-i Filmfesztiválon, 2013
Vágólapra másolva!
Brad Pitt magyar nevű testőrnője, az elbűvölő francia prosti, a Ryan Goslingot is megigéző thaiföldi szépség, a dekadens golfozónő és társaik. Ezeken a lányokon akadt meg a szemünk az idén nyáron a moziban.
Vágólapra másolva!

Elizabeth Debicki - A nagy Gatsby
Született: 1990. augusztus

Táncos szülők gyereke, aki maga is balett-táncosnak készült, de tizenhat éves korában, amikor már 180 centi magas volt, biztossá vált, hogy alkatilag nem alkalmas a dologra (végül 190 centi magasra nőtt). Párizsban született, de a családja ötéves korától Melbourne-ben élt. 2010-ben végzett a színművészeti főiskolán, utána színházban kezdett dolgozni, és egy kisebb szerepben felbukkant a Harmadnaposok című 2011-es ausztrál komédiában.

Elizabeth Debicki A nagy Gatsby című filmben Forrás: InterCom

A nagy Gatsby szereplőválogatására videofelvételt küldött magáról Baz Luhrmannak, aki nála sokkal híresebb színésznőkben gondolkodott Jordan Baker, a dekadens golfozónő szerepére, de amikor megnézte a róla készült felvételt, rögtön kiadta az ukázt, hogy hozassák Los Angelesbe. Luhrmann elmesélése szerint az első személyes találkozás végére már biztos volt benne, hogy Debickinek adja a szerepet. Debicki már annyira menő, hogy Cate Blanchett-tel és Isabelle Huppert-rel játszik Sydneyben, Jean Genet Cselédek című darabjában, amelyben a cselédlányát alakító Blanchett az életére tör.

* * *

Saskia Rosendahl - Lore
Született: 1993

Saskia Rosendahl a Lore című filmben Forrás: Mozinet

A keletnémet Saskia Rosendahl azt mesélte nekünk, hogy kiskorában balettozott, tizenhat évesen kezdett meghallgatásokra járni, de ha Cate Shortland nem választja ki a Lore főszerepére, talán nem is lesz belőle színésznő. Karrierje meredeken ível felfelé: a nálunk májusban bemutatott, de valójában tavalyi film óta három újabb produkcióban játszott, két német filmben és Baltasar Kormákur The Missionary című, HBO-nak készült, részben nálunk forgatott hidegháborús drámájában. Ebben egy olyan nőt alakít, akinek egy amerikai misszionárius (Benjamin Walker) segít Kelet-Berlinből nyugatra szökni.

* * *

Daniella Kertesz - Z világháború
Született: 1989

Daniella Kertesz a Z világháború című filmben Forrás: UIP

Pár izraeli tévésorozattal a háta mögött megkapta a Z világháború egyik kulcsszerepét: egy Segen nevű izraeli katonát alakít, akinek az a feladata, hogy megvédje Brad Pitt figuráját a zombiinvázió közepén. Elképzelhető, hogy pont hazájában, Izraelben éri majd némi kritika a szerep miatt, ugyanis máris bevallotta, hogy ő maga nem teljesítette a kétéves, kötelező katonai szolgálatot. Bár a filmben majdnem kopaszra nyírt hajjal eléggé keményen fest, szép arca és tökéletes angoltudása abszolút alkalmassá teszik arra, hogy hollywoodi sztár lehessen belőle. Egyelőre nem tudni, ennek mennyi az esélye, következő filmje egy nem éppen A-kategóriásnak hangzó, After Death című brit thriller, amely olyan halottakról szól, akik öntudatukra ébrednek.

* * *

Antje Traue - Az acélember
Született: 1981. január 18.

A keletnémet születésű Antje Traue színészkarrierje már tinikorában elindult: tizenhat évesen csatlakozott az International Munich Art Lab társulatához, musicalekben lépett fel. Felbukkant német filmekben és tévésorozatokban, aztán 2009-ban eljátszhatta első angol nyelvű szerepét a Pandorum című sci-fiben, amelyben ő volt a "merész mellű, cinihangú német Lara Croft".

Antje Traue Az acélember című filmben Forrás: InterCom

Ez a film nem keltett akkora visszhangot, hogy Traue nemzetközi áttörésének nevezhessük, de szinte biztos, hogy pillanatokon belül az is eljön, amikor a fél világ látni fogja Az acélember-ben. Zack Snyder filmjében a Faora nevű kryptoni harcost, Zod tábornok első emberét alakítja. Traue saját szavaival figurája fő jellegzetessége, hogy "élvezi a fájdalmat és a vért. Számára az erőszak az érzékiség". Legközelebb A hetedik fiú című, 18. században játszódó kalandfilmben láthatjuk majd, ahol megint egy gonosz figura - ezúttal a boszorkányos Julianne Moore - segítője lesz.

* * *

Tea Falco - Én és te
Született: 1986

Tea Falco az Én és te című filmben Forrás: Mozinet

Az erős netes jelenléttel rendelkező szicíliai Tea Falco fotózással, videózással és színészkedéssel is foglalkozik, akinek van hozzá türelme, itt megnézheti a showreeljét. Eddig főleg színházban játszott, Bernardo Bertolucci Én és te című filmjét megelőzően mindössze egy apró filmes és egy tévés jelenése volt. Az Én és te Niccolo Ammaniti nem túl erős regényének nem túl erős adaptációja, de a drogos fotóslányt alakító Falco sokat dob a filmen. Következő filmes projektjéről egyelőre nincs hír.

* * *

Tao Okamoto - Farkas
Született: 1985. május 22.

Nagyon sikeres modell, de a színészkedés a Farkas előtt meg sem fordult a fejében. Amikor James Mangoldék nem találták meg a megfelelő japán színésznőt Mariko szerepére, elkezdtek a modellek közt is körülnézni, és Okamotót is felhívta az ügynöke, hogy lenne-e kedve a dologhoz. Ő csak akkor pörgött rá a lehetőségre, amikor megtudta, hogy Hugh Jackmannel dolgozhatna.

Tao Okamoto a Farkas című filmben Forrás: InterCom

A semmilyen színészi előképzettséggel nem rendelkező Okamotónak Mangold csak egy tanácsot adott: ne vegyen színészleckéket és ne hallgasson senki tanácsaira. Mariko Farkas ellenségének, a Shingen nevű jakuzavezérnek a lánya, akit komoly érzelmek fűznek Farkashoz. Okamotónak a forgatás nagy része alatt kimonót kellett viselnie, amit állítása szerint élvezett, annak ellenére, hogy elég nehéz benne futni.

* * *

Stephanie Szostak - Vasember 3, R.I.P.D.
Született: 1975. június 12.

Stephanie Szostak a Vasember 3-ban Forrás: Fórum Hungary

A francia születésű, Amerikában élő színésznő nem éppen újonc: már vagy tíz éve a pályán van, de eddig csak kisebb szerepekben bukkant fel olyan filmekben, mint Az ördög Pradát visel vagy a Gyógyegér vacsorára. Idén nyáron viszont két popcornfilmben is akciózik: a Vasember 3-ban ő játssza a "kalandvágyó, kissé szadista" Ellen Brandtet, a regeneráló csodaszerrel csak részben regenerált katonaveteránt, akit Tony Stark ellen küldenek, a R.I.P.D.-ben pedig Julia Walkert, Ryan Reynolds feleségét alakítja. Játszik a Gimme Shelter című, már leforgatott Vanessa Hudgens-filmben is, ahol Hudgens apjának (Brendan Fraser) feleségét alakítja.

* * *

Heather Doerksen - Tűzgyűrű
Született: 1980. február 12.

Robert Maillet és Heather Doerksen a Tűzgyűrű című filmben Forrás: InterCom

A kanadai színésznő a 2000-es évek közepétől folyamatosan dolgozik, de eddig inkább a B-kategóriában mozgott. Ugyanakkor jó arcmemóriával rendelkezők emlékezhetnek rá az L című sorozatból, Az ügyféllistá-ból, a Marmaduke-ból vagy a Ház az erdő mélyén-ből is. Guillermo del Toro Tűzgyűrű-jében egy platinaszőke orosz nőt alakít, aki az emberiséget megtámadó szörnyek ellen harcoló robotok egyikét irányítja. Azóta már leforgatta a Hidden című zombifilmet is, amiben a zombiapokalipszist túlélni próbáló Alexander Skarsgard és Andrea Riseborough szomszédját játssza.

* * *

Rhatha Phongam - Csak Isten bocsáthat meg
Született: 1983. május 19.

Rhatha Phongam és Ryan Gosling a Csak Isten bocsáthat meg című filmben Forrás: Vertigo Media

Az egyetlen, amit jó nézni Nicolas Winding Refn Csak Isten bocsáthat meg című új filmjében, az a thaiföldi Rhatha Phongam, aki a Ryan Gosling figurájával bizalmas viszonyba kerülő prostituáltat alakítja. Egyértelműen a film csúcspontja, amikor Phongam figurája a világ legkínosabb éttermi vacsoráján vesz részt Goslinggal és sajátos stílusú, mindkettejüket durván alázó anyjával (Kristin Scott Thomas), aki lazán legeciputtonyozza a lányt. Phongamnak ez volt az első filmszerepe, ellenben Yaya Ying néven borzasztó népszerű popénekesnő Thaiföldön. Közben leforgatta a 30-as években játszódó Jan Dara című thaiföldi filmet és folytatását is, amelyben egy olyan nőt alakít, aki egy élvhajhász férfinak, majd a fiának is a szeretője lesz.

* * *

Bar Paly - Pain & Gain
Született: 1982. április 4.

Dwayne Johnson és Bar Paly a Pain & Gain című filmben Forrás: AFP

Az orosz születésű, Izraelben felnőtt modell már tíz éve színészkedik alkalmilag, felbukkant többek közt az Így jártam anyátokkal egyik epizódjában is mint a dögös Natalia, aki először Barneyra pörög, aztán Teddel megy randizni. Idén felbukkant Roman Coppola A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III-jében is, Michael Bay Pain & Gain-jében pedig egyáltalán nem meglepő a szereplése, hiszen a rendező köztudottan szívesen alkalmaz modelleket a filmjeiben. Paly Dwayne Johnson figurájának sztriptíztáncos barátnőjét játssza, amihez híznia kellett, különben nem bírta volna a póznán tekergést. Főszerepek egyelőre nem néznek ki neki, de jövőre a Non-Stop című Liam Neeson-akciófilmben láthatjuk majd.

* * *

Marine Vacth - Jeune et jolie
Született: 1990. május 14.

Marine Vacth a Jeune et jolie című filmben Forrás: Vertigo Media

Az idei cannes-i filmfesztivál egyik legnagyobb felfedezettje Marine Vacth volt, aki Francois Ozon Jeune et jolie című filmjében bűvölte el különleges szépségével és erotikus kisugárzásával a nézőket a hobbiból prostituáltnak álló főhősnő szerepében. Bár Vacth még nem sok színészi tapasztalattal rendelkezett a filmet megelőzően (két nagyjátékfilmben bukkant fel apró szerepben), Ozon szerint sokat segített, hogy modellként dolgozik, és így a rengeteg meztelenkedés nem hozta úgy zavarba, mint időnként a színésznőket. Hogy lesz-e következő filmje, nem tudni, de az biztos, hogy nem szereti a skatulyákat: Cannes-ban úgy nyilatkozott, nem gondol magára se modellként, se színésznőként, bár nagyon élvezte a filmet.