Vágólapra másolva!
Volt már Liv Tyler szeretője, Jude Law ellenlábasa és Olivia Wilde megmentője, évek óta egy sikeres sorozatban motorozik, de sokan még a nevét sem tudják. Bemutatjuk Charlie Hunnamet, a héten moziba kerülő Tűzgyűrű sztárját.
Vágólapra másolva!

Az észak-angliai Newcastle-ben született 1980-ban, és gyerekkora is az iparvárosban telt egy szerető anya és egy kissé balhés apa mellett, aki jobb lehetőségek híján különböző illegális dolgokba keveredett. Ez állítása szerint jó iskola volt számára eddigi legismertebb munkájához, a 2008 óta futó Kemény motorosok című sorozathoz, amelyben a motoros banda Jax Teller nevű, gyilkosságtól sem visszariadó, de folyton a helyes utat kereső tagját alakítja.

Charlie Hunnam a Kemény motorosok című sorozatban Forrás: AFP

Első komolyabb szerepét is tévében játszotta: az eredeti, brit A fiúk a klubból-sorozatban ő volt a tizenöt éves Nathan, aki csatlakozik a menő Stuart és Vince duójához, miután Stuarttal alkalmi viszonyba bonyolódik. A '99-ben/2000-ben csak tíz epizódot megért sorozat után Hunnam Los Angelesbe költözött, hogy ledobja brit akcentusát és beindítsa amerikai karrierjét.

Első jelentősebb filmje áttörésnek nem kifejezetten nevezhető, mert a 2002-es Elhagyatva című thrillert szinte senki sem látta (ez volt egyébként a Traffic-et író és a Szirianá-t rendező Stephen Gaghan első rendezése), de legalább kulcsszerepet kapott a filmben mint Katie Holmes eltűnő, majd titokzatos körülmények közt újra felbukkanó pasija. Ugyanebben az évben eljátszotta a Dickens-regényen alapuló Nicholas Nickleby főszerepét is, de pechjére ez a film sem futott be nagy pályát.

Charlie Hunnam és Jamie Bell a Nicholas Nickleby című filmben Forrás: AFP

Közben 2001 őszétől szerepelt Judd Apatow Undeclared című bájos, de rövidéletű sorozatában is. Ez egy Steven Karp (Jay Baruchel) nevű főiskolás srácról és haverjairól szólt, és Hunnam játszotta Steven Lloyd nevű, angol szobatársát, aki sokkal jóképűbb, magabiztosabb és britebb lévén sokkal sikeresebb volt a csajozásban, mint Steven. Sajnos, akárcsak Apatow korábbi, gimis sorozata, a Freaks & Geeks, az Undeclared is hamar, mindössze tizenhét rész után kimúlt.

A nagy hollywoodi dobbantás továbbra is váratott magára, de a Hideghegy-ben és Az ember gyermeké-ben is kapott egy-egy kicsi, de fontos szerepet, (spoiler következik) az előbbi végén ő lőtte le Jude Law figuráját, az utóbbiban rastahajú rosszfiú volt. A futballhuligánokról szóló Huligánok című független filmmel együtt ezeket nevezte az "őrült trilógiájának", mivel mindhárom filmben erőszakos figurát játszik.

Charlie Hunnam és Elijah Wood a Huligánok című filmben Forrás: AFP

Amíg meg nem kapta Guillermo del Toro Tűzgyűrű-jének a főszerepét, nem sok szerencséje volt a mozifilmjeivel. A The Ledge című thrillerben a házas Liv Tylerrel bonyolódik viszonyba, melynek következtében egy ablakpárkányon találja magát, a Deadfall-ban gyanútlanul felveszi a kaszinórablás után menekülő Olivia Wilde-ot, a Frankie Go Boom című aranyos komédiában pedig összejön Lizzy Caplannel, de mindhiába, mert ezeket is alig látta valaki.

Charlie Hunnam és Olivia Wilde a Deadfall című filmben Forrás: AFP

A Tűzgyűrű nyilvánvalóan robbanásszerűen megnöveli most az ismertségét, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy sztárt csinál belőle. Del Toro saját maga azzal magyarázta, hogy Hunnamet választotta a főszerepre, hogy olyan "becsületes fickó" benyomását kelti, akivel a férfinézők képesek azonosulni, és arra gondolnak, amikor a vásznon látják, hogy "ezzel a sráccal én is szívesen meginnék egy sört". Az ilyen hétköznapi jófiúság nem éppen a legjobb recept arra, hogy az ember kitűnjön. Egy filmkritikus meg is jegyezte, hogy Channing Tatumra lett volna szükség ahhoz, hogy a lapos karaktert megtöltse élettel, mert Hunnam ehhez kevés volt.

Charlie Hunnam a Tűzgyűrű című filmben Forrás: AFP

Mellesleg az életben szimpatikusan zakkantnak tűnik: egy friss interjúban arról mesél, hogy régebben egy bizonyos márkájú sportcipőt gyűjtött, és már vagy hetven különböző színű párja volt, de sosem hordta őket, és egy idő után rájött, hogy ez hülyeség, azóta viszont aranyat halmoz fel, mert így lázad a bankok uralmával szemben. Korábban marihuánát termesztett a lakásban, de bűntudata volt a rengeteg energia miatt, amit felhasznált, úgyhogy erről is leállt, viszont vett egy darab földet, ahol szeretné minél több élelmiszerét maga előteremteni, harminc csirkéje már van is.

Valószínűleg akkor sem lesz bánatos, ha nem lesz belőle szupersztár, mert nemcsak színészkedéssel foglalkozik: pár éve megírta a Vlad című filmet a Drakulaként elhíresült 15. századi havasalföldi fejedelemről, de ez nem vámpírfilm lesz, hanem Hunnam elmondása szerint A rettenthetetlen-hez hasonló történelmi kalandfilm, amit Anthony Mandler videoklip-rendező csinál majd.

Charlie Hunnam Forrás: AFP

Del Toro és Hunnam nem válnak meg egymástól: a rendező felajánlotta neki hamarosan készülő Crimson Peak című romantikus szellemfilmje egyik főszerepét, Hunnam lesz a főhősnőbe (aki vagy Jessica Chastain vagy Mia Wasikowska) reménytelenül szerelmes komoly, visszahúzódó figura, aki Benedict Cumberbatch miatt mindig a rövidebbet húzza.