Szász János filmjét nevezzük Oscarra

2013.08.07. 12:39

Magyarország Szász János A nagy füzet című, a Karlovy Vary-i filmfesztiválon fődíjat nyert filmjét nevezi a 2014-es Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, jelentette be a Magyar Nemzeti Filmalap. Az Oscar-versenybe minden ország nevezheti egy olyan filmjét, amit 2012. október 1. és 2013. szeptember 30. közt mutatnak be, A nagy füzet szeptember 19-én kerül majd a magyar mozikba.

A nagy füzetFotó: Dobos Tamás

A nagy füzet a magyar származású svájci írónő, Agota Kristof azonos című regényén alapul, és egy ikerpárról szól, akik a háború miatt vidéki nagyanyjukhoz kerülnek, ahol szembesülnek a világ kegyetlenségével, és kialakítják a túlélésükhöz szükséges saját szabályrendszerüket. A két főszerepet az amatőr Gyémánt András és László játssza, mellettük Molnár Piroska, Tóth Orsi, Ulrich Thomsen és Ulrich Matthes látható a főbb szerepekben. Bár mi a filmet élettelennek és elszalasztott lehetőségnek tartottuk, az kétségtelen, hogy a fenti időintervallumban bemutatott magyar filmek (Tüskevár, Aglaja, Magic Boys, Nejem, nőm, csajom, Cycle, Nekem Budapest, Elment az öszöd) közül A nagy füzet volt szinte az egyetlen épkézláb választás.

A Filmalap közlése szerint az Oscar-díjra nevező kilenctagú bizottságban Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos felkérésére a Filmalap filmszakmai döntőbizottságának öt tagja (Divinyi Réka, Havas Ágnes, Kovács András Bálint, Miskolczi Péter, Andy Vajna) mellett Gárdos Péter filmrendező, Király István vágó, Koltai Lajos operatőr-filmrendező, valamint Lovas Balázs forgatókönyvíró vett részt. A döntés többségi szavazás útján született.

A nevezett alkotások közül az Amerikai Filmakadémia először egy kilencfilmes listát állít össze, majd ebből választják ki az öt Oscar-jelölt filmet. A jelölteket 2014. január 16-án jelentik be, a 86. Oscar-díjkiosztó 2014. március 2-án lesz.