Meghalt Karen Black

2013.08.09. 11:09

Hetvennégy éves korában elhunyt Karen Black színésznő, az Öt könnyű darab női főszereplője. Karen Black karrierje tévés munkákkal indult a 60-as években, első jelentősebb filmes alakítását Francis Ford Coppola '66-os Te már nagy kisfiú vagy című filmjében nyújtotta. Az igazi filmes áttörést a '69-es Szelíd motorosok hozta el számára, amelyben a két prostituált egyikét alakította, akikkel Peter Fonda és Dennis Hopper figurája LSD-zik egy temetőben.

Karen Black és Richard Benjamin A Portnoy-kór című filmbenForrás: Mokép

Leghíresebb szerepét Bob Rafelson '70-es Öt könnyű darab-jában játszotta, amelyben ő volt Jack Nicholson figurájának pincérnőként dolgozó barátnője. Ezért az alakításáért a legjobb női mellékszereplő kategóriájában Oscar-díjra is jelölték. Karrierje a 70-es években jutott a csúcsra. Játszott többek közt az Airport-ban, a Robert Redford és Mia Farrow főszereplésével készült A nagy Gatsby-ben, Robert Altman Nashville-jében, a Philip Roth regényén alapuló A Portnoy-kór-ban, A sáska napjá-ban, a Földi űrutazás-ban és Alfred Hitchcock utolsó filmjében, a '76-os Családi összeesküvés-ben is.

Jack Nicholson és Karen Black az Öt könnyű darab című filmbenForrás: Mokép

A 80-as években már főleg kisebb produkciókban és B-filmekben bukkant fel (pl. a Szállj el messze című exploitation-filmben), de dolgozott még egyszer Altmannal is, a '82-es Jöjj vissza, Jimmy Dean-ben. A színészkedés mellett énekelt, színdarabokat és dalokat is írt. A Nashville-hez két betétdalt is írt (Memphis és Rolling Stone), melyekért a film többi dalszerzőjével együtt Grammy-díjra jelölték.