Kína fizet Hollywoodnak

Vágólapra másolva!
A hollywoodi filmstúdiók megkapják a részesedésüket a Kínában bemutatott filmjeik után, amit eddig egy adóvita miatt visszatartott a China Film Group.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint tavaly október-november óta csaknem 200 millió dollár (45 milliárd forint) értékűre duzzadt az az összeg, amelyet a hollywoodi stúdiók nem kaptak meg - írja a BBC.

A vita a kínai kormány közbeavatkozásával oldódott meg, az Amerikai Mozgóképszövetség (MPAA) pedig bejelentette, hogy ennek eredményeként "minden pénz maradéktalanul ki lesz fizetve".

Stephanie Szostak a Vasember 3-ban Forrás: AFP

Egy tavalyi egyezmény - amelyet Joe Biden amerikai alelnök és akkori kínai kollégája, a ma már államfő Hszi Csin-ping írt alá - a Kínában forgalmazott hollywoodi filmek számára 25 százalékos részesedést állapított meg a jegybevételből. A China Film Group azonban ezt 2 százalékos adóval akarta sújtani, amit a hollywoodi partnerek nem fogadtak el. A kínai fél ezért nem utalta át például a Vasember 3-ért (ami már bemutatása első hetén rekordott döntött a kínai mozikban) járó jutalékot.

Hollywood számára fontosak a kínai bevételek, mivel az Egyesült Államok után Kína a második legnagyobb filmpiaca. Olvassa el erről szóló részletesebb cikkünket.