Folytatódik az agydöngetés

Metallica Through the Never
Vágólapra másolva!
Hollywood ősszel sem pihen: ebben az évben még megkapjuk az új Hobbitot, Thort és az Éhezők viadalát, jönnek Ridley Scott drogcsempészei, a pókermágus Ben Affleck, az űrben sodródó Sandra Bullock, a bűngazdag Leonardo DiCaprio, valamint Sylvester Stallone, aki bárhonnan megszökik. Antal Nimród Metallica-filmje pedig az amerikai bemutató előtt, már szeptemberben megérkezik. (A premierdátumok minden esetben tájékoztató jellegűek, még változhatnak.)
Vágólapra másolva!

Hajsza a győzelemért (Rush)
Bemutató: szeptember 12.

Ron Howard filmje megtörtént esetet dolgoz fel: két legendás autóversenyző, az osztrák Niki Lauda és a brit James Hunt 70-es évekbeli rivalizálását, amely az 1976-os Forma-1-es világbajnokságon csúcsosodott ki. A film középpontjában Hunt áll, feltehetően azért, mert ő a színesebb figura, aki nemcsak sportteljesítményeiről, hanem kicsapongó életviteléről is híres volt, imádta a nőket, a drogokat és az alkoholt. Hunt első feleségét a szexi Olivia Wilde játssza, de az előzetesből ítélve nem ő lesz az egyetlen nő, akivel az autóversenyző kavar a filmben.

* * *

Két kaliber (2 Guns)
Bemutató: szeptember 12.

Az izlandi Baltasar Kormákur izgalmasabb filmeket csinál otthon, de mostanság hollywoodi iparosként is tisztességesen helytáll. A Csempészek után megint egy rablós thrillert rendezett Mark Wahlberggel, akihez most Denzel Washington is csatlakozott. Mindketten beépített ügynökök, azonban ezt nem tudják egymásról akkor, amikor együtt végrehajtanak egy nagy értékű rablást, és egymást kéne lebuktatniuk. Természetesen a birtokukban levő bő negyvenmillió dollárra többen is igényt tartanának, és innentől kezdve a szálak egyre jobban összekuszálódnak. Egy szimpla, de pörgős thrillerre számítunk.

* * *

Démonok között (The Conjuring)
Bemutató: szeptember 19.

A Fűrész-franchise-t elindító James Wan új horrorfilmje a műfaj azon ritka darabjai közé tartozik, amelyeket még a kritikusok is jól fogadtak, megítélése a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő site-on jelenleg 86%-on áll. Az újságírók többsége három dolgot dicsér: a forgatókönyvet ügyesen építették fel, jók az alakítások, és a film meglepő módon tényleg ijesztő. A cselekmény a 70-es évek elején játszódik, és a film sok társával szemben nemcsak állítja, hogy megtörtént eseten alapul, hanem tényleg: Ed és Lorraine Warren (Patrick Wilson és Vera Farmiga) egy házaspár volt, akik paranormális események vizsgálatával, köztük a Perron család esetével is foglalkoztak. A film szerint Perronék Rhode Island-i háza csak úgy nyüzsög a kísértetektől, akik közül egy különösen ellenséges, és a családtagok vesztére tör.

* * *

Vakszerencse (Runner Runner)
Bemutató: szeptember 26.

Ennek a filmnek a létezése kissé meglepett minket: Ben Affleck a három Oscar-díjat elnyerő Az Argo-akció népszerűsítése közben talált rá időt, hogy szerepeljen Brad Furmannek (Az igazság ára) nem különösebben eredetinek tűnő thrillerében is. Egy viccesen Ivan Blocknak keresztelt internetes szerencsejáték-mogult alakít, aki alkalmazásába vesz egy tehetséges online pókeres srácot (Justin Timberlake). A fiú gyors meggazdagodásban reménykedik, de azzal nem számol, hogy hamarosan nyakára jár majd az FBI, és hogy újdonsült főnöke sem éppen egy kenyérre kenhető cukipofa. Reméljük, hogy Affleck és Timberlake a sármjukkal elviszik ezt a filmet a hátukon.

* * *

Vérmesék (The Family)
Bemutató: szeptember 26.

Luc Besson a 2000-es évek második felét mesefilmekkel töltötte, aztán 2011-ben megcsinálta a The Lady-t, amit senki se látott, most pedig egy krimikomédiával ismét a felnőtt közönséghez szól. Az előzetest elnézve diadalmas visszatérésre nem igazán számítunk. A Vérmesék egy olasz-amerikai maffiózócsaládról szól, akik a tanúvédelmi program keretében Franciaországba költöznek, de ahelyett, hogy meghúznák magukat, és átlagosan élnének, folyton a megszokott, gyakran emberéleteket is követelő módszereikhez folyamodnak. A szereplőgárdára éppenséggel nem lehet panasz: Robert De Niro, Michelle Pfeiffer és Tommy Lee Jones alakítják a főszerepeket, de a film humora annyira bárgyúnak tűnik, hogy az már kínos.

* * *

Metallica Through the Never
Bemutató: szeptember 27.

Ha Antal Nimród eddigi amerikai munkáitól (Elhagyott szoba, A szállítmány, Ragadozók) extázisba nem is estünk, azért korrekt kis B-film volt mindegyik, a rendező Metallica-filmjétől pedig azt reméljük, hogy egy iszonyú élvezetesen idétlen B-film lesz. A Metallica Through the Never részben 3D-s koncertfilm, részben az együttes fiktív roadjának (Dane DeHaan) története, akit egy koncert alatt elküldenek valami fontos dolgot elintézni, ő pedig egészen szürreális kalandokba keveredik a nagyvárosi éjszakában. A (persze a heavy metalra is utaló) "3D még sosem volt ilyen súlyos" szlogennek megfelelően arra számítunk, hogy őrületes képi-hangi csinnadrattában lesz részünk. Az külön örömteli, hogy Antal DeHaannal (Az erő krónikája, Fékezhetetlen) dolgozott, aki az egyik legígéretesebb fiatal színész ma Amerikában, bár az a sejtésünk, hogy ebben a filmben nem kellett olyan nagyon sok árnyalatot felvonultatnia.

* * *

Gravitáció (Gravity)
Bemutató: október 3.

Alfonso Cuarón filmjére sci-fiként szoktunk hivatkozni, de állítólag nincs benne semmi olyasmi, ami a valóságban ne történhetne meg. Sandra Bullock és George Clooney két űrhajóst alakít, akiket baleset ér, ami után magukra maradva sodródnak az űrben. A Gravitáció a velencei filmfesztiválon már hatalmas sikert aratott, kritikusunk szerint egyszerre mély, lélektani dráma és izgalmas thriller, ami azzal lepi meg a nézőket, hogy egyáltalán nem arról szól, amire eleinte gondolunk. A főszereplő Bullock annyira jó benne, hogy akár karrierje második Oscar-jelölését is begyűjtheti az alakításáért.

* * *

Carrie
Bemutató: október 17.

Hogy jó ötlet volt-e újra megfilmesíteni Stephen King regényét, amelyet Brian De Palma egyszer már adaptált? Valószínűleg nem, hiszen egy kultfilm után teljesen fölösleges egy újabb próbálkozás, de ha már muszáj volt, akkor örülünk, hogy azok csinálták meg, akik. Az új Carrie-t Kimberley Peirce, A fiúk nem sírnak rendezője csinálta (akitől azóta is várjuk az első filmjéhez felérő következő munkáját), az osztálytársai által kigúnyolt címszereplő gimislányt a tizenhat éves, félelmetesen tehetséges Chloe Grace Moretz (A leleményes Hugo, Kick/Ass) alakítja, vallási őrült anyját pedig a mindig csodálatos Julianne Moore játssza.

* * *

Szupercella (Escape Plan)
Bemutató: október 24.

Az anyai ágon magyar származású Mikael Hafström (Kisiklottak, 1408, A rítus) akcióthrillere fergeteges idiótaságnak tűnik, amelyben Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger méri össze, melyikük tud minél nagyobb sületlenségeket mondani mimikájuk minél kisebb igénybevétele mellett. Stallone egy biztonsági szakértőt alakít, aki szökésbiztos börtönöket tervez, egészen addig, míg ártatlanul el nem ítélik egy bűntett miatt, és be nem zárják az egyik saját maga által tervezett börtönbe. Természetesen nincs más megoldás, mint a szökés, amelyben a végtelenül bölcsnek tűnő Schwarzenegger lesz Sly segítségére.

* * *

Derült égből fasírt 2 - A második fogás (Cloudy with a Chance of Meatballs 2)
Bemutató: október 31.

A 2009-es Derült égből fasírt egy bájosan megrajzolt, kedves történetet elmesélő animációs film volt, amelyben egy Flint nevű feltalálófiú rájön, hogyan lehet a csapadékot ennivalóvá alakítani, de aztán találmánya meghibásodik, és szülővárosát elöntik az égből potyogó és zúduló kaják. Az első film az azonos című mesekönyvön alapult, a folytatást viszont már forgatókönyvírók találták ki, akik remélhetőleg azért megőrizték Flint világának aranyos hangulatát. A tét természetesen nő: kiderül, hogy a gépezet még mindig működik, és most olyan veszélyes étel-állat hibrideket állít elő, mint a krokodil és a taco keresztezéséből létrejött tacodil, úgyhogy sürgősen üzemen kívül kell helyezni.

* * *

Last Vegas
Bemutató: október 31.

Ki akarja látni, ahogy Robert De Niro, Michael Douglas, Morgan Freeman és Kevin Kline úgy partiznak, mintha 1959-et írnánk? Az ő filmjük lesz a Last Vegas. A rendezőtől, Jon Turteltaubtól (A nemzet aranya, A varázslótanonc) nem várunk eszméletlen egyediséget, de egy tisztességesen összerakott vígjátékban talán bízhatunk. A humor fő forrása természetesen az, hogy a főhősök öregek és nem bírják a pörgést, de Douglas és De Niro figurájának évtizedekre visszamenő kakaskodása is tartogat pár medencébe lökős poént.

* * *

A jogász (The Counselor)
Bemutató: november 14.

Biztató, hogy Ridley Scott új filmjét Cormac McCarthy (Nem vénnek való vidék, Az út) írta, és nem panaszkodunk a csilivili szereplőgárdára sem, amelyben felvonul Michael Fassbender, Brad Pitt, Javier Bardem, Penélope Cruz és Cameron Diaz is, de a legfrissebb előzetest elnézve mégis támadtak bizonyos kétségeink. Már a figurák megjelenése (Bardem égnek álló fekete haja, Diaz leopárdtetkója) is komikusan eltúlzott, a szövegeik meg még inkább. A sztori pedig egy viszonylag sablonos thrillert sejtet: Fassbender, hogy költséges életvitelét fedezni tudja, Bardem és Pitt segítségével drogot próbál becsempészni az USA-ba, de persze az akció rosszul sül el, és jön a nagy szívás.

* * *

Thor - Sötét világ (Thor: The Dark World)
Bemutató: november 14.

Thor tavalyelőtt elkezdődött kalandjai most folytatódnak, csak egy Kenneth Branaghnél kevésbé illusztris rendező gondozásában: a folytatást Alan Taylor csinálta, aki eddig főleg tévésorozatokon dolgozott, de köztük olyan menőkön is, mint a Maffiózók, a Mad Men és a Trónok harca. Az új filmben a kalapácsos szuperhős (Chris Hemsworth) megint az emberiség megmentésére siet, de ehhez most még a nem éppen megbízható Loki (Tom Hiddleston) segítségét is igénybe kell vennie, továbbá kénytelen Jane Fostert (Natalie Portman) is átrepíteni a saját világába. Az előzetes tanúsága szerint szerencsére a film nem veszi magát teljesen komolyan.

* * *

Az éhezők viadala - Futótűz (The Hunger Games: Catching Fire)
Bemutató: november 21.

A négyrészes Az éhezők viadala-franchise második részénél tartunk. A disztópikus tinifilmben Katnissnek (Jennifer Lawrence) és Peetának (Josh Hutcherson), akik az előző részben megnyerték a vérre menő, éves viadalt, győzelmi körútra kell indulniuk, miközben a nyomorban élő nép körében forrongás kezdődik, amit az elnök (Donald Sutherland) igyekszik bármi áron elfojtani. Mivel ez a folytatás, természetesen még durvább a harc: Katniss és Peeta a jubileumi 75. viadalon korábbi, tapasztalt győztesekkel kerül szembe, és most már velük kell megküzdeniük az életükért.

* * *

Phillips kapitány (Captain Phillips)
Bemutató: november 28.

Paul Greengrass a Bourne-sorozat befejezése óta csak a nem sok ember által látott Zöld zóná-t csinálta 2010-ben, de most végre kapunk tőle egy új filmet, ráadásul olyat, amiben ismét megcsillogtathatja azt a képességét, hogy úgy kelt erős drámai feszültséget, hogy közben dokumentarista eszközök használatával szinte elhiteti velünk, hogy a valóságot látjuk. A Phillips kapitány ráadásul megtörtént esetet mesél el: szomáliai kalózok szállnak meg egy amerikai teherhajót, amelynek kapitánya megállapodik velük, hogy őt elrabolják, de legénységét szabadon engedik. A kapitányt Tom Hanks játssza, akinek nem lehetetlen, hogy kinéz egy hatodik Oscar-jelölés ezért az alakításért.

* * *

A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street)
Bemutató: november 28.

Minden jel arra utal, hogy Martin Scorsese hetvenen felül is lendületben van: bár A Wall Street farkasa olyan nagy lábon élő fehérgalléros bűnözőkről szól, akikhez hasonlókat jó néhány filmben láttunk már, az előzetes alapján mégis abszolút frissnek tűnik a megtörtént eseten alapuló film. Leonardo DiCaprio dúsgazdag pénzembert alakít, aki természetesen nem legális úton tett szert a vagyonára, amelyet extrém bulikra, drogokra és nőkre költ. Persze csak addig, amíg az FBI be nem kopogtat az ajtaján. Scorsese és DiCaprio bombabiztos kettőse feltehetően ötödször is jól működik, és nagyon bízunk Matthew McConaugheyben is, aki itt, úgy tűnik, a humoros színfolt szerepét tölti be.

* * *

Végjáték (Ender's Game)
Bemutató: november

A Végjáték a legújabb tinifranchise-próbálkozás, és ha a film bejön, bőven lesz hova terjeszkedni, mert az alapjául szolgáló Orson Scott Card-regénynek már vagy tucatnyi folytatása született. Talán mondani sem kell, hogy Gavin Hood filmjében az emberiség megmentése a tét, a fenyegetést űrlények jelentik, és van egy kiválasztott, akinek a kezében a jövő. Őt Asa Butterfield játssza, aki Martin Scorsese A leleményes Hugó-jának a főszereplője volt, mellette olyan menő tiniszínészek szerepelnek, mint Abigail Breslin és Hailee Steinfeld. A felnőttfelhozatal is tisztességes: Harrison Ford, Ben Kingsley és Viola Davis is felsorakozik bolygónk megmentése érdekében.

* * *

Hobbit - Smaug pusztasága (The Hobbit: The Desolation of Smaug)
Bemutató: december 12.

A Tolkien- és Peter Jackson-őrültek karácsonyra megkapják a Hobbit-trilógia második részét, amelyben folytatódik Zsákos Bilbónak (Martin Freeman), Gandalfnak (Ian McKellen) és a tizenhárom törpnek a Smaug sárkány legyőzésére irányuló küldetése. A Lost-rajongók és a filmvásznon is nemi egyenlőséget követelők feltehetően nagy örömére ebben a filmben már játszik Evangeline Lilly is, aki Taurielt, a regényben nem szereplő tündét alakítja. Őt kifejezetten azért írták bele a filmbe, hogy legyen még egy erős női figura Cate Blanchett Galadriele mellett.

* * *

47 Ronin
Bemutató: december 26.

Bár a filmet Magyarországon forgatták, ezúttal nem figyelhetjük majd izgatottan, hogy milyen helyszíneket ismerünk fel benne, mert a 47 Ronin stúdióban forgott, és egy CGI-jal nagyon erősen feltuningolt akciófantasy. A sztori 47 egykori szamurájról szól, akik Keanu Reeves figurájának segítségével bosszút akarnak állni gazdájuk halála miatt, és nagyon úgy fest, hogy küldetésük során nem sima harcosokkal, hanem varázslatos lényekkel kell megküzdeniük. A 47 Ronin-ról sok jót eddig nem lehetett hallani: az elsőfilmes Carl Rinsch számára vagy túl nagy volt a feladat, vagy csak különböztek az elképzelései a stúdióéitól, mindenesetre a több mint két éve forgatott filmet annyi ideig farigcsálták, hogy a bemutatóját egy teljes évvel el kellett halasztani, ezért csak most érkezik.

* * *

Walter Mitty titkos élete (The Secret Life of Walter Mitty)
Bemutató: december 26.

Ben Stiller új rendezésében egyáltalán nem a Zoolander- vagy a Trópusi vihar-féle ökörködést folytatja tovább, az előzetes alapján sokkal inkább számítunk az Egy makulátlan elme örök ragyogásá-hoz hasonló, melankolikusan mesés, kissé szürreális filmre. Maga Stiller alakítja a címszereplő Walter Mittyt, egy bénácska fickót, akinek nem sok érdekes történik az életében, ezért folyamatosan arról fantáziál, hogy őrületes kalandokba keveredik, és meghódítja a kolléganőjét (Kristen Wiig), akibe reménytelenül szerelmes. Aztán mintha a fantázia és a valóság elkezdene egymásba csúszni.