Meghalt Ruby Dee

2014.06.12. 22:09

Kilencvenegy éves korában elhunyt Ruby Dee Oscar-jelölt amerikai színésznő, aki a polgárjogi mozgalomnak is jeles alakja volt. A család egyik barátja tájékoztatása szerint Dee szerdán halt meg a New York állambeli New Rochelle-ben családja körében. A színésznő halálhírét később lánya is megerősítette.

Ruby Dee és Ossie Davis a Szemet szemért című filmbenForrás: UIP Dunafilm

Karrierjét a negyvenes évek közepén kezdte, leghíresebb filmjei között emlegetik A napfény nem eladó című 1961-es alkotást, amelyben Sidney Poitier volt a partnere. Összesen nyolcszor jelölték Emmy-díjra, az elismerést 1991-ben kapta meg A kitüntetés napja című tévéfilmért. 2008-ban Oscar-díjra jelölték az Amerikai gengszter című filmben nyújtott alakításáért.

56 évig volt Ossie Davis színész felesége, három gyermekük született, a férje 2005-ben halt meg. Tizenegy darabban és öt filmben szerepeltek együtt, köztük Spike Lee Szemet szemért és Dzsungelláz című alkotásaiban, illetve a Burt Reynolds főszereplésével készült Hátulgombolós hekus című vígjátékban.

Szerepelt a Párducemberek című 1982-es filmben, a Stephen King Végítélet című regényéből készült 1994-es minisorozatban, illetve az Egy igaz ügy című thrillerben, amelynek Koltai Lajos volt az operatőre.