Vágólapra másolva!
Kilencvennyolc éves korában elhunyt Eli Wallach legendás hollywoodi karakterszínész, A jó, a rossz és a csúf Tucója, A hét mesterlövész mexikói banditája, A keresztapa III. Don Altobellója. Az ötvenes évek elején kezdte a pályát, és egészen 2010-ig dolgozott. 
Vágólapra másolva!

Végigjárta a szamárlétrát: játszott egyetemi színpadon (a később híradós sztárral, Walter Cronkite-tal Texasban), járt New York-i színészképzőbe (Marlon Brandóval), később pedig a Broadwayn csiszolta képességeit, amit már 1951-ben a legrangosabb színházi elismeréssel, egy Tony-díjjal jutalmaztak.

Forrás: AFP
Babuci (1956) | Carroll Baker és Eli Wallach

Ezután már tévéfilmekben, sorozatokban is szerepelt, majd első filmszerepét Elia Kazantól kapta, egy általa már jól ismert szerző, Tennessee Williams darabjának adaptációjában (Babuci). Ugyan ez máris egy főszerep volt, hagyományos értelemben vett sztár sosem vált belőle (már csak alkati okokból sem), de az egyik legsikeresebb karakterszínész lett. Játszott Marilyn Monroe-val (a színésznő utolsó filmjében, a Kallódó emberek-ben), Clark Gable-lel, Montgomery Clifttel, Steve McQueennel (kétszer is), James Stewarttal, John Waynnel, Gregory Peckkel, Audrey Hepburnnel - összesen mintegy 167 mozgóképes produkcióban vett részt.

Forrás: AFP
Kallódó emberek (1961) | Marilyn Monroe ölében Eli Wallach

Brooklyni születésű ugyan, de texasi egyetemi évei alatt megtanult lovagolni, így előszeretettel alkalmazták westernekben is. Ezek közül a két legismertebb Tuco, vagyis a "csúf" figurája volt Sergio Leone spagettiwesternjében, A jó, a rossz és a csúf-ban; valamint A hét mesterlövész mexikói banditája.

Forrás: AFP
A jó, a rossz és a csúf (1966) | Eli Wallach és Clint Eastwood

Egy nagy lehetőséget egyszer elbukott: Frank Sinatra megirigyelte tőle a Most és mindörökké-ben rá osztott szerepet, és alvilági kapcsolatait is latba vetve elorozta tőle. Sinatra az alakításáért Oscar-díjat kapott, de a tettét nem felejtették el: Coppola megörökítette A keresztapa című filmben (a sorozat harmadik részében egyébként Wallach is szerepelt).

Forrás: AFP
Szellemíró (2010) | Eli Wallach és Ewan McGregor

Eli Wallach idősen is keresett színész maradt, és továbbra is a legnagyobb rendezőkkel, legismertebb sztárokkal dolgozott. Az utóbbi évekből emlékezhetünk rá az Ég velünk! rabbijaként, vagy a Holiday idős forgatókönyvírójaként, de rendezte őt egykori partnere, Clint Eastwood is a Titokzatos folyó-ban, Roman Polanski a Szellemíró-ban, és utoljára Oliver Stone a Tőzsdecápák: A pénz nem alszik című filmjében.