Moszkvából is jön pénz a Kincsem-filmre

ló
Vágólapra másolva!
A szenvedélyről és a kitartásról fog szólni, olyan lesz, mint a Doktor Zsivágó és a Tűzszekerek együttvéve, a Transformersre viszont nem fog hasonlítani a nemzetközi koprodukcióban készülő Kincsem-film. A produkció sajtótájékoztatóján mindemellett az is kiderült, Szőcs Géza az évek során összemelegedett a lóval, amelyről a film szól.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint október végén kezdődik a híres versenylóról szóló, Kincsem (angolul The Invincible, azaz A legyőzhetetlen) című film forgatása. Ez nem a Filmalap által támogatott, Herendi Gábor által rendezett alkotás, hanem az a film, amelyről Szőcs Géza - akkor még kulturális államtitkári és filmes pénzosztói pozícióban - már 2011-ben is nagy lelkesedéssel nyilatkozott, azt vizionálva, hogy "remekmű" fog születni, ami akár minden idők legnézettebb magyar filmjévé is válhat.

A produkció csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatóján a következőket tudtuk meg a tervezett filmről:

Nem 12 milliárd forintból készül

A helyszínen kiosztott sajtóanyagban az áll, hogy a Kincsem költségvetése "meghaladhatja az egyéves, sőt akár a kétéves keretét annak, amit Magyarország ma filmre fordíthat". Mivel a Filmalap évi kb. 6 milliárd forintból gazdálkodik, ez azt jelenti, hogy a Kincsem büdzséje akár a 12 milliárd forintot is meghaladhatja, de a film ötletgazdája és egyik producere, Losonczi Gábor ezt cáfolta a sajtótájékoztatón. Annál többet azonban nem árult el, mint hogy a költségvetés nem éri el a 12 milliárdot.

Kincsem patája Losonczi Gábor producer kezében Forrás: Szabó Gábor

Hogy a "komoly költségvetés" ellenére miért nem pályáztak egyáltalán a Filmalaphoz, azt Losonczi azzal indokolta, hogy a Filmalap támogatása "olyan kötöttségekkel járt volna, amiket nem akartunk elfogadni". Hozzátette, hogy az angol, orosz, német, amerikai és osztrák koprodukcióban készülő, javarészt Magyarországon forgó filmben ennek ellenére lesz magyar pénz is, de csak magánforrásokból.

Az oroszok adnak rá pénzt

A szintén a film egyik producereként és egyben szereplőjeként bemutatott Jevgenyij Geraszimov elmondta, hogy ő a "moszkvai közgyűlés kulturális bizottságának elnöke", és elsősorban projektek finanszírozásáról dönt. Geraszimov arról biztosította a hallgatóságot, hogy "az elnöki adminisztráció támogatja" a Kincsem-et. Ő egyébként egy nő- és lóbolond orosz arisztokratát alakít majd, akinek az istállójában születik Kincsem nagy kihívója, a Prince Giles nevű ló.

Szőcs Géza személyes viszonyba került a lóval

Szőcs Géza, a Kincsem dramaturgja Forrás: Szabó Gábor

Az eredetileg Bereményi Géza által írt, majd Fonyódi Tibor által átdolgozott forgatókönyv megszületésében Szőcs Géza dramaturgként vett részt. A miniszteri biztos párhuzamba állította a versenyeit sorra megnyerő Kincsem által leküzdött nehézségeket és azokat az akadályokat, amelyeket a filmterv megvalósításán hat éve dolgozó alkotói csapatnak kellett leküzdenie, majd vallomást tett, mely szerint az elmúlt évek során "személyes viszonyba került" Kincsemmel.

Nem olyan lesz, mint a Transformers

Részt vett a sajtótájékoztatón a film rendezője Roger Christian is, aki többek közt a kilenc Arany Málna-díjjal megalázott Háború a Földön-t csinálta, a Csillagok háborúja egyik díszlettervezőjeként viszont Oscar-díjat is nyert. Christian mindenkit megnyugtatott, hogy a film nem lesz tele őrült vágásokkal, mint a Transformers, mert szerinte az csak arra jó, hogy a forgatókönyv hiányosságait elfedjék vele, amire itt nincs szükség. Azt ígérte, hogy a Ragályi Elemér által fényképezett Kincsem nemcsak lebilincselő, hanem nagyon látványos is lesz, köszönhetően részben a kisméretű GoPro-kameráknak, amelyeket akár a ló patájára vagy a lóversenypálya fölött köröző drónra is rá lehet szerelni.

Roger Christian, a Kincsem rendezője Forrás: Szabó Gábor

Harald Reichebner producer - akinek a nevéhez többek közt a Gyilkos koton című trash-komédia köthető - elmondta, hogy a filmet világszerte akarják forgalmazni, mert szerinte ez a történet Magyarországon kívül is érdeklődésre tarthat számot. Dr. Kásler Miklós orvos, történészszakértő szerint a film a "legyőzhetetlenség" és a "kitartás mítoszáról" szól. Geraszimov is a kitartást emelte ki mint főtémát, illetve mellette még a "hűség"-et, majd hozzátette, hogy a film forgatókönyve annyira izgalmas, mint egy jó futam a lóversenyen. Christian viszont inkább a sztoriból áradó "szenvedély"-t hangsúlyozta, amit megtoldott még azzal, hogy a ló a lelket, szellemet szimbolizáló állat.

Ragályi Elemér, a Kincsem operatőre Forrás: Szabó Gábor

A sajtóanyag szerint a film műfaja "drámai thriller / kalandfilm természetfeletti elemekkel", de a rendező ezt úgy pontosította, hogy egy "epikus történelmi film"-et kell elképzelni, amely két ló és két ember nagy összecsapásába torkollik. De persze azért szerelmi szál is lesz.

Vagy Martin Freeman és Mads Mikkelsen játszik a filmben, vagy nem

Bár a sajtóanyag folyószövegében tényként közlik, hogy "a film főbb szerepeiben olyan nemzetközileg elismert sztárok jelennek majd meg, mint Mads Mikkelsen, Martin Freeman vagy Ed Harris", továbbá belengetik Jean-Paul Belmondót is mint lehetőséget, a főszereplők felsorolásánál már a "javaslat" szócska szerepel a nevek előtt. Az alkotók a szereposztással kapcsolatban mindössze annyit közöltek, hogy mivel még nem szerződtek le a színészek, nem tudják megmondani, hogy kik szerepelnek majd a filmben. Azt viszont beismerték, hogy Kincsem megformálására még nem találták meg a megfelelő lovat.

Roger Christian, a Kincsem rendezője Forrás: Szabó Gábor

Ha mindezek után bárkiben még kétségek maradtak volna azzal kapcsolatban, hogy pontosan hogyan is kell elképzelni a Kincsem-et, Christian segít: a rendező a Doktor Zsivágó és a Tűzszekerek ötvözeteként írja le a filmet.