Halálosan fárasztó a Dumb és Dumber kettyó

Dumb és Dumber kettyó
Vágólapra másolva!
Alig kezdődött el a Dumb és Dumber kettyó, és Jeff Daniels katétert rángat ki Jim Carrey péniszéből, és mikor nem sikerül neki, odahív két kertészt, hogy együtt veselkedjenek neki az érzékeny beavatkozásnak. Később is hasonlóan undorító jelenetek következnek, amikből a lényeg szinte teljesen hiányzik. Az úgynevezett HUMOR, amit ettől a filmtől egyébként elvárna az ember. 
Vágólapra másolva!

Ez a film halálosan lefárasztott. De talán pontosabban adja vissza az élményt, ha azt mondom, hogy drótkefével pucolt ki belőlem mindent, amit egyébként fontosnak tartottam, és amikor már nem tudtam védekezni, akkor elkezdtem néhány poénon nevetni. Hitetlenkedve, kínomban.

A vetítés után elbizonytalanodtam, hogy lehet, bennem van a hiba. Hiszen az első részt szerettem, és annak ellenére, hogy az is az fingós-fosós, idióta humorban utazott. Attól féltem, hogy az elmúlt húsz év alatt egy sótlan kispolgárrá váltam, ezért gyorsan újranéztem a Dumb és Dumber-t. Megnyugodtam. A nosztalgia is biztos belejátszik ugyan az ítéletbe, de még mindig vicces filmnek tartom az első részt.

Jim Carrey és Jeff Daniels a Dumb és Dumber kettyó című filmben Forrás: Freeman Film

A fő különbség, hogy húsz éve még szerethető idióták voltak Dumbék, akiknek a legdurvább húzásuk körülbelül az volt, hogy húggyal itattak meg egy fontoskodó rendőrt, és egyiküknek odafagyott a nyelve a sílift póznájához. Most meg csak simán nyomorult idióták, akik mellett kellemetlenül érzi magát az ember, és akik úgy próbálják magukra felhívni a figyelmünket, hogy még durvább dolgokat művelnek: Dumb például ékszerek után kutat egy nyugdíjas nő vaginájában.

Az első rész egy naiv szerelmi történettel rántott be, Dumb (Jim Carrey) első látásra belezúg Mary Samsonite-ba (Lauren Holly), aztán a nő után indulnak, hogy visszaadják a bőröndjét (innen veszik ugye Mary vezetéknevét - ez például vicces). Nem azt mondom, hogy nagy dobás a sztori, csak hogy volt miért szurkolnom nekik.

Jeff Daniels és Jim Carrey a Dumb és Dumber kettyó című filmben Forrás: Freeman Film

Ehhez képest a második részben annyi van, hogy Dumbernek (Jeff Daniels) új vesére van szüksége, ezért elindulnak megkeresni a lökött férfi soha nem látott lányát, hogy majd tőle kérnek egy vesét. Taplóság ez a javából, de rendben, ez elintézhető azzal, hogy a karakterekből fakad. Az igazi baj, hogy ez egy érdektelen cél - ugyan miért izgulna bárki is ennek a két idiótának az egészségéért?

A nézőket bevonó történet híján a poénok maradnak, de azokról már elmondtam, hogy vagy szimplán viszolygást keltőek vagy csak fárasztóak. Ráadásul többször is az első részben látottakat ismétlik, ez nem tisztelgés a Dumb és Dumber előtt, ez lustaság.

Jeff Daniels, Brady Bluhm és Jim Carrey a Dumb és Dumber kettyó című filmben Forrás: Freeman Film

A magyar szinkron egyébként nagyokat csavar a szövegeken, és sejtésem szerint sokszor köszönőviszonyban sincs az angol verzióval. Ahol csak lehet például, magyar szólásokat adnak a két debil szájába, akik persze nem tudják helyesen elmondani azokat. Azon kellene nevetni például, hogy "eső után ködszőnyeg", vagy Dumber szüleinek meglátogatásakor, azt dobja be Dumb, hogy savanyú a szülő. Erőlködésből jeles, szellemességből elégséges.

A végefőcím alatt még figyelmeztetik a közönséget, hogy a filmkritikus-papagáj a szóviccekre rosszul reagál. Nem akarom én senkinek a kedvét elvenni, aki úgy érzi, hogy nevetne azon, hogy az egyik főszereplő diplomataosztót mond diplomaosztó helyett, az tekintse tárgytalannak az eddig leírtakat.

Jeff Daniels és Jim Carrey a Dumb és Dumber kettyó című filmben Forrás: Freeman Film

A többieknek még annyit, hogy a Dumb és Dumber kettyó még indokolatlanul hosszú is, 110 percet kell végigülni négy-öt jó poénért. Ennyi még akkor is összejön, ha fél órán keresztül metrózunk, és hallgatjuk a körülöttünk utazók beszélgetéseit.