Tíz film, amit a legjobban várunk az idén

Vágólapra másolva!
2015-ben egy csomó fantasztikusnak ígérkező film vár ránk. A dús szakállú Leonardo DiCaprio addig nem nyugszik, amíg meg nem leckézteti az őt cserbenhagyó Tom Hardy-t, Tarantino bevisz minket a téli erdőbe, Nicole Kidman pedig Arábiai Lawrence nyomdokaiba lép. És ez még semmi, jön minden idők legvéresebb Macbeth-je és Terrence Malick legújabb költői látomása. 
Vágólapra másolva!

Háromrészes sorozatunk végéhez értük, ezeket a filmeket várjuk a legjobban 2015-ben. Ha lemaradt volna róluk, az első részt itt, a másodikat pedig itt olvashatja el.

10. Macbeth
Rendező:
Justin Kurzel

Marion Cotillard és Michael Fassbender a Macbeth című filmben Forrás: StudioCanal

Alapból nem kapunk a szívünkhöz, amikor azt olvassuk, hogy egy újabb Shakespeare-adaptáció készül, na de a Macbeth a drámaíró egyik legvéresebb, legkegyetlenebb és leginkább filmre kívánkozó műve, ráadásul a Snowtown rendezője készítette - az a film az egyik legdurvább, amit életünkben láttunk. Kurzel nem kísérletezik más korokkal és helyszínekkel, inkább a darab kegyetlenségére és a véres csatajelenetekre helyezi a hangsúlyt. A címszereplőt és gonosz feleségét Michael Fassbender és Marion Cotillard alakítja. Már nagyon várjuk, hogy dölyfösen, feldühödve, az őrület határán láthassuk ezt a két, nem mindennapi tehetséggel megáldott színészt. Cotillard ki is készült kicsit a szereptől: "Lady Macbeth-tel tényleg nagyon sötét vizekre eveztem, és most valami könnyedségre van szükségem."

---

9. Legend
Rendező:
Brian Helgeland
Világpremier: 2015. szeptember 25.

Tom Hardy és Tom Hardy a Legend című filmben Forrás: Studiocanal

A hatvanas évek lüktető Londonjában játszódó gengszterfilm, amely egy valós és nagyon is hírhedt maffiózó ikerpárról szól? Hogyan lehetne ezt még fokozni? Hát úgy, hogy mindkét testvért ugyanaz a színész, az ilyen szerep(ek)re született Tom Hardy játssza. A Legend-et Brian Helgeland írta és rendezte, akitől remek ajánlólevél, hogy ő jegyezte a Szigorúan bizalmas forgatókönyvét, illetve ő áll a Mel Gibson-féle Visszavágó mögött. A premierre várva, előtanulmányként tanulságos lehet megnézni a részben a Kray-ikerpár által inspirált, zseniális Az előadás-t, elsőként ez a film mutatta be kendőzetlen vadsággal a hatvanas évek londoni alvilágát.

---

8. The Hateful Eight
Rendező:
Quentin Tarantino
Világpremier: 2015. november 13.

Quentin Tarantino a The Hateful Eight forgatásán Forrás: Samuel L. Jackson

Az új Tarantino-film mindig eseményszámba megy. Hát még most, hogy végre nem csak megidézi a műfajt, vagy eljátszik néhány motívumával, hanem egy hamisítatlan westernt tesz le elénk az asztalra. A postakocsi utasai a rájuk törő vihar miatt egy világvégi fogadóban ragadnak, ahol a westernfilmek összes marcona típuskaraktere képviselteti magát. Tarantino bizonyára vérben tapicskolva, fergeteges szövegek kíséretében ugrasztja őket egymásnak. Jennifer Jason Leigh alakítja az egyetlen nőt a társaságban, aki a Kurt Russel által játszott fejvadász foglya.

---

7. The Revenant
Rendező:
Alejandro González Iñárritu
Világpremier:
2015. december 25.

Leonardo DiCaprio Forrás: 20th Century Fox

Iñárritu karrierjének eddigi legmagasabb csúcsára érkezett a Birdman-nel, de ő nem lazsál, jelenleg a kanadai vadonban forgatja következő filmjét. Emiatt a bosszúwestern miatt néz ki úgy Leonardo DiCaprio, mint egy ősember. Pórul járt hegyi embert alakít, akit egy medve megmarcangolt, a társai pedig nem segítettek rajta, hanem kirabolták és a sorsára hagyták. a rongyokba öltözött, bozontos szakállú DiCaprio nem adja fel, utat tör magának az erdőben. Reszkethet az őt cserben hagyó Tom Hardy. A fényképezésért a Birdman operatőre, Emmanuel Lubezki felel, szóval most is lenyűgöző képekre és trükkös kameramozgásokra számíthatunk.

---

6. The Early Years
Rendező:
Paolo Sorrentino
Világpremier: 2015. május 21.

Cseh Anna Mária Forrás: Origo

Sorrentino az egyik legnagyobb élő rendező, aki A szerelem következményei-vel nyűgözte le először a világ európai filmeket szerető részét, aztán múlt évben már az Oscart is elnyerte A nagy szépség-gel. A történettől függetlenül, elég ha a nevét látjuk a plakáton, gyakorlatilag már az biztossá teszi, hogy egy fantasztikus filmet fogunk látni. A The Early Years egy visszavonult karmester (Michael Caine) életét járja körbe, aki nyugalomban él a lányával (Rachel Weisz) Svájcban, de aztán felkérik, hogy lépjen fel az angol királyi család egyik ünnepségén. Cseh Anna Mária volt modell (A fény ösvényei) is felbukkan a filmben egy kisebb szerepben.

---

5. Knight of Cups
Rendező:
Terrence Malick
Világpremier: 2015. február

A Knight of Cups az előző évi válogatásunkban is szerepelt, de mit számít egy év késés egy olyan rendező karrierjében, aki egyszer már több mint tizenöt évre visszavonult? Most már biztos a bemutató, a berlini filmfesztiválon lesz a film világpremierje. Az előzetes alapján a Knight of Cups a jellegzetes malicki stílusjegyek felvonultatása mellett újdonságként a mértéktelen hedonizmus és non-stop partizás világába repít el, amelyben olyannyira elmerül a Christian Bale alakította főszereplő, hogy elfelejti ki is akart ő lenni valójában. Cate Blanchett és Natalie Portman alakítja a két legfontosabb mellékszereplőt.

---

4. Crimson Peak
Rendező:
Guillermo del Toro
Magyarországi premier: 2015. október 15.

Tom Hiddleston a Crimson Peak című filmbe Forrás: Universal

Del Toro felváltva készít megaköltségvetésű látványfilmeket és személyesebb hangvételű, a régi spanyol nyelvű filmjeinek nyomvonalán haladó műveket. A Crimson Peak című romantikus horror szerencsére az utóbbi csoportba tartozik, és gótikus, mesebeli látványvilágával az Ördöggerinc-hez és a Faun labirintusá-hoz hasonlít. A rendező a Jane Eyre-t és a Kékszakáll-at emlegette ihletforrásként, itt is egy fiatal nő (Mia Wasikowska) érkezik egy nagy, ódon házba, ahol a férjjelöltről (Tom Hiddleston) kiderül, hogy van egy sötét oldala is, valamint a házban lakik a féltékeny, állandóan áskálódó nővére (Jessica Chastain).

---

3. Queen of Desert
Rendező:
Werner Herzog
Világpremier: 2015. február

Nicole Kidman és James Franco a Queen of the Desert című filmben Forrás: Evolution Entertainment

Grandiózus történelmi eposz vagy szikár életrajzi dráma? Majd meglátjuk. Gertrude Bell angol régész, utazó, író és kém életéből mindkettőt lehetne forgatni, hiszen női Arábiai Lawrence-ként is emlegették, ő volt az, aki az első világháború idején meghúzta a mai Irak és Jordánia határait. A főszerepben Nicole Kidmant láthatjuk, feltűnik még Robert Pattinson és James Franco, rendezői székben pedig tökéletesebb ember nem is ülhetne: Herzog ugyanis akkor van leginkább az elemében, ha vad tájakra elutazó, szélsőségesen elhivatott és kalandvágyó emberekről készít filmet, gondoljunk csak a Klaus Kinskivel készült közös munkáira, legfőképpen a Fitzcarraldó-ra.

---

2. That’s What I’m Talking About
Rendező:
Richard Linklater

Tökéletlen idők Forrás: Alphaville

A felnövéstörténetek mestere régebben a Tökéletlen idők „szellemi folytatásaként” beszélt a That’s What I’m Talking About-ról, abban az értelemben, hogy bár egyetlen régi szereplő sem tűnik fel benne, hangulatilag hasonlít egymáshoz a két film. Most, hogy már leforgatta, a Sráckor nem hivatalos folytatásaként is el tudja képzelni legújabb filmjét, mivel az egyetemi évkezdetről, egy új világ megismeréséről szól, szóval az életnek pontosan arról az időszakáról, amelyhez elérve a Sráckor befejeződött. A Tökéletlen idők mintájára most is fiatal, ismeretlen színészeket foglalkoztatott Linklater. Bízzunk benne, hogy a mintát abban is követi, hogy ez a filmje is tele lesz sztárcsináló epizódszerepekkel.

1. Silence
Rendező:
Martin Scorsese
Világpremier: 2015 vége

Martin Scorsese a Viharsziget forgatásán Forrás: UIP-Duna Film

Régóta próbálta megvalósítani a mentoruk után Japánba utazó ferences hittérítőkről szóló szerelemprojektjét Scorsese. Most végre összejött, ráadásul fantasztikus színészeket gyűjtött össze hozzá: Liam Neeson emlékeztethet mindenkit arra, hogy a nagy akciózásban nem felejtette el a mesterségét, a fiatalabb szerzeteseket pedig két sztárság közelébe került, feltörekvő tehetség, Andrew Garfield és Adam Driver alakítja. Mivel a hit, és annak megélése a mindennapokban a film központi témája, ezért A Wall Street Farkasá-nak az ellentétére számítsunk. Nem győztük meg, hogy ezértt a filmért érdemes a leginkább számolni a napokat? Azért lett az első a listán a Silence, mert Scorsese éveken át harcolt ezért a filmért, és az ő ízlésében vakon meg lehet bízni.

+ + +

Nem érti, miért hiányzik a legjobban várt filmje a listáról?

Először nézze át a cikksorozat első és második részét, hátha ott megtalálja. Egyébként a következő szabályokat követtem a filmek kiválasztásakor:

- 2015 folytatásos látványorgiával (Star Wars 7, Bosszúállók: Ultron kora) külön cikkben foglalkoztunk, ők most nem játszottak.

- Olyan filmek, amelyeket már bemutattak valahol, nem szerepelhettek, most ismeretterjesztő jelleggel messzire tekintettem előre, és csak a világpremier előtt álló filmekkel foglalkoztam. Így akármennyire is várjuk Paul Thomas Anderson füvezős krimijét, Peter Strickland bizarr szerepjátékokban bővelkedő szerelmesfilmjét, A Girl Walks Home Alone at Night című iráni vámpírwesternt vagy a Black Sea című tengeralattjárós filmet, ők most kiestek.

- Azokat a filmeket is kihagytam, amelyeket 2015 első harmadában biztos, hogy bemutatnak Magyarországon, mivel úgyis mindjárt jönnek. Az Ex Machina című robotos sci-fi és a Chappie című szintén robotos sci-fi köszönt el emiatt a listától.

- Csak olyan filmek szerepelhettek az összeállításban, amelyeknél reális esély mutatkozik arra, hogy bemutatják 2015-ban. Emiatt hagytam ki például a Coen testvérek Hail, Caesar! című filmjét.