Vágólapra másolva!
Az száz százalék, hogy ő a legimádnivalóbb és legfantasztikusabb figura, aki manapság Hollywood környékén megfordul. Ryan Gosling bamba bájgúnár hozzá képest, George Clooney nagypapa. Egyértelmű, hogy a Kódjátszmáért frissen Oscar-díjra jelölt Benedict Cumberbatch az ász. És hogy miért? Mert cuki, ha egy hullámos hajú férfi odavan a csecsemőkért? Jók a poénjai? Fantasztikusan énekel és táncol? Egyedi az arcberendezése? Esetleg tehetséges? Mindjárt kiderül! 
Vágólapra másolva!

1. Ő minden idők legjobb Sherlock Holmesa

Úgy modernizálta és tette irtózatosan menővé a leghíresebb magánnyomozót, hogy közben nem lett hűtlen a Sir Arthur Conan Doyle által megálmodott karakterhez sem. Öt percet nem bírnánk ki mellette a kiállhatatlan modora miatt, de közben a távolból csodáljuk és megveszünk érte. Ilyen hős kell a 21. századnak, köszönjük Cumberbatch, te vagy a legjobb Holmes!

Benedict Cumberbatch a Sherlock című sorozatban Forrás: BBC

- - -

2. Lelkesen fotóbombázza a hírességeket

Mit lehet csinálni egy unalmas díjkiosztón? Bájcsevegni és pózolni a többi sztárral? Nem, azt az unalmas celebek csinálják, Cumberbatch inkább beleugrik mások fényképeibe. A tavalyi Oscar-gálán egy kedves barátnője kérésére fotóbombázta meg a U2-t, hogy időben odaérjen, még Whoopi Goldberget is félrelökte. Legutóbb Meryl Streep mögül repült fel.

Benedict Cumberbatch fotóbombázza a U2 együttes tagjait Forrás: AFP

- - -

3. Már tizenegy évvel ezelőtt eljátszotta Stephen Hawkingot

Mindenki arról beszél, hogy Eddie Redmayne mennyire szuper A mindenség elméleté-ben, Oscart érdemel érte. Tőlük annyit szeretnénk kérdezni, hogy hol voltak 2004-ben? Abban az évben ugyanis Cumberbatch már eljátszotta a kerekesszékbe kényszerült angol tudóst. (A héten külön cikkben fogunk foglalkozni a Hawking című tévéfilmmel.)

Benedict Cumberbatch a Hawking című tévéfilmben Forrás: BBC

- - -

4. Fantasztikusan táncol

Azt hihetnénk, hogy egy ilyen angol úriember biztos felbukik a saját lábában, ha a táncparkettre lép. Az igazság azonban ennek pont az ellentettje, aki így mozog, az akár tánciskolát is nyithatna. Egy lelkes rajongó összevágta Cumberbatch és Tom Hiddleston táncait, szerintünk a verseny eredménye döntetlen lett, de csak azért, mert a Holmest játszó színész nem adott bele mindent.

- - -

5. Frankensteinként és Frankenstein teremtményeként is remek volt

Cumberbatch-t már Danny Boyle is rendezte, csak nem filmben, hanem a színpadon. A londoni National Theatre-ben színpadra állított Frankenstein-ben felváltva játszotta a színész a feltalálót és a szörnyet. Mindkét felosztásban láttuk, és mindkétszer odáig voltunk a darabtól.

Naomie Harris és Benedict Cumberbatch a Frankenstein című előadásban Forrás: National Theatre

- - -

6. Gyönyörűen énekel

Elsőrangú színész, nagy mókamester, fantasztikusan táncol és még énekelni is tud? Itt azért elgondolkozik az ember, hogy ez az egész csak egy gonosz médiatrükk. Pedig nincs itt semmi csalás, Cumberbatch megtanulta a Can’t Keep It Inside című dalt, és orgonán kisérve magát fátyolos egérhangján elénekelte az Augusztus Oklahomában című film egyik jelenetében. Ha brit akcentussal hallgatná inkább dalolni, arra ott van a Neil Gaiman Sosehol című regényéből készült rádiójáték.

- - -

7. Sárkánynak is tökéletes

Sajnos Smaugot, a sárkányt sokkal többet mutatják ebben a werkvideóban, mint a színészt, de még így is van pár szuper pillanata: vicsorít, és úgy tesz, mint ha egy hatalmas, láthatatlan hússzeletet rágcsálna. A hobbit második és harmadik részének szinkronos verziójában Haás Vander Péter hangjával kellett beérnünk.

- - -

8. Bárkit képes utánozni

De tényleg, bárkit. A lentebb látható hatvan másodperces klipben végigmegy Hollywood híres férfiszínészein, és Sean Connerytől kezdve Jack Nicholsonig közel egy tucat hírességet odavarázsol pár pillanatra. És ez még nem minden, Iggy Pop hangján is simán megszólal, Csubakka-üvöltését hallva pedig még Harrison Ford is ledermedt, annyira élethű volt.

- - -

9. Az űrben is menő

A Sötétségben - Star Trek főgonoszának szerepére ihletett választásnak bizonyult, hiszen ő akkor is félelmetes tud lenni, amikor nem csinál semmit. Áll rezzenéstelen arccal egy londoni utcán, vagy ül az Enterprise üvegfalú cellájában. A legemlékezetesebb főgonoszok védjegye ez.

Benedict Cumberbatch a Sötétségben - Star Trek című filmben Forrás: UIP Dunafilm

- - -

10. Úgy jelentette be az eljegyzését, mint egy egyszerű halandó

Úgy tartja a mondás, hogy egy angol úriember életében háromszor kerülhet be az újságba: születésekor, házassága alkalmából és halálakor. Cumberbatch ezt már elrontotta, de cserébe az eljegyzését mindenféle felhajtás nélkül, apróhirdetésben jelentette be a The Times-ban. A családalapítástól nem féltjük a színészt, irtó helyesen tudja tartani a babákat.

Benedict Cumberbatch és egy kisbaba Forrás: Twitter

- - -

11. Szuperhősök közül is ő húzta a legizgalmasabbat

Cumberbatch lesz Doktor Strange, akinek eredeti szakmája az idegsebészet, de aztán megsérül a keze, és gyógymódot keresve beutazza a világot. Kitanulja a fekete mágiát, és a Föld legfőbb varázslójává válik. Irigykedhet a többi szuperhős, akiknek egy íjjal, kalapáccsal vagy egy mellkasukba épített reflektorral és színes páncéllal kell beérniük.

Az egyik Doktor Strange-füzet borítója Forrás: Marvel

- - -

12. Hajlandó élcelődni a saját idétlen nevén

A legtöbb embernek nagy nehézséget okoz Cumberbatch nevének kiejtése, még György Péter esztéta is "Benedikt Kumberbász"-nak mondta a Kódjátszma őszi vetítésén. A színész az ilyenekért nem haragszik, inkább viccet csinál a saját nevéből. Szerinte úgy hangzik, mint egy eleresztett szellentés a fürdőkádban. Az alábbi videóban új nevekkel próbálja ki magát.

- - -

13. Az iratlopást is mesterien űzi

Tudja, melyik volt 2012 egyik legjobb filmje? A Suszter, szabó, baka, kém, és ebben Cumberbatch-nek is nagy szerepe volt, aki a végsőkig hű és megbízható ügynökként még az angol titkosszolgálat irattárából is elcsen egy anyagot, hogy segítsen kideríteni Smiley-nak (Gary Oldman), ki az áruló a szervezetben. Cumberbatch nélkül sosem bukott volna le a szovjeteknek jelentő tégla!

- - -

14. Neki még a rajongói is iszonyat jófejek

Akiket úgy hívnak, hogy Cumberbitches. A rajongói általában érzékenyek, nyitottak a művészetekre, és persze hisztérikus módon lelkesednek érte. Még képeket is festenek róla, és azokkal jelennek meg a premiereken. Az út már ki van taposva, hat lépésben bárki Cumberbitch-csé válhat.

Rajongók fotózkodnak Benedict Cumberbatch viasszobrával Forrás: AFP

- - -

15. A Vágy és vezeklésben zseniálisan utálatos volt

Egy visszataszító gazembert játszott a filmben, akinek a pedofil hajlamai indították el azt a folyamatot, amely végül tönkre tette a két főszereplő életét. Cumberbatch utálatos karakterként is zseniális, most, hogy sztárrá vált, reméljük, nem fog megelégedni azzal, hogy bonyolult jellemű, drámai hősöket játszik, és továbbra is átkacsint a sötét oldalra.

Benedict Cumberbatch a Vágy és vezeklés című filmben Forrás: UIP Dunafilm

- - -

16. Egy újságírónak is bepancsol egyet, ha a tisztesség megkívánja

Még egy bizonyíték arra, hogy Cumberbatch egy régivágású angol úriember. Keira Knightley színészi képességeit ócsárolta a rádióban egy kritikus, ezt meghallotta a színész, és karon ütötte az újságírót. A Sherlock forgatásán pedig a paparazziknak adott tanácsot, hogy mivel töltsék inkább az idejüket.

Benedict Cumberbatch életvezetési tanácsot ad a paparazziknak Forrás: AFP

- - -

17. Abban a rémes Julian Assange-filmben egyedül ő volt jó

A WikiLeaks alapítója már a forgatókönyv elolvasásakor szidni kezdte a róla készülő filmet, abból az indokból, hogy köze sincs a valósághoz. A The Fifth Estate 2013 legrosszabb nyitását produkálta az amerikai mozikban, a kritikusok is fanyalogtak, de Cumberbatch pályáját nem érintette rosszul, az ő alakítása volt az egyetlen, amit dicsértek a filmből.

Benedict Cumberbatch a The Fifth Estate című filmben Forrás: BBC

- - -

18. A jegesvödrös videója is büntetett

Az interneten végigsöprő jeges vizes kihívás rekordidő alatt vált cikivé, de Cumberbatch ebből is a maximumot hozta ki. Szokványos bejelentéssel indul a videó, megtudjuk, hogy jótékonysági célból vállalta a vödrös kalandot a színész. Leöntik, de ezzel nincs vége, innentől kezdve eljátssza, hogy legváratlanabb helyzetekben lepik meg egy vödör jeges vízzel.

- - -

19. Senki nem ejti ki nála szebben a Jaguar szót

Nézze meg ezt a reklámot! Egyértelmű, hogy mostantól nem világkörüli útra, hanem egy Jaguárra teszek félre. Vajon akkor is elérné ezt a hatást, ha Skodát, vagy egy használt Trabantot próbálna ránk sózni? Félek, hogy igen.

- - -

20. Kifestőkönyvet is csináltak róla

Hardcore rajongók, figyelem! Aki késztetést érez rá, a legkülönfélébb színekkel festheti ki kedvenc színészét. Mennyivel klasszabb dolog már ez, mint kiadni egy szakácskönyvet az arcképével!

A Benedict Cumberbatch-kifestőkönyv borítója Forrás: I Love Mel

- - -

21. Humphrey Bogartot és Vincent Van Gogh-ot is eljátszotta

Egy mozi reklámjában Bogartot alakította, akit arra szólítottak fel, hogy ne dohányozzon. Képzelhetik, hogy mennyire örül ennek. Egy Van Gogh-ról szóló dokumentumfilmben pedig ő alakította az expresszionista festőt.

- - -

22. Az istennek se tudja kimondani a pingvin szót

Cumberbatch sem tökéletes. A "pingvin" szó az Achilles-sarka, akárhogy próbálkozik, képtelen helyesen kimondani. A Madagaszkár pingvinjei-ben azért szerepelt, de nem egy cukin totyogó madárnak, hanem egy farkasnak adta a hangját.

- - -

23. Ő az utolsó angol úriember

Állandóan azzal jövök, hogy milyen egy tökéletes úriember már ez a Cumberbatch. Aki kíváncsi a színészre egy hozzá tökéletesen illő szerepben, az nézze meg a Parade's End című minisorozatot, amely nálunk Az utolsó angol úriember címet kapta. A világ változik, kitör az első világháború, és a Cumberbatch által alakított konzervatív arisztokrata ezzel csak nehezen tud megbirkózni.

- - -

24. Úgy játszotta a kiállhatatlan zsenit, hogy a szívünk szakadt meg

A héten a magyar mozikba kerülő Kódjátszmá-ban Alan Turingot alakítja, azt a brit matematikust, aki a második világháborúban gyakorlatilag feltalálja a számítógépet, és ezzel hozzásegíti a szövetségeseket a győzelemhez. Kellemetlen fráter, aki még fiúprostiknak is fizet, hogy a péniszét markolásszák. Mégis imádjuk. Benedict Cumberbatch, ez a pernahajder még a melodrámától sem riad vissza, hogy facsargassa a szívünket. Turing megformálása azért is érdekes, mert bár ugyanazt a Sherlock Holmes-féle, lekezelő, undok géniusz karaktert kell hoznia, ami annyira jól áll neki, viszont szélesebb érzelmi skálán zongorázva, sőt utalásszerűen Asperger-tüneteket is felvillantva. Kell-e mondanunk, hogy Cumberbatch tökéletesen megoldja?

Keira Knightley és Benedict Cumberbatch a Kódjátszma című filmben Forrás: Fórum Hungary