Sírunk, felizgulunk vagy elalszunk

Love
Vágólapra másolva!
Még tovább csoroghat a filmőrültek nyála: a múlt csütörtöki bejelentés után most már teljessé vált a cannes-i filmfesztivál hivatalos programja. Örülhetnek az ázsiai mozi hívei, valamint Gaspar Noé rajongói. A botrányfilmes a 3D-ben forgatott, közel háromórás Love című pornográf eposszal érkezik a Riviérára. 
Vágólapra másolva!

Egy hete jelentették be a cannes-i versenyprogram körülbelül kilencven százalékát és már akkor elaléltunk a gyönyörűségtől, elvégre Magyarország adja a fő szekció egyetlen elsőfilmes ifjú reménységét Nemes Jeles László személyében és olyan rendezők új filmjeivel versenghet majd a Saul fia, mint Paolo Sorrentino, Jacques Audiard, Todd Haynes és Gus Van Sant.

Az akkor közzétett listáról hiányzott pár biztosnak tűnő név, amire ilyenkor három valószínű magyarázat van:

1. Nevezték a filmet Cannes-ba, de elutasításra került (ilyenkor ősszel irány Velence vagy Torontó).

2. Nincs kész a film (ilyenkor ősszel irány Velence vagy Torontó, esetleg Berlin vagy a jövő évi Cannes).

3. Nevezték a filmet, elfogadták, de nem oda, ahova az alkotók szánták, például versenyprogram helyett az Un Certain Regardba, vagy versenyen kívüli külön vetítésre. Ilyenkor kezdődhet az alkudozás. Tavaly hasonló történhetett Mundruczó Kornél Fehér Isten-jével is, de végül nem jártak rosszul, hogy elfogadták az Un Certain Regard mellékszekcióba "lefokokozást", mert abban a mezőnyben fődíjat nyert a film.

Mundruczó Kornél és a Fehér Isten két főszereplője tavaly Cannes-ban Forrás: AFP/Loic Venance

Idén három ázsiai művészfilmes nyugtathatja ugyanezzel magát. Apichatpong Weerasethakul hiába nyert öt éve Arany Pálmát, a Cemetery of Splendour-ral az UCR nézőit ringathatja álomba, míg az eddig minden filmjével érthetetlen módon versenyprogramba került japán rendezőnő, Naomi Kawase AN című filmje is kénytelen beérni azzal, hogy az UCR nyitófilmje lett. A fülöp-szigeteki Brillante Mendoza filmjeire is többnyire csak Cannes-ban kíváncsiak az emberek, előző két versenyprogramos kirándulása iszonyatosan megosztóra sikeredett, így jó ötletnek tűnik, hogy a Taklub is az UCR-ben versenyez.

Cemetery of Splendour Forrás: Cannes Film Festival

A múlt heti bejelentés után nagy volt a felháborodás, hogy a spanyol nyelvű mozi egyetlen filmmel sem képviselteti magát a hivatalos programban (bár hoppon maradtak a britek és a németek is, és Európa északnyugati és keleti része is durván alulreprezentált). Ezt annyival sikerült orvosolni, hogy a versenyprogramba bekerült a mexikói Michel Franco új filmje, a Chronic, az Un Certain Regard-ba pedig a kolumbiai Alias María.

Franco előző rendezése, a Después de Lucía szuper volt és méltán kapta meg három éve az UCR fődíját (a zsűri elnöke akkor Tim Roth volt, aki idén a Chronic főszereplőjeként vonulhat majd a vörös szőnyegen).

Tim Roth (jobbszélen) a Chronic című filmben Forrás: Cannes Film Festival

A mostani bejelentés legizgalmasabb eleme viszont, hogy az előzetes spekulációknak megfelelően végül csak lesz Cannes-ban a Visszafordíthatatlan-t jegyző Gaspar Noé (interjúnk) új filmje, a Love, amitől a rendező szerint a lányok sírni fognak, a fiúk pedig felizgulnak.

Noé eddig minden filmjével lesokkolta a Riviéra közönségét, bár legutóbb az Enter the Void-on már többen aludtak el, mint ahányan sírtak vagy felizgultak. Éppen ezért jó ötlet, hogy a Love a versenyprogram vagy az UCR helyett egy speciális éjféli vetítést kap, amelyre tényleg csak az megy el, aki nem bánja, ha három órán keresztül 3D-ben kalapálja az agyát a botrányfilmes. A szerelem egyébként szerencsét hoz Cannes-ban: Hanekétől a Szerelem három éve Arany Pálmát nyert, Makk Károly azonos című Déry Tibor-adaptációja pedig 1971-ben a zsűri díját kapta meg.

A Love plakátja Forrás: Wild Bunch

A cannes-i filmfesztivál május 13-án kezdődik, az Origo Filmklub újságírói élőben tudósítanak a helyszínről.

Az újonnan bejelentett filmek:

Versenyprogram

Cronic (Michel Franco)
The Valley of Love (Guillaume Nicloux)

Éjféli vetítés

Love (Gaspar Noé)

Un Certain Regard

Alias Maria (José Luis Rugeles Gracia)
Taklub (Brillante Mendoza)
Lamb (Yared Zeleke)
Cemetery of Splendour (Apichatpong Weerasethakul)
AN (Naomi Kawase) - nyitófilm

Speciális vetítés

Une histoire de fou (Robert Guédiguian)