Meghalt A Gyűrűk Ura Oscar-díjas operatőre

2015.04.28. 10:28

Hétfőn, ötvenkilenc éves korában elhunyt Andrew Lesnie ausztrál operatőr, aki többek között A Gyűrűk Ura-trilógiát és A hobbit-filmeket is fényképezte. A halál oka szívroham volt.

Peter Jackson állandó operatőre volt, a 2001-es A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetségé-ben dolgoztak először együtt, amiért Lesnie Oscar-díjat is nyert. A Gyűrűk Ura- és A hobbit-trilógián kívül a King Kong-ot és a Komfortos mennyország-ot vette fel Jacksonnak.

Peter Jackson és Andrew Lesnie A hobbit: Váratlan utazás című film forgatásánForrás: Fórum Hungary

Lesnie a nyolcvanas évek közepén ausztrál filmekben kezdte a karrierjét, első nemzetközileg is ismert munkája a hét Oscar-díjra jelölt Babe című családi film volt, amelynek a három évvel későbbi hatalmasat bukó folytatását (Babe 2 - Kismalac a nagyvárosban) is ő fényképezte.

Később párszor Hollywoodban is dolgozott, például a Will Smith főszereplésével készült Legenda vagyok, Az utolsó léghajlító és A majmok bolygója: Lázadás című szuperprodukciókban.

Utolsó munkája Russell Crowe rendezői bemutatkozása, A Forráskutató című kalandfilm volt. Crowe így elékezett meg róla a Twitteren: "Lesújtó hírek otthonról. Elhunyt a fény mestere, a zseniális Andrew Lesnie."

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK