Túlzásba viszi a duzzogást a kiscsaj

Szerdai gyerek
Vágólapra másolva!
A július 3-án kezdődő Karlovy Vary filmfesztivál East of the West elnevezésű versenyprogramjába, két magyar nagyjátékfilmet hívtak meg, a felnővés témájával foglalkozó Szerdai gyerek-et és a méhek kipusztulásával induló, anarchista terrorba torkolló Zero című alkotást. Az előbbihez készült plakátot az Origo Filmklubon nézheti meg először, illetve két részletet is megtekinthet a filmből.
Vágólapra másolva!

Horváth Lili rendező eddigi rövidfilmjeinek (Napszúrás, Uszodai tolvaj) témáját viszi tovább a Karlovy Varyba meghívott Szerdai gyerek-ben. Egy felnőttkor küszöbén álló, az intézetből nemrég kikerült tizenkilenc éves lány (Vecsei Kinga) a főszereplője, akit sok megaláztatás és szenvedés érhetett, ugyanis a kiadott filmrészletekben kivétel nélkül ellenségesen viszonyul az emberekhez, legyen az egy végtelenül türelmes hivatalnok vagy egy kamaszokat dolgoztató gengszter.

Thuróczy Szabolcs és Vecsei Kinga a Szerdai gyerek című filmben Forrás: Szilagyi Lenke

Az első filmrészletben hitelért folyamodik a lány, hogy egy mosodát nyithasson. Nem akarok elhamarkodottan véleményt alkotni egyetlen jelenet alapján, de ebben a részletben Vecsei túlságosan belefeszül a duzzogó, minden kérdést támadásnak érzékelő kamasz szerepébe. Nagy a kontraszt közte és Thuróczy Szabolcs között. Remélhetőleg ennél természetesebb lesz a színésznő játéka a filmben, aki amúgy amatőr, a MOME hallgatója textiltervező szakon.

Törőcsik Franciska (aki azóta eljátszotta a Swing egyik főszerepét, és hamarosan látjuk a Veszettek-ben) szerepelt a rendező a Szerdai gyerek előtanulmányaként is tekinthető Napszúrás című rövidfilmjében, és visszafogottabban oldott meg egy hasonló, kihallgatásra emlékeztető jelenetet, amit lentebb meg is nézhet. A filmből remélhetőleg majd kiderül, hogy a Törőcsik által játszott intézetis lányhoz képest Vecsei egy erőszakosabb, kezelhetetlenebb, még önfejűbb kamaszt játszik, ez némileg megmagyarázhatja a kettejük színészi játéka közti különbséget.

Kiadtak egy másik részletet is a Szerda gyerek-ből, ebben Nagy Ervin játssza meggyőzően a gengsztert, éjszakai bevetésre küldi a fiatalokból verbuvált bandáját. Ez csak tipp, de mintha kocsikat akarnának lopni, és Vecsei alakítja az őrszemet.

Az Origo Filmklub plakátszakértője, Kenczler Márton készítette a Szerdai gyerek moziposzterét. Vakító fényben láthatjuk rajta a két főszereplőt, kérlelő pillantással néz Vecsei Kinga az apafigurának beállított Thuróczy Szabolcsra.

A Szerdai gyerek plakátja Forrás: Popfilm