Meghalt az olasz mozi egyik legnagyobb szexszimbóluma

Laura Antonelli
Vágólapra másolva!
Hetvenhárom éves korában, szívroham következtében elhunyt Laura Antonelli, az olasz mozi egyik legnagyobb szexszimbóluma. Az 1973-as Malizia című, tabudöntő erotikus vígjátékkal vált ismertté, melyben egy csinos házvezetőnőt alakított. Viharos kapcsolata Jean-Paul Belmondóval kilenc évig tartott.
Vágólapra másolva!

Laura Antonelli 1941-ben született Isztrián, a mai Horvátország területén. Olasz családja Tito hatalomra jutása után elmenekült, és Nápolyban lelt új otthonra. Gyerekkorában matematikatanár akart lenni, a szüleinek azonban más tervei voltak vele, csúnyának és ügyetlennek tartották a lányukat, ezért beíratták gimnasztikára.

A hatvanas évek végén eljátszotta a főszerepet Leopold von Sacher-Masoch A bundás Vénusz című botrányregényének modern feldolgozásában. A Venus in Furs-t – merész, szexuális tartalma miatt – nem mutatták be Olaszországban, és csak hat év múlva, egy erősen megvágott változat került fel a mozik műsorára.

Laura Antonelli a Malizia című filmben Forrás: Paramount

Antonelli 1973-ban, a Malizia című filmmel vált ismertté a hazájában. Egy fiatal házvezetőnőt alakított, akinek az özvegy apa, illetve a három gyerek tolakodó közeledésével is meg kell küzdenie. A film tabudöntő módon ábrázolta a gyerekek ébredező szexualitását, és óriási sikert aratott.

A Malizia sikere után Antonelli több más, jellegzetesen olasz, pajzán vígjátékban is szerepelt, de kosztümös drámákba is előszeretettel hívták. A színésznő többek között együtt dolgozott Marcello Mastroiannival, Michelle Placidóval, Jean-Louis Trintignant-nal és Terrence Stamppel.

Luchino Visconti Antonellivel forgatta Az ártatlan című filmjét, és így nyilatkozott a színésznőről: „Birtokában van annak a titokzatos tulajdonságnak, amit én kisugárzásnak hívok, és amelyben a szépség intelligenciával vegyül” – idézte a rendezőt a The New York Times.

Giancarlo Giannini, Luchino Visconti és Laura Antonelli Az ártatlan forgatásán Forrás: Rizzoli Film

Antonelli büszke volt arra, hogy a vásznon keresztül is árad belőle az érzékiség: „Végül is a szex a valóságunk része, jelen van az álmainkban, a gondolatainkban. Fontos viszont, hogy jól használjuk, és sose alacsonyítsuk le pornográfiává. A meztelen test szépsége intelligencia nélkül hamar elillan.”

Jean-Paul Belmondo és Laura Antonelli 1976-ban, egy Monacóban rendezett bokszmeccsen Forrás: AFP/--

Miután az első férjétől elvált, összejött Jean-Paul Belmondóval. Viharos kapcsolatuk kilenc évig tartott. A francia színész így reagált Antonelli halálhírére: „Laura mindenekelőtt egy kivételes vonzerejű, imádni való társ volt."