Repülőgép-balesetben meghalt a Titanic zeneszerzője

James Horner
HOLLYWOOD - DECEMBER 16: Composer James Horner arrives at the premiere of 20th Century Fox's "Avatar" at the Grauman's Chinese Theatre on December 16, 2009 in Hollywood, California. Kevin Winter/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Meghalt a kétszeres Oscar-díjas James Horner, A bolygó neve: Halál, A rettenthetetlen, a Titanic és az Avatar zeneszerzője. Magángépével a kaliforniai Santa Barbara mellett zuhant le magyar idő szerint kedd reggel. Hatalmas és változatos életművet hagyott maga után. Bármilyen is legyen az ízlése, biztosan van olyan film a kedvencei között, melynek Horner szerezte a zenéjét.
Vágólapra másolva!

A hírt megerősítette James Horner ügyvédje, Jay Cooper és személyi asszisztense, Sylvia Partycja is, aki a Facebook-oldalán azt írta, hogy

„elvesztettünk egy csodálatos embert és egy elképesztő tehetséget”.

James Horner egyedül utazott a magángépén Forrás: AFP/Kevin Winter

Karrierjét B-filmekkel kezdte, az áttörést az 1982-es Űrszekerek II.: Khan haragja hozta meg számára, melyben még egy apró szerepet is kapott. A nyolcvanas évek több kultikus filmjének is ő szerezte a zenéjét, neki köszönhetjük a 48 óra, a Támadás a Krull bolygó ellen, a Kommandó, A rózsa neve és A bolygó neve: Halál dallamait is.

A nagy munkabírású zeneszerző 1995-ben hat filmhez is írt zenét, köztük olyan közönségkedvenceknek, mint A rettenthetetlen, a Casper, a Jumanji vagy az Apollo 13. Tízszer jelölték Oscar-díjra, kétszer nyert, mindkét szobrot a Titanic-ért kapta. A filmzene mellett ő volt Celine Dion My Heart Will Go On című dalának a társszerzője.

Változatos filmes műfajokkal dolgozott, szerzett zenét sci-finek, történelmi filmnek, de családi vígjátékra (Drágám, a kölykök összementek!) vagy rajzfilmre (Őslények országa) sem mondott nemet. James Cameronnal háromszor dolgozott együtt, utoljára az Avatar zenéjét komponálta a rendezőnek, és a folytatásokért is ő felelt volna. Élete utolsó munkája a Jake Gyllenhaal főszereplésével készült, bemutatás előtt álló Southpaw című bokszdráma volt.