Vágólapra másolva!
Ridley Scott nyakig ül az Alien-univerzumban, vagy ha úgy tetszik, lelkesen dolgozik hajdani sci-fi klasszikusa szép emlékének tönkretételén, most viszont tartott egy kis szünetet, és rendezett egy igazi jó sci-fit. A Mentőexpedícióban a tudomány nem csak kellék, valódi emberek küzdenek valódi problémákkal, és egy emberként szurkolhatunk a kisportolt Matt Damonért. Beköszöntött az ősz, de jött még egy utolsó nyári blockbuster.
Vágólapra másolva!

Mark Watney (Matt Damon) peches pasas. Az űrhajós hatodik napját (pontosabban, hatodik marsi napját, azaz solját) tölti a Marson az Ares-expedíció tagjaként, kőzetmintákat gyűjtögetve, amikor egy, az előre jelzettnél vadabb porvihar csap le a bázisra. A kapitány elrendeli a küldetés megszakítását, ám a felszálló egység felé tartva egy leszakadt antenna oldalba kapja Watney-t, és elsodorja a többiektől. Az antenna tönkreteszi a biomonitorát, ezért a társai halottnak hiszik, és némi vívódás után magára hagyják.

Tök egyedül. A Marson.

Egyedül marad a peches pasas - Matt Damon a Mentőexpedícióban Forrás: InterCom

Mark Watney ugyanakkor hatalmas mázlista. Az antenna úgy fúródott az oldalába, hogy eltömítette a sebet, így életben tudott maradni. A bázis épségben maradt. Watney alapvetően egy életvidám, optimista alkat, aki nem omlik össze, hanem küzdeni akar. Ugyan tudja, hogy a hat főre szóló élelem nem tartana ki a menetrend szerinti következő űrrakéta érkezéséig, viszont történetesen botanikus a szakmája, és tudását kamatoztatva krumplifarmot hozhat létre a bázison.

Mérnökember, aki a fizikát, kémiát, matekot és biológiát csatasorba állítva dolgozni kezd az életben maradásért a sivár, zord, lakatlan bolygón. És miután nagy nehezen sikerül felvennie a kapcsolatot a NASA-val, a Föld teljes szürkeállományát mozgósítják, hogy hazahozzák az elveszett űrhajóst.

Krumplit termeszt a Marson - Matt Damon a Mentőexpedícióban Forrás: InterCom

A Mentőexpedíció Andy Weir sikerkönyvének, A marsi-nak az adaptációja. Azok kedvéért, akik nem ismerik a könyv mesébe illő keletkezéstörténetét: Weir magánkiadásban jelentette meg a regényt az Amazonon, potom áron árulva, mire az egyből az e-könyves sikerlisták élére repült. Erre már az irodalmi ügynökségek is felfigyeltek, megvásárolták a könyv jogait, és a nyomtatott verzió már a New York Times eladási listájának tizenkettedik helyén debütált. Most pedig itt a filmváltozat, A listás rendezővel, A listás főszereplővel.

A modern robinzonád

azzal hódította meg a sci-fi rajongók népes táborát, hogy a "sci" részére, vagyis a tudományosságra helyezte a hangsúlyt,

és ezt az alapszemléletet Ridley Scott rendező és Drew Goddard forgatókönyvíró tökéletesen átemelte a filmadaptációba.

Modern robinzonád - Matt Damon a Mentőexpedícióban Forrás: InterCom

A Mentőexpedíció pofázós film, rengetegen magyarázzák benne, hogyan lehet minél kevesebb holtsúllyal útnak indítani egy felszálló egységet, vagy milyen módon lehet krumplit termeszteni a mostoha marsi körülmények között. Nincs benne semmi maszlag, ez nem technoblabla, elvileg minden megtörténhet így, ilyen formában. A forgatókönyv közérthetően, követhetően tolmácsolja a levezetéseket, így

nem csak az okos sci-fire kiéhezett emberek, hanem a széles nagyközönség is élvezni fogja a száraz, de szellemesen előadott okfejtéseket.

Egyrészt tehát a tudományos részt maradéktalanul szállítja a film. Másrészt Goddard szinte minden téren javított az alapanyagon, amely messze nem volt hibátlan. Feszesebbre húzta a cselekményt, kihagyott néhány felesleges kört, jó tempóban, dinamikusan váltogatta a helyszíneket és a szálakat. Weir könyve is igyekezett szellemes lenni, de Goddard még egyet csavart a humorfaktoron, több a poén, a helyzet- és jellemkomikum, sőt, még egy A Gyűrűk Urá-s metapoén is belefért Sean Bean kedvéért.

Bitang erős színészgárda - Matt Damon, Jessica Chastain, Sebastian Stan, Kate Mara és Aksel Hennie a Mentőexpedícióban Forrás: InterCom

A könnyed hangvételt a betétdalok is tükrözik: mivel az egyetlen zene, amit Watney a szabad idejében hallgathat, a parancsnoka, Lewis (Jessica Chastain) által hátrahagyott hetvenes évekbeli diszkóslágerek, az ABBA szolgál zenei aláfestésül a marsi akcióhoz, az meg egészen találó fricska, hogy Donna Summer Hot Stuff-ja csendül fel, miközben Watney egy konténer plutóniumot szállítmányoz az űrjáró kocsijában. (Azt viszont nem értem, miért a Hold zenéjéből csórtak jó néhány témát az eredeti filmzenéhez.)

Azért, hogy az információközlésre szolgáló jelenetek tömkelege ne fulladjon unalomba, Ridley Scott bitang erős színészgárdát gyűjtött össze. A hollywoodi nagyágyúk (Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels, Sean Bean) és tehetséges karakterszínészek (Michael Pena, Kate Mara, Benedict Wong) szájából természetesnek hangoznak az esetenként papírízű dialógusok, életre tudják kelteni a többnyire papírmasé figurákat.

Ellopja a show-t - Donald Glover a Mentőexpedícióban Forrás: InterCom

A humort fokozandó néhány komikus is szerepet kapott a filmben, és az egyik asztrofizikus szerepében Donald Glover a Magic Mike XXL-es beugrója után idén másodszor lopja el a show-t nehézsúlyú kollégái elől. Még ha a nagyjelenetét, amelyben egy veszélyes akció szemléltetéséhez a NASA igazgatóját és kommunikációs vezetőjét használja bolygók modelljeként, már két korábbi veretes klasszikusban is elsütötték: az Armageddon-ban és a Werckmeister harmóniák-ban.

Végül, de nem utolsósorban,

ott van Matt Damon, aki évek óta nem kapott ilyen hálás szerepet, és szemlátomást lubickol benne.

Nála megfelelőbb színésznél nem is köthetett volna ki Watney karaktere: ő a nagybetűs Átlagember, a film rajta keresztül a hétköznapi amerikai jófiúnak állít szobrot, aki önerejéből küzdi fel magát, puszta akaraterejével, végtelen kitartással és hősiességgel gyűri le az akadályokat, Damon pedig éppen ilyen figurákra építette a karrierjét, a Good Will Hunting-tól kezdve a Bourne-filmekig. Nem lehet nem szurkolni neki.

Lubickol a szerepben - Matt Damon a Mentőexpedícióban Forrás: InterCom

Ráadásul a könyvhöz képest még árnyalja is a főszereplőt, mélységet ad neki, nem csak azt mutatja meg eszköztelen, manírmentes színészi játékával, hogy milyen fasza gyerek ez a Watney, hanem mind a lelki, mind a fizikai megpróbáltatásait érzékelteti.

A Mentőexpedíció egy sci-fi kalandfilm (MacGyver az űrben!), nyilván nem is vártam el tőle egy másfél évig magára maradt ember lelkiállapotát kiveséző pszichológiai mélyfúrást, de értékeltem, hogy legalább szóba került, milyen hatással lehet rá a magány, láttuk kiborulni, láttuk lefogyni, láttuk, ahogy megsárgulnak a fogai.

Láttuk, hogy egy-egy pillanatra eltűnik tekintetéből a remény,

így annál jobban felpezsdített, amikor új erőre kapott.

Zavarba ejtően súlytalan - Mentőexpedíció Forrás: InterCom

Ridley Scott valódi közönségfilmet csinált: a 20th Century Fox stúdió okosan tette, hogy ősszel mutatta be, mert mostanra kifutottak a vetélytársként számba vehető blockbusterek, de ez attól még tőrőlmetszett nyári szupermozi. Méghozzá a szórakoztató fajtából. Így aztán nem akadok fenn azon, hogy egy idealizált világban játszódik, ahol a NASA-nak bőven van pénze mindenre, és ahol a kínaiak zokszó nélkül adják át amerikai kollégáiknak a szupertitkos rakétaterveiket. Sem azon, hogy a Mentőexpedíció zavarba ejtően súlytalan film, mert ahhoz képest, hogy Watney folyamatos élet-halál harcot vív,

egy percig sem éreztem, hogy valóban életveszélyben lenne.

Nem elég húsbavágóak a tétek, mondjuk egy Gravitáció-val szemben, ahol majd’ kiugrott a szívem Sandra Bullock hánykolódását figyelve.

Ez részben Scott sara, aki ugyan a 2003-as Trükkös fiúk óta nem készített ilyen friss, energikus, szellemes filmet, ugyanakkor a rendezés és látvány tekintetében ez a film ügyes iparosmunka, semmi több. De néha nem is baj, ha egy rendező nem akarja túlvállalni magát, mert a Mentőexpedíció a maga egyszerűségében is veri a közelmúlt másik Jessica Chastain-es sci-fijét, a túlkomplikált Csillagok között-et. (A gyalázatos Prometheus-ról nem is beszélve; felmerült bennem a kérdés, mikor alakulhatott ki Scottnak az a fixációja, hogy már a második filmjében szerepeltet egy tűzőgéppel végrehajtott önműtétet.)

Most Matt Damon műti meg magát egy tűzőgéppel - Mentőexpedíció Forrás: InterCom

És ne feledkezzünk meg arról, hogy mi, magyarok is érezhetünk némi büszkeséget a Mentőexpedíció kapcsán, hiszen tavaly nagy sajtóvisszhanggal kísérve nálunk forgott a film egy jó része. Míg a marsi jeleneteket Jordániában vették fel, addig

a Földön játszódó szálak legtöbb helyszínének Budapest adott otthont

(az kissé illúzióromboló volt, amikor Kínában elrobogott a HÉV).

A szereplők között feltűnik pár magyar színész (Oroszlán Szonja a NASA-központban, Bordán Lili egy sajtótájékoztatón, Fátyol Kamilla az egyik űrhajós feleségeként stb.), a stáblistán pedig perceken át úszik felfelé a rengeteg magyar közreműködő neve. A mi kutyánk kölyke, na.

Kristen Wiig a budapesti Bálna épületében a Mentőexpedíció című filmben Forrás: InterCom

A Mentőexpedíció óda az űrutazáshoz, az egyéni bátorsághoz, a leleményességhez, a tudományhoz és az emberiességhez. Szórakoztató, hurráoptimista, heroikus, mindazonáltal pátosztól mentes közönségfilm, amit bátran ajánlani lehet bárkinek. Ja, és a 3D? Hát az semmit nem adott hozzá a filmhez.