Oscar-közelbe került egy magyar rajzfilm

Kreif Zsuzsanna
Kreif Zsuzsanna
Vágólapra másolva!
A magyar játékfilmhez képest a magyar animáció csak elvétve kerül szóba, pedig már sorban második alkalommal van versenyben egy hazai animációs rövidfilm az Oscar-jelölésért. A Krakkóban Ezüst sárkánnyal díjazott Limbo-Limbo Travel egy szürreális utazás történetét meséli el. Nyolc szereleméhes nőnek elege van abból, hogy a férfiak az elektromos kütyüikkel vannak elfoglalva, ezért elutaznak a bajszos férfiak szigetére, hátha ott megtalálják a boldogságot. Szurkoljon Kreif Zsuzsannának és Zétényi Borbálának, a napokban eldől ugyanis, hogy bejutnak-e a következő körbe!
Vágólapra másolva!

Legutóbb a Symphony no. 42 című animációs rövidfilm került izzasztó közelségbe az Oscar-jelöléshez, most pedig egy másik magyar rajzfilmnek is megvan arra az esélye, hogy elhangozzék a neve a jelölések bejelentésekor.

A Cartoon Brew cikke emlékeztetett arra minket, hogy a Saul fia mellett Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála Limbo-Limbo Travel című kisfilmjének is tudunk szurkolni az Oscar-versenyben, ott van ugyanis a hatvan animációs rövidfilm között, amelyek kvalifikálták magukat a jelölésre.

Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála Forrás: Kreif Zsuzsanna

Ebből a hatvan alkotásból választ ki tízet az Amerikai Filmakadémia, a tízes szűkített listát később lecsökkentik ötre, és a megmaradt öt film fog majd versenyezni a díjért a jövő évi gálán.

Hogy került ebbe az elit csapatba a Limbo-Limbo Travel?

Három módja van annak, hogy egy animációs kisfilm jogot szerezzen a Oscar-jelölésre:

  • az Amerikai Filmakadémia által számontartott fesztiváldíjat nyer
  • arany-, ezüst- vagy bronzérmet nyer a diák-Oscaron
  • hét egymást követő napon fizetős vetítést tartanak belőle egy Los Angeles-i moziban.

A Limbo-Limbo Travel az első feltételt teljesítette, a krakkói filmfesztivál Ezüst Sárkány elnevezésű díját kapta meg idén májusban. A miskolci CineFesten is díjjal jutalmazott film magyar-francia koprodukcióban készült, a MOMÉ-n végzett Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála rendezte.

Filmjükben nyolc nő szürreális utazásra indul egy bajusz alakú szigetre, abban a reményben, hogy ott megtalálhatják a szerelmet.

Az 1986-os születésű Kreif Zsuzsanna tavaly szerepelt a magyar animáció nagy reménységeit bemutató összeállításunkban, akkor azt írtuk róla, hogy "groteszk vizuális világa egy kilométerről felismerhető”, és a "fanyar humorú, vizuális és verbális gegekben tobzódó" Szent Péter Daciája volt a kedvencünk tőle.

A Limbo-Limbo Travel története

Egy olyan világban, ahol a férfiakat jobban érdeklik az elektronikus kütyük, mint a kortársaik, egy csapat kiábrándult nő felszáll a Limbo Limbo buszra. Abban reménykednek, hogy egy messzi, egzotikus országban megtalálják a boldogságot. A bajszos férfiak törzse által lakott szigetre érkeznek. A találkozás felébreszti a nők primitív ösztöneit, akik fittyet hányva a civilizált viselkedési szabályokra, elkezdik üldözni őket, és készek még a természeti erőkkel is összecsapni, hogy elkapják a férfit.

Kreif Zsuzsannának és Zétényi Borbálának most nagyon elkél a szurkolás, ugyanis a napokban eldől, hogy a Limbo-Limbo Travel felkerül-e a szűkített listára. Tavaly november 5-én hirdették ki a tíz szerencsés animációs rövidfilmet.

Az Oscaron a magyaroknak az idegen nyelvű film kategóriáján kívül eddig leginkább az animációs rövidfilm kategóriában sikerült labdába rúgniuk: 1976-ban Jankovics Marcell Sisyphus, 1981-ben Rófusz Ferenc A légy, 2007-ben pedig M. Tóth Géza Maestro című kisfilmjét jelölték, és A légy meg is kapta az elismerést.

Amiben a magyarok ördöngösen jók

Az animáció a magyarok titkos csodafegyvere, csak valahogy nem tudunk kezdeni vele semmit. Igaz, a fénykor letűnt, Vízipók és Vuk nyugdíjba ment, a nagy stúdiók megszűntek. De a MOME évről évre ontja a tehetségeket, akik fantasztikus kisfilmeket csinálnak, és díjakat nyernek sorban. Vegyük észre őket!