Fogunk mi még jó Almodóvar-filmet látni!

Julietta
Vágólapra másolva!
Kedvenc spanyol rendezőnk nem volt a topon az utóbbi tíz évben, de hátha majd most. Pedro Almodóvar tavasszal új filmmel jelentkezik: a Julieta visszatérés a női központú drámákhoz, illetve a minőséghez is. Legalábbis az előzetes alapján úgy tűnik.
Vágólapra másolva!

Tíz évvel ezelőtt még dobogós helyen emlegettük a legnagyobb európai rendezők között Pedro Almodóvart. Ha nem is volt tévedhetetlen, még a kevésbé sikerült filmjei is simán verték a kontinens filmgyártásának javát. Woody Allenhez hasonlóan nála is sokan a régi, vicces filmekre esküsznek, de pont az ezredforduló környékén sikerült tökéletesítenie a régi viccesek harsány látványvilágának és a későbbi, komolyabb melodrámák univerzalitásának egyvelegét. Ekkor születtek legjobb filmjei: a Mindent anyámról, a Beszélj hozzá! és a Volver.

Adriana Ugarte és Pedro Almodóvar a Julieta forgatásán Forrás: El Deseo

A Volver és a Rossz nevelés idején már kissé gyanús volt, hogy kifogyóban lehet az új ötletekből, mert egyre szemérmetlenebbül hasznosítja újra régi filmjeinek motívumait, de a Megtört ölelések és különösen A bőr, amelyben élek már

konkrétan azt sugallta, hogy Almodóvarnak semmi új mondanivalója nincs.

Ezt tetézte a régi, botrányos filmjei hangulatához visszatérni próbáló, teljes katasztrófába fulladt Szeretők, utazók, amely láttán még a legnagyobb Almodóvar-rajongók is elkezdték komolyan leírni a mestert.

Emma Suárez a Julieta című filmben Forrás: El Deseo

Innen szép visszatérni, és a Julieta című új filmje első hosszú előzetese biztató. A történet két idősíkban játszódik és a címszereplő főhősnő (1985-ben Adriana Ugarte, 2015-ben Emma Suárez) lányának eltűnésére koncentrál. Almodóvar ki is emelte a filmterv bejelentésekor, hogy vissza akar térni a dráma műfajához és a női főhősökhöz, de ezt leszámítva sokkal kevésbé tűnik múltba tekintőnek a film, mint a rendező előző pár munkája.

A két főszerepet olyan színésznőre bízta, akivel még nem dolgozott együtt és a legendás Almodóvar-múzsák közül csak Rossy de Palma tűnik fel, aki egy cameóra beugrott a Megtört ölelések-be is, de nagyobb szerepet utoljára húsz éve, a Titkom virágá-ban kapott a mestertől.

A Julietta plakátja Forrás: El Deseo

Spanyolországban már április 8-án kijön a Julieta (eredetileg Silencio lett volna a címe, de mivel Martin Scorsese idei újdonságának is Silence a címe, átkeresztelték a filmet), de mint az ezredforduló óta minden Almodóvar-dráma (a Szeretők, utazók kikerülte a fesztiválokat) esetében, a nemzetközi premier a májusi cannes-i filmfesztiválra várható.