Meghalt az egyik legnagyobb jugoszláv filmsztár

2016.05.23. 14:26

Elhunyt Bata Zivojinovic, az egykori Jugoszlávia legismertebb és legtöbbet foglalkoztatott színésze, a régió első mozisztárja. A szerbiai közszolgálati televízió információi szerint a 83 éves szerb színészóriás vasárnap késő este hunyt el egy belgrádi kórházban, ahol hetek óta kezelték, miután amputálni kellett a lábát. 

Bata Zivojinovic a Walter Szarajevót védi című filmbenForrás: Mokép

Bata Zivojinovic fiatal színészként főleg partizánfilmekben játszott, legtöbbször ő volt a hős, aki a második világháború idején megvédte városát a megszálló náci katonáktól. A hírnevet a Valter brani Sarajevo (Walter Szarajevót védi) című film hozta meg neki, amely Jugoszlávia mellett Kínában is nagy népszerűségnek örvendett. A színész több mint 340 filmben és sorozatban játszott, számos hazai díjat kapott, a jugoszláv filmtörténet legismertebb arca volt. 

Zivojinovic a színészet mellett politikával is foglalkozott, öt ciklusban is a Slobodan Milosevic vezette Szerbiai Szocialista Párt parlamenti képviselője volt, valamint indult a 2002-es elnökválasztáson is, ám csupán a szavazatok 3,27 százalékát szerezte meg. Egy évvel később visszavonult a politikából. 

Utoljára az év elején állt kamerák elé, amikor egy kínai turistáknak szóló reklámvideóban Belgrád szépségeiről beszélt.