Magyar film versenyez Közép-Európa legrangosabb fesztiválján

Tiszta szívvel
Vágólapra másolva!
Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című új filmje a Kristály Glóbuszért indul, Till Attila Tiszta szívvelje nyitja meg az East of the West versenyprogramot július 2-án a rendező és a főszereplők jelenlétében Közép-Európa egyetlen A kategóriás nemzetközi filmfesztiválján Karlovy Varyban.
Vágólapra másolva!

Beválogatták a nagy presztízsű Karlovy Vary-i filmfesztivál versenyprogramjába Hajdu Szabolcs állami támogatás nélkül, gyakorlatilag titokban készült új filmjét. Az Ernelláék Farkaséknál a Fehér tenyér (amit pont tíz évvel ezelőtt vetítettek Karlovy Varyban) rendezőjének tavalyi színdarabjának adaptációja, amiben Hajdu és felesége, Török-Illyés Orsolya mellett a gyermekeik is szerepelnek, és amit a saját lakásukban forgattak le.

Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs az Ernelláék Farkaséknál című filmben Forrás: Big Bang Media

A hihetetlenül alacsony, két-három millió forintos költségvetéssel készült alkotás munkálatai gerillakörülmények között zajlottak: a stábtagok felváltva főztek, az operatőri teendőket Hajdu tanítványai látták el. "A nagy moderneket, Cassavetest és Bergmant idéző fojtogató kamaradráma, szarkasztikus humorú, finom rajzolatú portré a mai Magyarország hétköznapjairól" - jellemzi a filmet a forgalmazó sajtóközleménye.

Az Ernelláék Farkaséknál szinopszisa

Ernella (Tankó Erika), Albert (Szabó Domonkos) és 10 éves kislányuk, Laura (Hajdu Lujza) a jobb megélhetés reményében elhagyják az országot, de Skóciában nem boldogulnak, és hazajönnek. Az éjszaka közepén beállítanak Ernella nővéréhez, Eszterhez (Török-Illyés Orsolya). Eszter és családja, a férj, Farkas (Hajdu Szabolcs) és 5 éves kisfiuk, Brúnó (Hajdu Zsiga) jobb egzisztenciális körülmények között élnek, mint Ernelláék, akik a külföldi munkából semmit sem tudtak félretenni, és mostanra minden tartalékukat felélték. A két család között soha nem volt igazi összhang, de ezt csak Eszterék érzik, Ernelláék szeretnek Eszteréknél lenni, pedig jóformán semmiben sem értenek egyet. A kérdés, hogy a két család Eszterék albérletében hogyan és meddig tudja elviselni egymást.

Négy éven belül ez már a harmadik alkalom, hogy magyar film került a Karlovy Vary-i versenyprogramba: 2013-ban Szász János A nagy füzet című háborús drámája elnyerte a Kristály Glóbusz nevű fődíjat, egy évvel később pedig Pálfi György kapta meg a legjobb rendezőnek járó elismerést a Szabadesés-ért.

Pálfi György a legjobb rendező díjával a 2014-es Karlovy Vary-i filmfesztiválon Forrás: AFP

Az első és második filmeket felvonultató East of the West (A Nyugat Keletje) elnevezésű versenyprogramot Till Attila Filmalap-támogatással készült Tiszta szívvel című gengszterfilmje nyitja meg július 2-án a rendező, Thuróczy Szabolcs, Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám főszereplők, illetve Stalter Judit producer jelenlétében.

Till Attila második játékfilmje egy akcióvígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két fiatal mozgássérült közeli barátságot köt egy vagány kerekessszékes bérgyilkossal. A Tiszta szívvel-t április végén mutatták be a hazai mozik, azóta több mint huszonkétezren váltottak rá jegyet. Till Attila filmjét a nemzetközi közönség Karlovy Vary-ban láthatja először.

Fekete Ádám, Fenyvesi Zoltán és Till Attila a Tiszta szívvel forgatásán Forrás: A Company Hungary

Az East of the West szekcióban is számos magyar filmet mutattak be az elmúlt néhány évben, 2014-ben ott debütált Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmje, illetve tavaly a Zero és a Szerdai gyerek, ez utóbbi meg is kapta a program fődíját.

Horváth Lili rendező (balra) a Szerdai gyerekért elnyert díjjal a 2015-ös Karlovy Vary-i filmfesztivál záróceremóniáján Forrás: KVIFF

2016. július 1–9. között 51. alkalommal rendezik meg Európa egyik legnépszerűbb nemzetközi filmfesztiválját a cseh fürdővárosban, Karlovy Vary-ban. A mintegy 150 filmalkotást felvonultató idei programot kedden délelőtt ismertették a szervezők Prágában.

A cikkhez a Magyar Nemzeti Filmalap sajtóközleményének a szövegét is felhasználtuk.