Mit tehet egy zsidó Magyarországon?

2016.06.08. 11:09

A Robert De Niro által gründolt Tribeca filmfesztivált egy óceán választja el hazánktól, a magyarországi belpolitikai játszmáknak odaát semmi jelentőségük nincsen. De még ebből a messzeségből is azt írta a The Hollywood Reporter kritikusa az egykori jobbikos politikus zsidó hitre való áttérését taglaló Keep Quiet (Csöndben maradni) című dokumentumfilmről, hogy vitákra lehet számítani a vetítései után. Ha hozzánk egyszer eljut ez a film, garantált, hogy heves indulatokat fog gerjeszteni. 

Szegedi Csanád és Oberlander Báruch a Keep Quiet című filmbenForrás: Passion Pictures

Szegedi Csanád a Jobbik alelnöke volt, Vona Gábor a párt ökleként hivatkozott rá, aztán 2012-ben az antiszemita megjegyzésektől sem visszariadó politikus kénytelen volt újraértékelni az életét. Kiderült, hogy a nagymamája zsidó származású, és Auschwitzot is megjárta. Szegedi, akit ugyanebben az évben egy hangfelvételre hivatkozva vesztegetéssel is megvádoltak, kilépett a pártból, és a számára addig ismeretlen zsidó gyökerei felkutatására indult. Ezt a belső utazást dokumentálja a Keep Quiet

Szegedi a budapesti ortodox zsidó közösség vezetőjének, Oberlander Baruch rabbinak a segítségét kérte, hogy megtalálhassa új identitását. Az egykori Jobbik-politikus átváltozása hamar végbement, 2012 végén kiadott közleményében már borzalmasnak nevezte azt, ha valakit a származása miatt kirekesztenek. „Még sohasem találkoztam ilyen emberrel” – mondja Szegediről a budapesti rabbi a dokumentumfilm kiadott részletében: azt a gondolatot próbálta feldolgozni, hogy minden, amit az életében eddig a pontig tett, az helytelen volt.

Joseph Martin társrendező szerint a film fő témája a megváltás, „Csanád, a nagymamája és egész Magyarország számára”. Ezzel együtt azért több olyan ember is megszólal a dokumentumfilmben, akik kételkednek Szegedi megtérésének az őszinteségében. „Egy nagy show-műsort tettél le elénk” – hangzott el Montrealban, miután Szegedi egy zsidó gyülekezet előtt tartott előadást. „Én úgy látom, hogy mivel a mi vonatunkról leszorult, ezért felszállt az övékére” – mondta róla az egyik párttársa.

Szegedi Csanád a Keep Quiet című dokumentumfilmbenForrás: Passion Pictures

A legmegrázóbb pillanat a kiadott részlet végén található, ami egyben magyarázatot is ad a film címére. Szegedi Csanád interjúkat vett fel a nagyanyjával, és többek között azt is megkérdezte tőle, hogy „mit lehet tennie egy zsidónak Magyarországon”. Az azóta már elhunyt asszony némi gondolkodás után előbb azt mondja, hogy nem tudja. Majd így felel:  

Csöndben maradni. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK