Meghalt Gloria DeHaven színésznő

2016.08.01. 15:52

Kilencvenegy éves korában meghalt Gloria DeHaven, Hollywood hőskorának egyik utolsó sztárja – írja a The Guardian. A színésznő, aki együtt játszott többek között Charlie Chaplinnel, Gene Kellyvel, Fred Astaire-rel és Frank Sinatrával is, három hónappal ezelőtt stroke-ot kapott, és szombaton hunyt el egy Los Angeles-i hospice-kórházban.

Frank Sinatra és Gloria DeHaven a Step Lively című filmbenForrás: ©RKO Radio Pictures Inc./Rko Radio Pictures Inc./Photofest

Kilencéves korában debütált Chaplin Modern idők című 1936-os klasszikusában, amelyben a Paulette Goddard által játszott női főszereplő húgát alakította. Nem sokkal később már le is szerződtette az MGM, és a stúdióban készült számos sikeres musicalben tűnt fel.

Az 1943-as Thousands Cheer-ben Gene Kelly volt a partnere, egy évvel később Sinatrával együtt játszott a Step Lively című musicalben, illetve szerepelt az akkoriban nagyon népszerű A cingár férfi-filmsorozat ötödik részében (A cingár férfi hazamegy, 1945).

Az 1950-ben bemutatott Három kis szó című komédiában a saját édesanyját, Flora Parker DeHaven színésznőt formálta meg Fred Astaire oldalán. Az alábbi filmrészletben a Who's Sorry Now? című dalt énekli, ami három évvel később Connie Francis előadásában lett nagy sláger.

A színészet mellett énekesnőként is rendszeresen fellépett először Bob Crosby zenekarával, majd később saját produkcióval, a Broadway-en 1955-ben debütált a Hetedik mennyország musicalváltozatában.

Gloria DeHaven és Jack Lemon a Tengerre, tata! című filmbenForrás: Origo

A hatvanas évektől kezdve főleg tévésorozatokban szerepelt, utolsó filmjét 72 évesen forgatta - ez volt a Jack Lemmon és Walter Matthau főszereplésével készült 1997-es Tengerre, tata! című vígjáték, amelyet Koltai Lajos fényképezett.

Koltai LajosFotó: Pályi Zsófia - Origo
Minden jó volt benne, de valami mégse
Koltai Lajos 1987 és 2002 között tizenkét nagyjátékfilmet fényképezett Amerikában, olyan sztárokkal forgatott, mint Liv Ullmann, Holly Hunter, Robert Duvall, Whoopi Goldberg és Anthony Quinn. Az Oscar-jelölt operatőrrel végigvettük az amerikai munkáit, elmesélte, hogyan nyerte el Susan Sarandon és Meg Ryan bizalmát, mennyire szerette egymást Jack Lemmon és Walter Matthau, milyen volt együtt dolgozni a pályakezdő Sandra Bullockkal és Scarlett Johanssonnal, valamint a heroinfüggő Robert Downey Jr.-ral. Arról az esetről is beszámolt, amikor Sean Connery majdnem kirúgatta egy filmből. Olvassa el interjúnkat!