Van egy ország, ahol Liam Neeson most a legmenőbb

2016.08.01. 13:30

A világ legnagyobb részén Jason Bourne uralja a mozikat, van azonban egy ország, ahol Liam Neeson népszerűbbnek bizonyult, mint az emlékezetét visszanyert titkosügynök. Az Operation Chromite című nagyszabású dél-koreai produkció a koreai háború fordulópontját jelentő incshoni partraszállás történetét meséli el. Az ír színész alakítja az amerikai haderő parancsnokát, Douglas McArthur tábornokot, Jung-jae Lee pedig annak a beszivárgó egységnek a parancsnokát, amit még napokkal a támadás előtt az ellenséges vonalak mögé dobtak le.

A múlt szerda óta vetített háborús filmre a hétvégén 1,8 millióan ültek be, összesen pedig már 2,6 millióan látták az 51 milliós országban. Dél-Koreában a tízmilliós nézőszám elérésével lép elő egy film bombasikerré, ez eddig egyetlen 2016-os alkotásnak sem sikerült, de a nyitóhétvégéje alapján az Operation Chromite-nak minden esélye megvan, hogy átlépje ezt a határvonalat. Tavaly ez a bravúr két filmnek sikerült, az egyik közülük a Titanic filmfesztiválon is vetített A bérgyilkosság volt, aminek szintén Jung-jae Lee az egyik főszereplője.

Liam Neeson (középen) az Operation Chromite című filmbenForrás:CJ Entertainment

Az Operation Chromite a koreai mozis toplista első helyét foglalta el, a vele egy napon debütált Jason Bourne-nak meg kellett elégednie a harmadik hellyel. Matt Damon akciófilmjére egymillióan voltak kíváncsiak a hétvégén, összesen másfél millió nézőnél tart.

Az Operation Chromite győzelme nem számít kirívó esetnek Dél-Koreában, és hiba lenne azt kizárólag Liam Neeson szerepeltetésének tulajdonítani. A távol-keleti ország az utóbbi években sikerrel vette fel a versenyt Hollywooddal, nagy költségvetésű filmjeik nem csupán ugyanazokat a nézőszámokat hozzák, mint az amerikai konkurencia, hanem gyakran meg is előzik őket. A mozis toplista második helyén szintén egy dél-koreai alkotást találunk, a 8,4 millió nézőnél járó Train to Busan című zombifilmet.

Gong Yoo a Train to Busan című filmbenForrás: Next Entertainment World

Érdemes összehasonlítani, hogy Dél-Koreában mi számít kimagasló sikernek, és hogy ehhez képest milyen alacsony nézőszámokkal kénytelen megelégedni a magyar filmek. Csak 2015-ben két olyan film is volt Dél-Koreában, amire az ország lakosságának több mint húsz százaléka jegyet váltott. Nálunk az amúgy nem multiplexekbe szánt Saul fia aratta a legnagyobb közönségsikert az elmúlt hat évben, amely az utolsó adatok szerint átlépte a 250 ezres nézőszámot. Magyarországon a húsz százalék felfelé kerekítve kétmillió nézőt jelentene.

Liam Neeson szerepeltetése a nemzetközi piacon is eladhatóvá teszi az Operation Chromite-ot: már ki is tűzték a film amerikai premierdátumát augusztus 12-re. Magyarországi bemutatóról nincsen információnk. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK