Régen szerették egymást, most meg csak tapogatóznak

Mészáros Blanka és Vecsei Miklós Hasi a Semmi Bogár című filmben
Mészáros Blanka és Vecsei Miklós Hasi a Semmi Bogár című filmben
Vágólapra másolva!
Harapófogóba kerül az, aki meg akarja hozni a kedvet a Semmi bogár című nagyszerű kisfilmhez. Szívesen mesélnék róla, de a két fiatal találkozása akkor lesz a legizgalmasabb, ha mindenki maga fedezi fel, pontosan mi a kapcsolat a hatos villamoson zötykölődő srác és a fiúra folyamatosan mosolygó lány között. Így most próbálok a címben foglaltaknál sokkal többet nem elárulni. 
Vágólapra másolva!

A Boráros téren kezdődik a séta, a Duna-parton folytatódik, és én úgy figyeltem az elhangzó mondatokra, mintha egy krimit néztem volna, és éppen elárulják, ki volt a gyilkos. Persze nem szabad a történelem folyását megmásító felfedezésre számítani, helyette egy hétköznapinak is mondható szituációt bont ki ügyesen a Semmi bogár, és ábrázolja a találkozásból fakadó feszültséget.

Az biztos, hogy mindkettejüket felkavarja, hogy ismét egymás mellett sétálhatnak. A lány zavarában a fogorvosi kezeléséről kezd el beszélni, a fiú pedig egy kínos kérdés elől a következő mondattal tér ki: „Tudtad, hogy anatómiailag lehetetlen, hogy egy disznó felnézzen az égre?” Tökéletes mentés volt.

Ennél többet tényleg nem akarok elárulni, írok inkább az alkotókról. Visky Ábel rendezőre már korábban is felfigyeltünk, a két évvel ezelőtti Friss Húson két kisfilmjét is vetítették, és mi mindkét alkotását maximális pontszámmal díjaztuk. „Visky Ábel első munkáit nézni ugyanaz az érzés, mint a főiskolás Hajdú Szabolcstól látni a Necropolis-t, vagy Fliegauf Bencét felfedezni a Beszélő fejek mögött. Már az első snittjei a helyén vannak” – állította hízelgő párhuzamba Gyárfás Dóra a rendezőt.

A Semmi bogár-t kevés vágással, a természetesnek ható kamerakezeléssel oldotta meg Visky, így semmivel nem terelte el a figyelmet a két színészről, rögtön átélhetővé vált a találkozásuk. A kisfilm ereje Mészáros Blanka és Vecsei Miklós Hasi színészi játékából fakad, de kellett hozzá a forgatókönyvíró, aki életszerű, elfojtott érzelmeket sejtető, néha meg meglepően vicces szövegeket írt, és kellett hozzá a rendező, aki tudta, hogy most nincs szükség képi bravúrokra. Amúgy a forgatókönyvíró is Visky Ábel volt.

Mészáros Blanka és Vecsei Miklós Hasi a Semmi Bogár című filmben Forrás: Primanima

A két színész közül Vecseit ismerhetik többen, ő játszotta az Egynyári kaland balatoni társaságában a vagány srácot, aki még Kerekes Vicát is megpróbálta befűzni. Mészáros Blankát rövidesen két nagyjátékfilmben is láthatjuk majd, először a #Sohavégetnemérős című Wellhello-filmben talál magának jobb elfoglaltságot a Volt Fesztiválnál, majd pedig a Brazilok című vígjátékban fog feltűnni Farkas Franciska oldalán.

Csak nem bírom ki, hogy ne írjak még a Semmi bogár-ról, amelynek még az utolsó másodpercei is tartogatnak meglepetést. Aki kíváncsi, mit emlegetett Vecsei, mi az az utolsó szalmaszál, amibe kapaszkodik, az ide kattintson.