Kiszórták Till Attila filmjét az Oscar-versenyből

Till Attila
Vágólapra másolva!
Pénteken hajnalban kihirdették azt a kilenc alkotást, amely versenyben maradt az Oscar idegen nyelvű film kategóriájában. Magyarország idei nevezettje, Till Attila Tiszta szívvel című kerekesszékes gengszterfilmje sajnos nincs köztük. Továbbra is esélyes a díjra viszont a német Toni Erdmann, a kanadai Ez csak a világ vége, illetve Az ügyfél Iránból.
Vágólapra másolva!

Titkon reménykedtünk a bravúrban, de bejött a papírforma, a Tiszta szívvel nem került fel az Oscar-díj idegen nyelvű kategóriájának szűkített listájára, vagyis nincs benne a legjobb kilencben, amik közül az öt jelölt alkotást fogják kiválasztani. Idén nyolcvankilenc ország nevezett filmet, és ebből nyolcvanöt alkotás nevezését fogadta el az Amerikai Filmakadémia.

Thuróczy Szabolcs a Tiszta szívvel című filmben Forrás: A Company Hungary

Az idegen nyelvű filmek kategóriájában versenyben maradt alkotások:

  • Ausztrália: Tanna (Bentley Dean, Martin Butler)
  • Dánia: A homok alatt (Martin Zandvliet)
  • Irán: Az ügyfél (Asghar Farhadi) - kritikánk
  • Kanada: Ez csak a világ vége (Xavier Dolan)
  • Németország: Toni Erdmann (Maren Ade) - kritikánk
  • Norvégia: The King's Choice (Erik Poppe)
  • Oroszország: Paradise (Andrei Konchalovsky)
  • Svájc: Életem Cukkiniként (Claude Barras)
  • Svédország: Az ember, akit Ovénak hívnak (Hannes Holm)

Till Attila azzal is vigasztalódhat, hogy legnagyobb példaképe, Pedro Almodóvar nevezett filmje, a Julieta sem került rá a listára, de nagy meglepetésre kiszórták a francia indulót, az Isabelle Huppert főszereplésével készült Elle-t, illetve a Jackie-vel a fő kategóriák jelöléseire is pályázó chilei Pablo Larraín hazai filmjét, a Nerudá-t. A jelölésre esélyesnek tartott alkotások közül hiányzik még innen az Arany Medve-díjas olasz Tűz a tengeren, a Sieranevada című háromórás román remekmű, valamint az Olli Mäki legboldogabb napja Finnországból.

Adriana Ugarte és Pedro Almodóvar a Julieta forgatásán Forrás: Sony Pictures Classics

Ez nem az a foci

Három éve A nagy füzet bekerült az Oscar-döntőbe, a Saul fia pedig egészen a csúcsig menetelt az idén. Az elmúlt évek sikerei után könnyű volt merész álmokat szövögetni, de a kerekesszékes gengszterfilm rendezője, Till Attila óva intett mindenkit attól, hogy Nemes Jeles László sikeréből kiindulva túlzott elvárásokat támasszanak a filmjével szemben:

„Nem az a kérdés, hogy Magyarország meg tudja-e ezt ismételni, hiszen az adott felállás sem ugyanaz. A Saul fia más foci, a Barcelona vagy a Real Madrid, mi pedig jelenleg az újpesti Dózsa vagy a Fradi vagyunk egy BL-bajnokságon.”

Till Attila Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ettől persze még nincsen vége a Tiszta szívvel nemzetközi pályafutásának: sűrűn kap fesztiválmeghívásokat, és már amerikai forgalmazója is van, a Kino Lorber azt tervezi, hogy jövő tavasszal mutatják be a tengerentúlon Till Attila filmjét.

Még mindig jelölhetnek magyar filmet Oscarra

Ha az idegen nyelvű nagyjátékfilmek versenyében ezúttal nem is rúghatunk labdába, az élő szereplős kisfilmek között kerülhet magyar alkotás a jelöltek közé. Abban a kategóriában ugyanis felkerült a szűkített tízes listára Deák Kristóf Mindenki című remek rövidfilmje, amelynek szurkolhat majd az egész ország az Oscar-jelölések január 24-i kihirdetésekor.

Hais Dorottya és Gáspárfalvi Dorka a Mindenki című filmben Forrás: Daazo

Így választották ki a kilenc filmet

Az Akadémia Los Angeles-i tagságából körülbelül háromszáz ember október közepén kezdte el átrágni magát a nyolcvanöt nevezett filmen. Ilyen sok filmet csak nagyon kevesen tudnának ennyi idő alatt megnézni, így a háromszáz embert négy csoportra osztották, és csoportonként 13-15 alkotást kellett megnézniük a tagoknak.

Nemes Jeles László a Saul fiáért elnyert Oscar-díjjal az idei gálán Forrás: MTI

December 12-én tartották az utolsó vetítést, utána összesítették a szavazatokat, és kiválasztották a hat legtöbb voksot kapó filmet. Fontos, hogy csak azoknak a szavazata számít, aki elégséges számú alkotást néztek meg. Hogy lesz ebből kilenc?

Többször előfordult, hogy az Akadémia azzal blamálta magát, hogy máshol fontos díjakat nyerő, a kritikai konszenzus szerint kiemelkedő filmek nem kerültek be az Oscar-döntőbe. Jelölés nélkül maradt például a román újhullám máig leghíresebb alkotása, a cannes-i fődíjas 4 hónap, 3 hét, 2 nap.

Anamaria Marinca és Vlad Ivanov a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmben Forrás: Cirko Film

Hogy ilyen szégyen ne történhessen meg újból, az Akadémia felállított egy körülbelül húsz tagból álló bizottságot, amely a legtöbb szavazatot kapott hat film mellé még kiválaszt további hármat. Tartja magát az a pletyka, hogy legutóbb a Saul fia is a bizottságnak köszönhetően jutott be az Oscar-döntőbe.

Január végén egy másik, tíz Los Angeles-i, tíz New York-i és tíz londoni tagból álló bizottság fogja leszűkíteni ötre a most kiválasztott kilenc filmet. Az biztos, hogy nem az egyszerűségre törekedtek, amikor ezt a rendszert 2006-ban bevezették.

Az Oscar-jelöléseket 2017. január 24-én hirdetik ki, a díjátadót február 26-án rendezik meg.