Meghalt Szuzuki Szeidzsun japán rendező

2017.02.22. 18:05

Kilencvenhárom éves korában elhunyt Szuzuki Szeidzsun japán filmrendező, akinek munkái nagy hatással voltak Wong Kar-wai, Quentin Tarantino és Jim Jarmusch filmjeire is. A rendező krónikus tüdőbetegségben szenvedett, és február 13-án halt meg Tokióban - közölte szerdán a Variety. 

Szuzuki Szeidzsun a 2001-es velencei filmfesztiválonForrás: AFP

Szuzuki filmes karrierje 1954-ben kezdődött a Nikkatsu filmstúdiónál, ahol negyven filmet készített. A hatvanas évek elején Az ifjú szörnyeteg című filmjén már együtt dolgozott Kimura Takeo látványtervezővel, akivel együtt teremtette meg a jellegzetes "Szuzuki-stílust", amelyet a szürreális látvány, a kabukiszerű koreográfia, merész színek és álomszerű térben megjelenő akciók jellemeztek.

Képkocka A gyilkos jele című filmbőlForrás: AFP

1967-ben, A gyilkos jele című, sokak által mesterműnek tartott filmje miatt rúgták ki a Nikkatsu stúdióból, mivel a produkció megbukott a mozikban. Elbocsátása után lényegében egy évtizedig nem filmezhetett Japánban. A nyolcvanas években tért vissza, amikor Zigeunerweisen című szürreális horrorfilmje sikerrel szerepelt a Berlinalén, és elnyerte a japán filmakadémia négy díját is. 

Számos nagy rendezőre voltak hatással alkotásai, köztük Wong Kar-wai-ra és Quentin Tarantinóra. Jim Jarmusch a Szellemkutya című 1999-es filmjében idézett is Szuzuki A gyilkos jele című filmjéből. Egyszer megkérdezték tőle, hogy haláláig dolgozni akar-e, mire azt válaszolta: "Jobb hétköznapi emberként meghalni. Ha az ember munka közben hal meg, az csak gondot okoz a környezetének".

Forrás: AFP
Szamuráj 45-össel - portré Szuzuki Szeidzsunról
Hatvannyolc tavaszán Párizsban Che Guevara képét emelték magasba a diáklázadók, Prágában Dubček vitte a prímet, Japánban pedig Szuzuki Szeidzsun volt a plakátra karcolt ellenkulturális idol. A hatvanas évek japán filmjének ő volt a kamikazéja, de még nyolcvanévesen is formabontó volt és radikális. Olvassa el Kubiszyn Viktor Szuzuki-portréját a Filmvilágban!