Magyar film Európa legjobb televíziós filmje

Vágólapra másolva!
Európa legjobb televíziós filmjének választották Tasnádi István író-rendező Memo című filmjét a pénteken véget ért Prix Europa fesztiválon. A filmet a Duna mutatta be, és az MTVA finanszírozta.
Vágólapra másolva!

- mondta a rendező a díjátadó után az MTI-nek.

A Prix Europa a kontinens legnagyobb televíziós, rádiós és online fesztiválja. A minden évben október harmadik hetében megrendezett berlini fesztivál összesen 14 kategóriában díjazza a műsorkészítőket és alkotásaikat. Tasnádi István elmondta, hogy Európából több mint száz filmet neveztek a televíziós film kategóriába, amelyek közül 22 jutott be a döntőbe. A legjobbak közül az alkotókból álló zsűri választotta ki a nyertest.

"Meg kellett nézni egymás filmjeit, majd vitáztunk róla és szavaztunk" - mondta a rendező.

A tavaly bemutatott Memo Tasnádi István első filmje,

és csak most kezdte el fesztiválkörútját, de a rendező bízik abban, hogy sok helyen bemutatják, és ez az elismerés újabb fesztiválmeghívásokat is jelent majd.

"Nagy szükség van az ilyen díjakra, hogy felhívja a figyelmet egy filmre, hogy valamiért más, különleges, értéket képvisel.

- fűzte hozzá. A csütörtöki vetítésig Tasnádi István nem is számított rá, hogy ennyire jól szerepelnek majd.

"Nagyon pozitív kritikát kaptam a zsűritől, nem is akartam hinni a fülemnek.

Zárszóként a finn korelnök azt mondta: megint bebizonyosodott, hogy Magyarország mekkora filmes nemzet.

Ekkor azt éreztem, hogy leesek a székről" - idézte fel. A szakemberek kiemelték a történet drámaiságát, a színészi játékot, a film atmoszféráját, a vágást és a képeit egyaránt. "Azt mondták, olyan világba visz el, és tart ott másfél óráig, ami ritka filmes élmény" - tette hozzá.

A filmdráma, amelyet tavaly októberben a Duna televízióban mutattak be, és amely idén márciusban elnyerte a tévéfilmek kategóriájában a legjobb forgatókönyvért járó Magyar Filmdíjat is, egy ambiciózus pszichiáterről, Lónyai Péterről szól, aki a ritka mentális elváltozás, a hipermnézia jellemzőit kutatja, hogy ezáltal meg tudja gyógyítani Alzheimer-kórban szenvedő édesapját.

A film producere Kálomista Gábor, társproducere Helmeczy Barbara, a főbb szerepekben Lengyel Tamás, Molnár Áron, Haumann Péter és Holecskó Orsolya látható.

"Azt remélem, hogy komoly figyelem fog irányulni erre a filmre, és eljut oda, amit megérdemel. Szerintem egy erős történet, és amit a színészek nyújtanak benne, Haumann Péter, Molnár Áron és Lengyel Tamás, az egészen ritka és kivételes" - tette hozzá a rendező.

Az MTVA közleményben gratulált a rendezőnek és a filmnek.