Újabb díjakat kapott Török Ferenc filmje

Török Ferenc
Vágólapra másolva!
Újabb két nemzetközi filmfesztiválon díjazták Török Ferenc 1945 című fimjét Miami, Berlin, Budapest, Washington, Jeruzsálem, San Francisco, Freistadt, Vlissingen és Temesvár után - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.
Vágólapra másolva!

Az 1945 című film kapta a Bécsi Zsidó Filmfesztivál közönségdíját. A kéthetes nemzetközi rendezvénynek - amelyen 55 film szerepelt - a magyar alkotás volt a nyitófilmje. Vasárnap este a belgiumi Waterlooban idén ötödik alkalommal megrendezett történelmi filmek fesztiválján pedig a kritikusok zsűrije a legjobb film díjával jutalmazta a magyar filmet.

Török Ferenc Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az 1945 világszerte kiemelkedő siker a filmfesztiválokon: közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanicon is. Meghívta programjába a nagypresztízsű edinburgh-i és a jeruzsálemi filmfesztivál is, utóbbin a Jad Vasem Intézet díjával tüntették ki, San Franciscóban a kritikusok díját és a közönségdíjat is elnyerte. A freistadti filmfesztiválon a legjobb játékfilm díját kapta, a Temesváron megrendezett közép- és kelet-európai filmszemlén a fődíjjal jutalmazták, és legutóbb a hollandiai Vlissingen fesztiváljáról hozta el a fődíjat.

Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon.

A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozásban többek között: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter is szerepel. A forgatókönyvet Szántó T. Gábor írta a rendező közreműködésével, az operatőr Ragályi Elemér, a zeneszerző Szemző Tibor volt. Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában.

Török Ferenc filmjét április óta a hazai mozikban 35 ezren látták, és továbbra is műsoron van.