Winona Ryder 46 éves: bolti lopás akasztotta meg a karrierjét

Winona Ryder Hírességek, akik valószínűleg sosem fognak az oltár elé állni család
Vágólapra másolva!
Ma ünnepli 46. születésnapját Winona Ryder, a kilencvenes évek filmjeinek egyik legszexisebb, de mindig kívülálló tinilánya. 
Vágólapra másolva!

A színésznő 1971. október 29-én született Winona Laura Horowitz néven egy Winona nevű kis faluban.

Később a Horowitzből Ryder lett, mivel szerinte egy színésznőt nem hívhattak így.

Édesanyja buddhista, édesapja ateista. Winonának egy fiatalabb testvére van - Yuri, - egy idősebb féltestvér - Jubal - és egy idősebb (lány)féltestvér, Sunyata.

Winona Ryder Forrás: AFP/Larry Busacca

Winona Kaliforniában nőtt fel. 13 éves korától játszott az American Conservatory Theater színpadán San Franciscóban. A Lucas című alkotásban kapta első filmszerepét 1986-ban. Azt követte a nagy sikerű Beetlejuice című kísértethistória, majd a Tim Burton rendezésével készült Ollókezű Edward.

Winona Ryder ekkorr a jött össze az Edwardot alakító Johnny Depp-pel.

Kapcsolatuk sokak szerint talán még ma is tartana, ha Winona szülei nem szakítják el őket egymástól.

Johnny meg akarta kérni a lány kezét, de a lány szülei nem engedték.

Végül 1993-ban szakítottak, később Winona Matt Damonnal járt két évig.

Ollókezű Edward: Johhny Depp, Winona Ryder Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/20th Century Fox/20Th Century Fox

Kétszer jelölték Oscar-díjra: a Kisasszonyok (1994) és Az ártatlanság kora (1993) című filmekben nyújtott teljesítményéért. Az utóbbi filmért Golden Globe-díjat kapott. Golden Globe-díjra még egyszer jelölték a Sellőkért (1990).

1999-ben nemcsak főszereplője, hanem producere is volt az Észvesztő című filmnek. Ez volt második produceri munkája, az első egy dokumentumfilm volt a szexuális rabszolgaságban tartott indiai gyerekekről.

A XXI. század érkezésekor Ryder csillagot kapott a Walk of Fame-en. Majd 2001-ben hatalmas botrányba került, amikor elcsent pár dolgot - nagyjából 5000 dollár értékben - egy áruházból.

A színésznő tettét előbb kleptomániájával magyarázták, ugyanakkor

az őt feltartóztató őr tanúvallomása szerint neki „szerepgyakorlatként” indokolta a lopást.

Forrás: Netflix

Később a színésznő már azt mondta, hogy gyógyszerek hatása miatt lopott. 2002-ben végül próbára bocsátás mellett kártérítésre és közmunkára ítélték. Az ügy miatt senki nem mert biztosítást kötni vele, így karrierjében egy időre véget értek a nagy szerepek.

A lopási balhé lecsengése után a Kamera által homályosan című filmben kapott szerepet 2006-ban Kenau Reeves partnereként. 2007-ben került a mozikba a 101 szex és halál című filmje.

Winona Ryder ifjan és idősebben Forrás: Fotó: Andrew Brucker, AFP

2009-ben szerepelt a Star Trekben és a Pippa Lee négy életében.

2010-ben Darren Aronofsky filmjében, a Fekete hattyúban tűnt fel.

Winona Ryder a Fekete hattyú című filmben Forrás: InterCom

Egy évvel később A dilemma című filmben szerepelt Vince Vaughn oldalán. 2012-ben készült el következő filmje, a The Letter című thriller melyben James Franco volt a partnere. Még ugyanebben az évben a hangját kölcsönözte Tim Burtun legújabb animációs filmjéhez a Frankenweenie-hez. 2013-ban egy akció-thrillerben vállalt szerepet az ügyeletes akció-sztár Jason Statham partnereként a Harcban élve című filmben. 2014-ben került bemutatásra következő két filmje, a Turks & Calcos és a Masterpiece Contemporary. 2015-ben a Mutassatok egy hőst című mini-sorozatban szerepelt, míg 2016-ban a Stranger Things című misztikus sorozata startolt el a képernyőkön.

Forrás: AFP

Winona Ryder öt legjobb szerepe kapcsán a port.hu közölt születésnapi összeállítást.