Félmeztelen aktivisták tiltakoztak Polanski ellen Párizsban

2017.10.31. 11:49

A Femen nőjogi szervezet félmeztelenül tüntető aktivistái tiltakoznak Roman Polanski lengyel rendező a Based On A True Story című filmjének vetítése ellen a párizsi Cinématheque Francaise filmintézet előtt. 

Roman Polanski lengyel rendező hétfőn érkezett meg a Based On A True Story című filmjének vetítésére, amikor a Femen nőjogi szervezet  félmeztelen aktivistái jelszavakat skandáltak a párizsi Cinématheque Francaise filmintézet épületében, és az intézet előtt. 

A Femen aktivistái tiltakoznak Polanski ellen PárizsbanForrás: TI/AP/Michel Euler

Polanski 1977-ben erőszakolt meg egy 13 éves kislányt. A filmrendező beismerte a tettét, amiért az Egyesült Államokban eljárás indult ellene, és 42 napig volt előzetesben, majd óvadék ellenében kiengedték. Polanski ekkor Franciaországba menekült. Azóta sem járt Amerikában.

Roman Polanskit az idén október elején ismét nemi erőszakkal vádolták meg: egy 61 éves egykori színésznő, Renate Langer állította, hogy 1972-ben, 15 éves korában erőszakolta meg őt a rendező Gstaadban, Svájcban. A svájci rendőrség megerősítette a feljelentést, és mivel az országban már nem évülnek el a gyerekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények, eljárás is indulhat Polanski ellen.

Néhány nappal ezelőtt pedig egy Santa Barbara-i művész, Marianne Barnard nyilatkozta azt egy bulvárlapnak, hogy gyerekkorában molesztálta őt Roman Polanski. Barnard azt állítja: tízéves volt, amikor Polanski meztelenül fotózta, majd zaklatta őt. A 37 éve történt esetről eddig hallgatott, de a Harvey Weinsteinnel szemben felszólaló nők inspirálták arra, hogy megtörje a csendet - mondta a The Sun-nak. 

Ezért tiltakozott hétfőn Párizsban a nőjogi szervezet.

Polanski megérkezik az épületbe, mögötte félmeztelen aktivista tiltakozik.Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A rendező Emmanuelle Seigner francia színésznővel érkezett a Based On A True Story című filmjük vetítésére a párizsi Cinématheque Francaise filmintézetbe. 

Roman Polanski és Emmanuelle SeignerForrás: MTI/AP/Francois Mori

 A Femen aktivistái az ablakot is verték. 

Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

 De az utcán, ruhában is tüntettek. 

Forrás: MTI/AP/Michel Euler