Közönségdíjat kapott Chicagóban Mészáros Márta filmje

Piotr Sobociński jr., Törőcsik Mari, Aurora Borealis – Északi fény
Piotr Sobociński jr. és Törőcsik Mari az Aurora Borealis – Északi fény forgatásán
Vágólapra másolva!
Mészáros Márta filmje lett a közönség kedvence az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyen idén több mint 150 alkotást mutattak be. Az alkotás a Filmalap támogatásával készült.
Vágólapra másolva!

A nemzetközileg is elismert, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas és Arany Medve-díjas forgatókönyvíró-rendező, Mészáros Márta legújabb, immár 26. alkotása, az Aurora Borealis – Északi fény Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével készült a Filmteam gyártásában.

Törőcsik Franciska és a szovjet katonák az Aurora Borealis - Északi fény című filmben Forrás: Filmteam

A fordulatokban gazdag családtörténet érzékenyen beszél a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

Piotr Sobociński jr. és Törőcsik Mari az Aurora Borealis – Északi fény forgatásán Forrás: Vertigo Média

Október 19. óta a hazai mozikban is látható a film. Itthon is nagy siker, 10 nap alatt több mint 24 ezren látták.

Törőcsik Franciska és Mészáros Márta az Aurora Borealis - Északi fény forgatásán Forrás: MTI

Az 1964-ben alapított chicagói filmfesztivál, amelyen most díjazták, Amerika legrégebbi és legfontosabb filmes eseményeinek egyike. Az Amerikai Egyesült Államokban a chicagói volt az első filmfesztivál, ahol a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűrit alakított. A nagyszabású kéthetes filmünnepre idén 35 országból 231 alkotó érkezett, a díszvendégei között volt Jane Fonda, Patrick Stewart és Vanessa Redgrave is.