80 éves a horror és a sci-fi munkamániás mestere

2017.11.30. 21:28

Gengszterfilmeket is rendezett, de itt sem elégedett meg a sablonokkal. A Fekete eső a jakuzák világát mutatja be. Az Amerikai gengszter Frank Lucas története, aki a hetvenes években uralta Harlem kábítószerpiacát. Mindent eredeti New York-i helyszíneken vettek fel, annyit alakítottak rajtuk, amennyit a korhűség miatt muszáj volt. Nem kevesebb, mint 180 helyszínen forgattak, ennek a harmada Harlemben volt. Itt egy üres üzlethelyiségben berendeztek egy komplett kávézót is, ami teljesen valóságos volt.

Az Amerikai gengszter forgatásánForrás: AFP

Sok díjjal elhalmozott Scott-film a Thelma és Louise, ami tulajdonképpen egy egyszerű roadmovie, de egyrészt van benne egy csavar, másrészt olyan kiválóak a színészek: Harvey Keitel üldözi Susan Sarandont és Geena Davist, hogy nem egykönnyen szabadul a hatása alól, aki megnézi. Hollywoodban rengeteg ember házal forgatókönyvekkel, akiknek még egy filmtervét sem fogadták el sehol. Így volt ezzel Callie Khouri is. Ridley Scott meglátta a fiatal kezdő művében a lehetőséget, aki aztán később semmi olyat nem tudott írni, ami első művéhez fogható, mert mindig saját magát akarta utánozni.

Thelma és LouiseForrás: AFP/MGM

Ridley Scott ezzel szemben mindig bátran továbblépett és mert kockáztatni is. Az ókori témájú filmeket „szandálos-kardos" filmekként emlegetik gúnyosan, és 2000-ben már mindenki azt hitte, hogy ilyennel nem lehet sikert elérni. (A westernt is temetik hosszú évtizedek óta, aztán újra meg újra jön valaki, és csinál egy jó westernt.) Az ókori Rómában játszódó, bátran patetikus Gladiátor óriási közönségsiker lett, sőt újra divatba hozta a „szandálos-kardost": jött a Trója , a Nagy Sándor, a 300, az Agora.

GladiátorForrás: AFP/DreamWorks/Universal Pictures

Ridley Scott viszont tovább lépett, csak 14 évvel később csinált ókori témájú filmet (Exodus), ehelyett kiváló színvonalon leforgatta a Hannibal Lecter-trilógia második darabját, amit Jonathan Demme azért nem vállalt, mert úgy vélte, hogy A bárányok hallgatnak sikerét úgysem tudja megközelíteni. Viszont Ridley Scott valamit, pontosabban valakit tovább vitt a Gladiátor-ból, még négy filmet csinált Russell Crowe főszereplésével: Bor, mámor, Provence (könnyed romantikus), Amerikai gengszter, Hazugságok hálója (kémfilm, hogy ez se hiányozzon az életműből), Robin Hood. Úgy látszik, hogy Ridley Scottnál a tartós együttműködések öt filmre szólnak: Hans Zimmer és Marc Streitenfeld zeneszerzőkkel, illetve John Matieson és Dariusz Wolski operatőrökkel is öt-öt filmet csinált, mind a négy szakember kiválósága szakmájának.

Bor, mámor, ProvenceForrás: AFP/Scott Free Productions

Még egy dologban maga köré gyűjtötte a legjobb szakembereket Ridley Scott: mindig is nagy szerepet szánt a filmtrükköknek, vizuális effekteknek. Aztán ha már ilyen jó csapat alakult ki a vezetésével, hát alapított velük egy céget, amely mások filmjeit is kiszolgálja. Ugyanígy nőtte ki magát a Scott-testvérek produkciós cége: elsődleges feladata a két tulajdonos filmjeinek gyártása volt, de aztán alaposan kibővítette működését.

Mostani nevén a Scott Free Productions valamennyi mozgóképes műfajjal foglalkozik, az imdb.com szerint nem kevesebb mint 18 készülő produkcióhoz van valamilyen módon köze Ridley Scottnak. Korábban olyan sorozatoknak volt producere mint például: A férjem védelmében, A katedrális, Gyilkos számok, A cég – A CIA regénye, Tabu.

A Mennyei királyság forgatásánForrás: AFP

Emellett 80 évesen is tartja a tempót, 1977 óta (statisztikailag) másfél évente elkészít egy mozifilmet. Talán azért tért vissza harminc év után a sci-fihez, mert annyit fejlődött a technika, hogy már egészen más látványvilágú alkotásokat lehet létrehozni a műfajban. Művészi látomások a Mentőexpedíció snittjei, amely egy Marson játszódó Robinson-történet, és számos díjat, valamint jelentős közönségsikert hozott. Emellett ráerős tempóban készül egy trilógia, amelyik az Alien univerzumában, de időben az alaptörténet előtt játszódik. Első két része 2012-ben és 2017-ben került a mozikba, a harmadikról még nem tudni, hogy mikor, mert közben más filmek rendezésével volt és lesz elfoglalva Ridley Scott.

A Mentőexpedíció Golden Globe-ot kapottForrás: AFP/Getty Images/Kevin Winter

Van egy terve, egyelőre „Az angliai csata" a munkacíme. A történészek azt az időszakot hívják így 1940-41-ben, amikor harc folyt Nagy-Britannia és a náci Németország között a La Manche-csatorna, illetve a légtér uralmáért. Ha ebben győztek volna a németek, akkor végre tudják hajtani a partraszállást Angliában. Maga Ridley Scott kisgyerekként átélte a bombázásokat, apja pedig harcolt a háborúban. Korábban két olyan tévéfilmnek is producere volt, amely Churchill szerepéről szól a második világháborúban. Ezen kívül gyakorlatot is szerzett már a légicsaták forgatásában, hiszen A Sólyom végveszélyben egy helikopteres egység bevetéséről szól. Egy pazar látványvilágú, az angol harci dicsőséget megjelenítő film várható. Még élcelődni is lehetne azzal, hogy majd ezért a hazafias filmért lovaggá ütik, de ez már korábban megtörtént, akár Sir Ridley Scott is lehetne kiírva a stáblistákban.

 

Alien: CovenantForrás: AFP/Scott Free Productions

Egy olyan díj van, ami valahogy mindig elkerülte, pedig háromszor is jelölték: a legjobb rendezőnek járó Oscar-díj. Még az is lehet, hogy egész életművére való tekintettel megkapja a következő gálán, hiszen még idén decemberben lesz egy premierje, amivel kapcsolatban kellemetlen baleset érte. A világ összes pénze egyik szereplője Kevin Spacey volt. Már készen volt a film, amikor kiderült, hogy Kevin Spacey is érintett a szexuális zaklatásokkal kapcsolatos botrányban. Ridley Scott megijedt attól, hogy Kevin Spacey miatt bojkottálni fogják a filmjét. Ezért minden más munkáját félretéve, költségeket nem kímélve eltüntette Kevin Spacey-t a filmből. Már meg is volt a szükséges nyolc forgatási nap Christopher Plummerrel. Decemberben jöhet a premier és utána akár az Oscar is.

Kevin Spacey és Christopher Plummer 2013-ban egy filmfesztiválon: A világ összes pénzében Kevin Spacey-t öregebbé maszkírozták, Christopher Plummernél erre nem volt szükségForrás: AFP/Getty Images/Stephen Lovekin

A Gladiátor-ral kapcsolatban is volt egy hasonló esete Ridley Scottnak. A máltai forgatáson hirtelen meghalt Oliver Reed. A forgatókönyv átírásával, a vele már felvett anyagok kreatív átvariálásával és vizuális trükkökkel sikerült megoldani, hogy egy másik színésszel ne kelljen elölről kezdve újra felvenni Oliver Reed összes jelenetét.

GladiátorForrás: AFP

80 éves korában most már tényleg kijárna egy rendezői Oscar-díj Ridley Scottnak, hiszen abban a három dologban, amelyek egy-egy film pilléreit adják egyaránt kiemelkedőek a képességei. Képes jó történeteket találni, ami megérinti a mozinézőket. Szuggesztív látványvilágot hoz létre, minden egyes beállítása önmagában képzőművészeti alkotás. Rendkívül jó érzéke van a színészek kiválasztásához és a forgatáson az instruáláshoz. Szívesen dolgoznak vele a színészek, és nagyobb nevek kisebb szerepeket is elvállalnak, ha Ridley Scott hívja őket.

Álljon itt végezetül egy hatvan színészből álló névsor, ami magáért beszél.

Ők mind-mind játszottak már Ridley Scott valamelyik filmjében: Christian Bale, Eric Bana, Anne Bancroft, Javier Bardem, Sean Bean, Tom Berenger, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Jeff Bridges, Nicolas Cage, Jessica Chastain, Marion Cotillard, Russell Crowe, Tom Cruise, Penelope Cruz, Matt Damon, Geena Davis, Gerard Depardieu, Cameron Diaz, Leonardo DiCaprio, Michael Douglas, Idris Elba, Michael Fassbender, William Fichtner, Albert Finney, Harrison Ford, Edward Fox, Bruno Ganz, Andy Garcia, Daryl Hannah, Josh Hartnett, Richard Harris, Ian Holm, Anthony Hopkins, John Hurt, Tcheky Karyo, Harvey Keitel, Ben Kingsley, Ray Liotta, Michael Madsen, Ewan McGregor, Demi Moore, Juliane Moore, Viggo Mortensen, Liam Neeson, Gary Oldman, Brad Pitt, Guy Pearce, Joaquin Phoenix, Christopher Plummer, Noomi Rapace, Sam Rockwell, Susan Sarandon, Max von Sydow, Tom Sizemore, Charlize Theron, John Turturro, Mark Wahlberg, Denzel Washington, Sigourney Weaver.

Előző
  • 1
  • 2
Következő