Nem Ridley Scott találta fel a színészcserét

2017.12.20. 22:46

Vissza a jövőbe (1985)

A Vissza jövőbe ötlete nagy utat járt be, mire Spielberg meglátta benne a lehetőséget és beállt a projekt mögé. A film így az Amblin Entertaiment stúdióhoz került.

A főszereplő Marty McFly szerepére több színész is esélyes volt, de Robert Zemeckis rendező szerette volna, ha Michael J. Fox kapja. Csakhogy a színészt ekkor lefoglalta a népszerű televíziós sorozat, a Családi kötelékek forgatása, így a szerep Eric Stoltz-nál kötött ki. Nem bizonyult jó döntésnek. Stolz nem tudott ráérezni a figurára, túl komolyan játszott – és ezzel sem ő, sem a rendező nem volt elégedett. Spielberg belegyezett, hogy leváltsák a színészt, igaz, mivel már a film felét leforgatták, a színészcsere 3 millió dolláros többletköltséget jelentett a stúdiónak. Szerencsére sikerült a tévéproducereket meggyőzni, hogy kezeljék rugalmasabban Michael J. Fox időbeosztását, így a színész napközben a Családi kötelékek-ben játszott, este pedig a Vissza a jövőbe forgatásán. A film 1985-ben az év legsikeresebb alkotása lett, nyert Oscart, de kitüntették a sci-fisták legrangosabb elismerésével, a Hugo-díjjal is.

A holló (1994)

Bruce Lee fia, Brandon Lee is váratlanul, egy film forgatása közben vesztette életét. A holló című film egyik jelenetében Lee besétál egy lakásba, ahol Funboy (Michael Massee) revolverrel fenyegeti, majd körülbelül 5 méterről rálő.

A felvételhez használt .44-es kaliberű forgótáras pisztolyt egy korábbi jelenetnél is használták. Mivel a tárba elölről is be lehetett látni, és mert a fegyvert közeli felvétel során használták, hatástalanított, de valódinak látszó lőszerutánzattal kellett megtölteni a tárat. A balesetet követő vizsgálat során kiderült, hogy a stáb nem ilyen célra gyártott kelléklőszert vásárolt, hanem éles lőszert alakítottak át a forgatáshoz: a töltényt szétszedték, kiöntötték belőle a lőport, majd a lövedéket visszaillesztették a hüvely elejére. Az így hatástalanítottnak vélt töltények hüvelyében viszont ott maradtak a gyutacsok, amelyek szintén tartalmaznak kevés robbanóanyagot. A korábbi jelenet felvételekor az egyik ilyen megbuherált töltényből az aprócska robbanás kis sebességgel kilökte az ólomlövedéket, ami megszorult a revolver csövében.
Lee jelenetéhez ráadásul olyan vaktöltényt használtak, amiben bár nincs lövedék, de a látványos hatás, láng kedvéért több lőport tartalmaz. A kellékeseknek nem tűnt fel, hogy a revolver csövében megmaradt az előző jelenet során kilökődött lövedék, s amikor Massee elsütötte a revolvert, a vaktöltény robbanóereje elég volt ahhoz, hogy a lövedéket Lee hasán keresztül a gerincbe fúrja.

Halála után kaszkadőrével, Chad Stahelskivel sikerült felvenni a kimaradt jeleneteket, Brandon Lee arcát pedig speciális technikával jelenítették meg azokon a felvételeken ahol az látszik.

Delta (2008)

Mundruczó Kornél Deltájá-ban sem Lajkó Félix lett volna a főszereplő, hanem Bertók Lajos. A filmet eredetileg 2006-ban kezdték el forgatni. Amikor Bertók tragikus hirtelenséggel elhunyt már 22 forgatási napon voltak túl. A színész halálával a forgatás leállt és azt csak egy évvel később kezdték újra. Nem csak egy másik főszereplője lett a filmnek, de a film hangulatán és a forgatókönyvön is sokat változtattak, sőt több szerepnél is történt színészcsere. Mivel a film az újraforgatás miatt már hiánnyal indult, egyszerűsítettek és kevesebb forgatási nappal számoltak.

Doktor Parnassus és a képzelet birodalma (2008)

Noha Heath Ledger váratlan halálakor A sötét lovag felvételei már lezajlottak, a Terry Gilliam rendezte Doktor Parnassus és a képzelet birodalma forgatása még korántsem ért véget. A film forgatását 2008. január 24-én határozatlan időre felfüggesztették. Kezdetben vizuális technikával szerették volna Ledgert helyettesíteni, de végül nem emellett döntöttek. Bunel „találmányát" vették át és teljesen más színészek játszották egyszerre ugyanazt a szerepet. Nem is akarták az eredeti szereplőnek eladni őket. Terry Gilliam a színész emlékére szerette volna ajánlani a filmet, ezért szerepét olyan színészekkel helyettesítette, akik közeli barátai voltak. Így került a képbe Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrell. Állítólag Tom Cruise is érdeklődött a szerep iránt, de a rendező kifejezetten az elhunythoz közeli személyekkel akarta helyettesíteni, és Cruise nem volt az. A vágy titokzatos tárgyá-hoz hasonlóan, ez a döntés is sokat hozzáadott a történethez, ugyanis a valóság és képzelet különböző fázisaiban – a szerep másik aspektusát hangsúlyozandó – a színészek következetesen máskor, másik szinten jelennek meg.

Halálos iramban 7 (2015)

Paul Walker karrierje végigfutott a Halálos iramban-sorozaton, az első résztől kezdve haláláig mindegyikben játszott. Éppen a hetedik részt fogatták, amikor autóbalesetet szenvedett és meghalt.

Az alkotók mindenképpen be szerették volna fejezni a filmet, már csak Walker emlékére is. Helyettesítését a színész ikertestvérével oldották meg, az arc eltéréseit vizuális effektekkel tették helyre.

Előző
  • 1
  • 2
Következő