Felébresztették a mesterséges kómából Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendezőt

2017.12.24. 15:34

Felébresztették a mesterséges kómából Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendezőt és színészt vasárnap a prága-stresovicei központi katonai kórházban - a fejleményről felesége adott tájékoztatást Facebook profilján egy Menzelről készült, a gyerekeikkel közös friss fotó kíséretében.

"Hit, remény, szeretet... Boldog karácsonyt kívánunk" - írta a kép alá a 39 éves Olga Menzelová.

Jiri Menzel november közepe óta szorult intenzív ellátásra.
A Nova cseh kereskedelmi tévécsatorna november 21-én adta hírül, hogy a 79 éves művészen többórás fejműtétet hajtottak végre, amely után Menzelt mesterséges kómában kezelik tovább. A művész a televízió szerint egy héttel korábban a szabadságáról tért vissza Prágába, és azonnal kórházba szállították.

Jirí Menzel, Oscar-díjas cseh filmrendezőFotó: Hajdú D. András [origo]

Jirí Menzel mintegy kéttucat játékfilmet, valamint dokumentumfilmet rendezett, emellett Csehországban és más országokban, köztük Magyarországon is számos színházi előadás fűződik a nevéhez. Színészként mintegy 80 filmes és televíziós alkotásban szerepelt.

1967-ben a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért, amelyet Bohumil Hrabal művéből rendezett, megkapta az Oscar-díjat.

Novemberi fejműtétje után Jirí Menzel több mint egy hónapig volt mesterséges kómában.Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az 1985-ben készült, "Az én kis falum" című filmje minden idők egyik legnépszerűbb cseh vígjátéka, amely 1986-ben újabb Oscar-jelölést hozott a rendező számára.

A filmben Bán János Jászai-díjas színész alakítja a főszerepet.

Színészként Menzel legutóbb Martin Sulík szlovák rendező Tlmocník (Tolmács) című filmjében szerepelt.